Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern udskyder stor sparerunde – må vente på økonomiaftale

De kommunale budgetforhandlinger bliver udskudt, fordi der endnu ikke ligger en økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening. Arkivfoto: Michael Bager
Økonomiudvalget har besluttet at udskyde den afgørende budgetkonference i næsten seks uger i håb om, at den nye regering og KL får landet en økonomiaftale.

Ringkøbing-Skjern: Det vil være som at lægge budget med bind for øjnene.

Hvis byrådet gennemførte sin budgetkonference sidst i august – hvor der skal tages hul på en sparerunde til 300 millioner kroner - som planlagt, ville det ske uden at kende de reelle tal for det kommende budgetår. Den nye regering og Kommunernes Landsforening (KL) har nemlig endnu ikke taget hul på forhandlingerne om en økonomiaftale for 2020. Det sker først i slutningen af august.

Derfor har økonomiudvalget netop besluttet at udskyde budgetlægningen i næsten seks uger og vil derfor først mødes til de afgørende forhandlinger 30. september til den 1. oktober.

Det er regeringsskiftet, som har forsinket økonomiaftalen. Det betyder dog ikke, at landets kommuner kommer til at arbejde med ekspresfart for at få regnestykkerne til at gå op. Oprindeligt skulle de kommunale budgetter være andenbehandlet 15. oktober. Det frist er udskudt til 5. november.

Borgmester Hans Østergaard (V) krydser fingre for, at økonomiaftalen vil ende med at blive en gevinst for Ringkøbing-Skjern, der som bekendt har lagt op til at spare 300 millioner de kommende fire år.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at følge slagets gang tæt. Vi har et håb om, at vi kan ende med at slippe for alle besparelserne. Men vi ved det reelt ikke. Vi er nødt til at vente på, at der ligger en færdig økonomiaftale, siger Hans Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Bøjer de i vinden? Vesterhav Syd og vores lokale erhverv

Læserbrev: Er Energistyrelsen og Vattenfall ligeglade med vore lokale erhverv? Og hvad agter byrådet nu at gøre? De spørgsmål stiller vi os uvilkårligt, efter at aktindsigt har vist, hvad VVM-tillægget for Vesterhav Syd-møllerne skal indeholde. Som du kan læse nedenfor, udelades nemlig to helt fundamentale undersøgelser for turismen og fiskeriet. Bevares, der kommes vidt omkring med “kollisionsrisiko for trækfugle og flagermus” samt “sejladsforhold og lystfiskeri i undersøgelsesområdet”, og meget andet mere eller mindre (u)nyttigt. Men som med mange af den slags rapporter er det værd at bemærke sig, hvad der ikke skal afdækkes i VVM-tillægget. Og her springer særligt to forhold i øjnene. Både at (s. 11) “Der skal ikke redegøres for økonomiske eller konkurrencemæssige forhold i relation til turismeerhvervet”. Det skriger jo til himlen med turismen som vort største erhverv og i betragtning af, at det nationale Center for Kystturisme er placeret i netop Hvide Sande. Og at der godt nok (s. 22) skal undersøges, hvad indvirkningerne er på fiskeriet, men IKKE hvorvidt det kan gøres muligt at fiske mellem møllerne. Eventuelt blot for mindre fartøjer under for eksempel 20, 15 eller 12 meter. Dette til trods for, at der i flere høringssvar er opfordret til at få netop dette klarlagt. Derimod skal der (s. 26) redegøres for kumulative effekter for andre planlagte projekter, i både Danmark, Holland og Tyskland. Og betydningen for de klimapolitiske mål og CO2-reduktionen skal beskrives. Alt sammen noget meget overordnet og fjernt for os, der bor her. Men noget, der kan bruges i den luftige argumentation for den grønne omstilling på Christiansborg. Det virker nu, som om projektet skal klemmes igennem! Og Energistyrelsen helt bevidst vælger at undlade krav om inddragelse af netop de to argumenter, der kan være med til at flytte Vesterhav Syd langt til havs. Nemlig at turismens indvendinger skal tages alvorligt, og fiskernes tabte fiskevand - ved at flytte møllerne længere til havs - kan kompenseres ved at åbne for fiskeri mellem møllerne. To forhold, der kan tale for at flytte møllerne, belyses nu helt bevidst ikke! Og Vattenfall erkendte jo på et møde d. 1. marts 2018 i Søndervig, at det drejer sig om småpenge, for at flytte møllerne … så hvorfor ikke? Nu hvor der også er god tid til at ændre i projektet … Hvad gør byrådet, formanden for erhvervsudvalget Søren Elbæk eller borgmesteren? Overlader de det endnu engang til brancheorganisationerne og de små erhvervsdrivende? Eller mander de sig op og går i brechen for to store erhverv i kommunen? Eller bøjer de i vinden? Jens Bollerup, cand. merc., Geflevej 221, Hvide Sande Dan Broesch Jensen, cand. merc. aud., Lyngvejen 100, Klegod Tonny Lemqvist, maskinmester, Præstegårdsmarken 35, Velling Karsten Fyhn, sommerhusudlejer, Sønder Klitvej 20, Hvide Sande Birgitte Vinding, journalist, Stauning Finn Ebbe Jakobsen, advokat, Beddingen 7, Ringkøbing Jens Møller, forretningsdrivende, Bakkevej 22, Hvide Sande

Annonce