Annonce
Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Museum skal pludselig tilbagebetale flere millioner

Museumsdirektør, Kim Clausen, er fortrøsningsfuld og tror på at beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), finder en løsning på den landsdækkende museumsgæld. Arkivfoto

Ringkøbing-Skjern Museum er sammen med mere end 30 andre museer havnet i lånestrid med Arbejdsmarkedets Feriefond. Museet skal tilbagebetale 13 millioner om to år, og museumsdirektøren frygter det værste.

Ringkøbing-Skjern: I skal tilbagebetale tre lån fra 1990'erne inden for en kort årrække. Om to år skal der falde omkring 13 millioner kroner til Arbejdsmarkedets Feriefond. Hvordan har I tænkt jer at gøre det?

Det var den kontante melding, museumsdirektør for Ringkøbing-Skjern Museum, Kim Clausen, fik i en mail sidste efterår. Siden da har han undret sig over, hvordan det kunne ske. Lånene var rente- og afdragsfrie og kom til verden under en forudsætning om, at lånene kunne forlænges efter 25 år. Pengene skulle bruges på renovering af og tilbygning til eksisterende bygninger. Det blev fra museets side opfattet som en donation frem for et egentligt lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

- Vi blev spurgt, hvordan vi ville betale lånet tilbage, og jeg blev meget overrasket. Dengang lånet blev oprettet, var der en aftale om, at pengene ville blive i museet, så længe bygningerne blev brugt til museumsvirksomhed. Vi spurgte til det flere gange, og vi fik senest en bekræftelse i 2013 på, at det var sådan, det forholdt sig, siger Kim Clausen.

Museet har ikke penge til at tilbagebetale det lån, og flere end 30 andre museer landet over står i samme situation - nogle med langt højere beløb end Ringkøbing-Skjern Museum. For eksempel har M/S Museet for Søfart i Helsingør en gældspost på 49 millioner kroner.

Sagen kort

Fonden er en selvejende institution med tilknytning til beskæftigelsesministeriet. Dens midler kommer fra uhævede feriepenge og afkast og renter af dens kapital.I 2014 inddrog et flertal i Folketinget en stor del af Arbejdsmarkedets Feriefonds midler.

Herefter ændrede fonden sine vedtægter og besluttede at fokusere på at støtte oplevelser for udsatte familier og børn.

i 1990'erne begyndte fonden at lave lån til museer. Lånene var rente- og afdragsfrie og løb over 25 år. Ifølge Berlingske var det museernes opfattelse, at lånene kunne forlænges, og at de fungerede mere som en slags donation, da de kunne forlænges flere gange.

Nu vil Arbejdsmarkedets Feriefond have lån for omkring 900 millioner kroner tilbagebetalt. Hos Ringkøbing-Skjern Museum drejer det sig om tre lån på næsten 17 millioner kroner Det første blev optaget i 1994 på omkring 13 millioner kroner og skal tilbagebetales om to år.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) søger nu efter en løsning, da tilbagebetaling af lånene vil betyde museumslukning flere steder i landet.

Ringkøbing-Skjern Museum står for at lave levende historie, så gæsterne kan opleve for eksempel vikingetiden helt tæt på. Mange af msueet aktiviteter begyndte i 90'erne og kom til verden med støtte fra Arbejdsmarkedet Feriefond. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Annonce

Landets museer i krise

Arbejdsmarkedets Feriefond får sine midler fra uhævede feriepenge samt renter og afkast af kapital. I 2014 skar et flertal i Folketinget hårdt i fondens midler, og fonden ændrede derfor sine vedtægter. Den besluttede at bruge sine midler på at skabe oplevelser for udsatte børn og familier, som var fondens kerneforretning.

Berlingske har været i kontakt med flere museer landet over, og hos samtlige steder var opfattelsen, at lånet kunne forlænges, og at det skulle forstås som en donation. Ingen af museerne havde set den pludselige opkrævning komme.

- Vi har levet i god tro rigtig længe. Dengang vi tog lånet, spurgte vi, om vi skulle lægge penge til side til lånet, men Arbejdsmarkedet Feriefond oplyste, at det ikke var nødvendigt. Nu kan vi ikke betale, og set i bakspejlet var det måske naivt. På den måde er det en smule rart, at vi ikke er de eneste, men man føler sig lidt dum i dag, siger Kim Clausen.

Annonce

Folketinget skar ned

De tre lån til Ringkøbing-Skjern Museum er samlet på næsten 17 millioner kroner. Pengene har blandt andet været med til at opbygge Bork Vikingehavn, Dejbjerg Jernalder, Fahl Kro og Bundsbæk Mølle. Her er der blevet bygget nye bygninger og foretaget større renoveringer. I dag har Arbejdsmarkedets Feriefond pant i bygningerne flere af stederne.

- Pengene har skabt oplevelser for mange mennesker og tilført flere gode arbejdspladser. Det var det, som var meningen. Vi havde omkring 190.000 besøgende sidste år, og vi er stolte af den levende historie, vi tilbyder, siger Kim Clausen.

Flere politikere på Christiansborg har meldt sig på banen, efter den store museumsgæld er kommet frem. Arbejdsmarkedets Feriefond er tilknyttet beskæftigelsesministeriet, og her er minister, Troels Lund Poulsen (V) i gang med at lede efter en løsning.

- Der er tændt et lille håb om, at det kan løses. Vi håber på det bedste, for ellers må vi til at lukke meget ned og gå i gang med afskedigelser, siger museumsdirektør, Kim Clausen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedets Feriefonds direktør, Nina Löwe Krarup.

Annonce
Navne For abonnenter

Efterskoleforstander gennem 34 år springer ud som forfatter: - Om 50 år er bogen fuld af gode historier for mine oldebørn

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sofus fra 5. klasse på Højmark Skole: - Det er meget vigtigere for mig at komme til håndbold igen end at komme tilbage i skolen

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Annonce