Annonce
Kultur

Ringkøbingensisk granitgris står nu solidt plantet i Japan

Den danske ambassdør Freddy Svane (til venstre) og Asger Krogsgaard ved granitgrisen foran ambassaden i Tokyo. Privatfoto
Historien om hvordan et svin af sten, Miss Japan, den lille havfrue og et dansk eksporteventyr går op i en højere enhed.

Holmsland/Tokyo: Et helt specielt vestjysk svin har været på en meget lang rejse - og står nu og hilser gæster på den danske ambassade i Tokyo i Japan.

Der er tale om en flere hundrede kilo tung gris hugget i granit på Stenhuggergarden i Ringkøbing, og grunden til, at den nu står i den japanske hovedstad, er en storpolitisk aftale. Det er også en mand fra lokalområdet, nærmere bestemt Holmsland, der var med til at overrække den tunge gave til solens rige.

- Det er en gave, der er givet i forlængelse af, at vi i mange år har arbejdedet på en frihandelsaftale mellem Japan og EU, siger landmand Asger Krogsgaard, der er formand for Danske Slagterier og har været med til at arbejde på aftalen.

Annonce

Japan vild med dansk gris

Aftalen er kommet i hus, og som symbol på det gode samarbejde pryder stensvinet nu indgangen til den danske ambassade. Grisen blev overrakt ved en ceremoni, hvor også Asger Krogsgaard var til stede.

- Grunden til, at den står ved ambassaden, er, at det er der, vi mødes med den japanske industri, fortæller han.

Det japanske marked har da også en helt særlig placering i den danske svineeksport.

- Grisekød en den fødevare, der importeres mest i Japan, og Danmark er den største eksportør til landet, siger Asger Krogsgaard.

Ingen Miss Piggy

Ved overrækkelsesceremonien var der naturligvis dansk gris på grillen til de 75 fremmødte japanske samarbejdspartnere. Og ved et tilfælde fik overrækkelsen lidt ekstra stjerneglans, da Miss Japan 2019 Tomomi Okada var på ambassaden i andet øjemed.

- Det viste sig, at hun har danske aner, da hendes bedstemor kom fra Danmark, fortæller formanden.

Og så er der en speciel lille krølle på historiens hale, for danske skulpturer er nemlig ikke fremmede for Miss Japan.

- Hun fortalte, at det var en fra hendes bedstemors familie, der havde siddet model til den lille havfrue.

Nærmere bestemt var det Tomomi Okadas bedstemors søster Eline Eriksen, der sad model for sin mands nu verdenkendte statue.

- Det blev en god aften, hvor danish bacon var omdrejningspunket, slutter Asger Krogsgaard.

Og en gris siger i øvrigt "buu buu" på japansk i stedet for det danske "øf øf".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Ringkøbing-Skjern

800.000 kroner i spil: Musikskolechef er i tvivl om mulighed for tilbagebetaling

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce