Kultur

Ringkøbingensisk granitgris står nu solidt plantet i Japan

Den danske ambassdør Freddy Svane (til venstre) og Asger Krogsgaard ved granitgrisen foran ambassaden i Tokyo. Privatfoto
Historien om hvordan et svin af sten, Miss Japan, den lille havfrue og et dansk eksporteventyr går op i en højere enhed.

Holmsland/Tokyo: Et helt specielt vestjysk svin har været på en meget lang rejse - og står nu og hilser gæster på den danske ambassade i Tokyo i Japan.

Der er tale om en flere hundrede kilo tung gris hugget i granit på Stenhuggergarden i Ringkøbing, og grunden til, at den nu står i den japanske hovedstad, er en storpolitisk aftale. Det er også en mand fra lokalområdet, nærmere bestemt Holmsland, der var med til at overrække den tunge gave til solens rige.

- Det er en gave, der er givet i forlængelse af, at vi i mange år har arbejdedet på en frihandelsaftale mellem Japan og EU, siger landmand Asger Krogsgaard, der er formand for Danske Slagterier og har været med til at arbejde på aftalen.

Japan vild med dansk gris

Aftalen er kommet i hus, og som symbol på det gode samarbejde pryder stensvinet nu indgangen til den danske ambassade. Grisen blev overrakt ved en ceremoni, hvor også Asger Krogsgaard var til stede.

- Grunden til, at den står ved ambassaden, er, at det er der, vi mødes med den japanske industri, fortæller han.

Det japanske marked har da også en helt særlig placering i den danske svineeksport.

- Grisekød en den fødevare, der importeres mest i Japan, og Danmark er den største eksportør til landet, siger Asger Krogsgaard.

Ingen Miss Piggy

Ved overrækkelsesceremonien var der naturligvis dansk gris på grillen til de 75 fremmødte japanske samarbejdspartnere. Og ved et tilfælde fik overrækkelsen lidt ekstra stjerneglans, da Miss Japan 2019 Tomomi Okada var på ambassaden i andet øjemed.

- Det viste sig, at hun har danske aner, da hendes bedstemor kom fra Danmark, fortæller formanden.

Og så er der en speciel lille krølle på historiens hale, for danske skulpturer er nemlig ikke fremmede for Miss Japan.

- Hun fortalte, at det var en fra hendes bedstemors familie, der havde siddet model til den lille havfrue.

Nærmere bestemt var det Tomomi Okadas bedstemors søster Eline Eriksen, der sad model for sin mands nu verdenkendte statue.

- Det blev en god aften, hvor danish bacon var omdrejningspunket, slutter Asger Krogsgaard.

Og en gris siger i øvrigt "buu buu" på japansk i stedet for det danske "øf øf".

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce