Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern udskyder stor sparerunde – må vente på økonomiaftale

De kommunale budgetforhandlinger bliver udskudt, fordi der endnu ikke ligger en økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Arkivfoto: Michael Bager
Økonomiudvalget har besluttet at udskyde den afgørende budgetkonference i næsten seks uger i håb om, at den nye regering og KL får landet en økonomiaftale.

Ringkøbing-Skjern: Det vil være som at lægge budget med bind for øjnene.

Hvis byrådet gennemførte sin budgetkonference sidst i august – hvor der skal tages hul på en sparerunde til 300 millioner kroner - som planlagt, ville det ske uden at kende de reelle tal for det kommende budgetår. Den nye regering og Kommunernes Landsforening (KL) har nemlig endnu ikke taget hul på forhandlingerne om en økonomiaftale for 2020. Det sker først i slutningen af august.

Derfor har økonomiudvalget netop besluttet at udskyde budgetlægningen i næsten seks uger og vil derfor først mødes til de afgørende forhandlinger 30. september til den 1. oktober.

Det er regeringsskiftet, som har forsinket økonomiaftalen. Det betyder dog ikke, at landets kommuner kommer til at arbejde med ekspresfart for at få regnestykkerne til at gå op. Oprindeligt skulle de kommunale budgetter være andenbehandlet 15. oktober. Det frist er udskudt til 5. november.

Borgmester Hans Østergaard (V) krydser fingre for, at økonomiaftalen vil ende med at blive en gevinst for Ringkøbing-Skjern, der som bekendt har lagt op til at spare 300 millioner de kommende fire år.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at følge slagets gang tæt. Vi har et håb om, at vi kan ende med at slippe for alle besparelserne. Men vi ved det reelt ikke. Vi er nødt til at vente på, at der ligger en færdig økonomiaftale, siger Hans Østergaard.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce