Annonce
Erhverv

Ringkøbing vil skabe ”summer camp” for unge turistarbejdere

Der er lagt op til Baywatch-stemning i Ringkøbing: Sommerferiejob og hygge med venner og kolleger i fritiden. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Det skal være cool at have sommerjob ved vestkysten, synes Ringkøbing-Skjern Kommune og erhvervslivet, som vil lokke unge til med job, bolig og festlig fritid.

RINGKØBING: ”Baywatch” kan godt gå hjem og lægge sig. I fremtiden bliver det i Ringkøbing-Skjern kommune, at de unge kan få et feriejob og samtidig den fedeste sommerferie med strandture, surfing og fester sammen med andre unge.

For at skaffe mere arbejdskraft til at betjene det hastigt voksende antal vestkystturister vil det lokale erhvervsliv i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune etablere en ”summer camp”, hvor unge fra hele landet kan bo billigt, blive transporteret ud til turistarbejdspladserne med shuttle-busser og hygge sig i fritiden.

- Vi er i den heldige situation, at stort set alle unge i vores egen kommune, som ønsker et job som sæsonarbejder, allerede er beskæftiget om sommeren. Derfor er vi nødt til at tiltrække flere, længere væk fra, når turismen oplever yderligere vækst. Men det er jo en udfordring på baggrund af en succes. Turismen vokser, så der er bestemt ingen, der klager, forklarer Sara Jørgensen, som er videnkoordinator i den afdeling i Ringkøbing-Skjern Kommune, som har til opgave at sikre, at området har det bedst mulige udbud af arbejdskraft, både i kvantitet og kvalitet.

- Vi arbejder i flere spor på samme tid. På det lange sigt ønsker vi, at flere skoleelever skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse på UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern. Og går man den vej, håber vi, at flere får øjnene op for turisme og detailhandel. Det er desværre ikke så eftertragtet, fordi der ofte er skæve arbejdstider, og for mange unge kan det være svært at få øje på karrieremulighederne. De muligheder vil skolen, kommunen og erhvervslivet gerne samarbejde om at gøre mere synlige, siger Sara Jørgensen.

Samtidig vil Erhvervsakademi MidtVest allerede fra næste år målrette markedsføringsøkonom-uddannelsen i Skjern, så den sigter direkte mod turismesektoren.

Annonce

Alle skal i sving

Og så skal kommunen anstrenge sig for at aktivere alle sine egne lokale ressourcer.

- Jobcenteret er i fuld gang med planerne for at få ledige og fleksjobbere opkvalificeret. Men fleksjobberne er netop ikke til sæsonjob. Deres styrke er, at de kan udgøre en stabil arbejdskraft på få timer hele året rundt, og det kan jo være rart ikke at skulle lære alle op fra ny hvert år. Fordi fleksjobbere typisk arbejder med få timer om ugen, kan turisme-virksomhederne have råd til at have dem ansat hele året rundt. Og så kan der suppleres op med ekstra ansatte i højsæsonen, forklarer Sara Jørgensen.

Endelig skal kommunen støtte turistforeningen og det lokale erhvervsliv i at rekruttere flere unge udefra, som kunne tænkes at være parat til at bruge en sommer på at arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune, for eksempel i de mange turistjob i Søndervig.

- En af udfordringerne er, at mange unge ikke har bil og kørekort, så vi arbejder på at få indsat shuttle-busser, der kan transportere dem rundt i kommunen. Og så arbejder turistforeningen og kultur- og fritidscentret ROFI på at overtage et nedlagt plejehjem i Ringkøbing, som skal omdannes til en slags vandrehjem, hvor man kunne indkvartere sæsonarbejdere om sommeren og så bruge det til lejrskole i vinterhalvåret. Som kommune støtter vi op om planerne og håber, at det lykkes, fortæller Sara Jørgensen.

Sunny Beach - næsten

Hun håber, at mange unge fra nær og fjern vil få en fed sommer i kommunen, som bryster sig af at være lige midt i ”naturens rige” og nyde godt af muligheden for strandture, surfing, grillhygge og fest med andre unge i fritiden. Altså lidt som en dansk pendant til de mange unge, som rejser sydpå for at arbejde som turistguider.

- Ja, måske med knap så meget alkohol, som man hører om blandt guiderne sydpå. De skal jo også passe deres arbejde, siger Sara Jørgensen og griner.

Den foreløbige plan er, at kommunen og turisterhvervet skal på fælles charmeoffensiv på en af januars store uddannelsesmesser i Midt- eller Østjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Jeg kommer snart på besøg: Vi er nødt til at hjælpe hinanden

Læserbrev: Jeg er beæret over, at de lokale håndværksvirksomheder har sagt ja til, at jeg skal stå i spidsen for Dansk Byggeri Midt- og Vestjylland. Der venter mange opgaver forude. Vi skal fortsætte med at prioritere erhvervsvenligheden i vores lokale kommuner, og vi skal fortsætte det lange seje træk med allerede i folkeskolen at vise eleverne de mange muligheder, en erhvervsuddannelse giver. Ringkøbing, Struer, Skive og Holstebro gør en stor indsats i det partnerskab, kommunerne har med Dansk Byggeri. Jeg håber, at også Lemvig, Viborg, Herning og Ikast-Brande vil støtte op om den dagsorden og indgå en partnerskabsaftale med os. Hvis vores lokale virksomheder også i fremtiden skal kunne finde deres medarbejdere i nærområdet, er vi nødt til at hjælpe hinanden. Både nu og i fremtiden vil den grønne dagsorden også komme til at påvirke alt fra vores hjem til vores arbejdspladser, og her spiller vores lokale bygge- og anlægsvirksomheder en stor rolle. Der skal bygges mere bæredygtigt, der skal energirenoveres, så vi bruger så lidt energi som muligt, og både maskiner og byggematerialer skal have mindst mulig CO2-udledning. Jeg håber, at kommunerne vil tage de første skridt og være med til at sætte skub i den grønne udvikling i Midt- og Vestjylland. Og politikerne på Christiansborg skal sørge for de rigtige rammer, der gør det muligt og attraktivt for både kommuner og private at følge den grønne sti. Jeg glæder mig til at komme rundt i Midt- og Vestjylland og møde både borgmestre, kommunaldirektører, embedsmænd lærere, elever og virksomheder. Jeg ser frem til, at vi både lytter til hinanden og hjælper hinanden med at sikre, at vores lokalområde også i fremtiden vil være attraktivt for både virksomheder og borgere.

Annonce