Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Museum skal pludselig tilbagebetale flere millioner

Museumsdirektør, Kim Clausen, er fortrøsningsfuld og tror på at beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), finder en løsning på den landsdækkende museumsgæld. Arkivfoto

Ringkøbing-Skjern Museum er sammen med mere end 30 andre museer havnet i lånestrid med Arbejdsmarkedets Feriefond. Museet skal tilbagebetale 13 millioner om to år, og museumsdirektøren frygter det værste.

Ringkøbing-Skjern: I skal tilbagebetale tre lån fra 1990'erne inden for en kort årrække. Om to år skal der falde omkring 13 millioner kroner til Arbejdsmarkedets Feriefond. Hvordan har I tænkt jer at gøre det?

Det var den kontante melding, museumsdirektør for Ringkøbing-Skjern Museum, Kim Clausen, fik i en mail sidste efterår. Siden da har han undret sig over, hvordan det kunne ske. Lånene var rente- og afdragsfrie og kom til verden under en forudsætning om, at lånene kunne forlænges efter 25 år. Pengene skulle bruges på renovering af og tilbygning til eksisterende bygninger. Det blev fra museets side opfattet som en donation frem for et egentligt lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

- Vi blev spurgt, hvordan vi ville betale lånet tilbage, og jeg blev meget overrasket. Dengang lånet blev oprettet, var der en aftale om, at pengene ville blive i museet, så længe bygningerne blev brugt til museumsvirksomhed. Vi spurgte til det flere gange, og vi fik senest en bekræftelse i 2013 på, at det var sådan, det forholdt sig, siger Kim Clausen.

Museet har ikke penge til at tilbagebetale det lån, og flere end 30 andre museer landet over står i samme situation - nogle med langt højere beløb end Ringkøbing-Skjern Museum. For eksempel har M/S Museet for Søfart i Helsingør en gældspost på 49 millioner kroner.

Sagen kort

Fonden er en selvejende institution med tilknytning til beskæftigelsesministeriet. Dens midler kommer fra uhævede feriepenge og afkast og renter af dens kapital.I 2014 inddrog et flertal i Folketinget en stor del af Arbejdsmarkedets Feriefonds midler.

Herefter ændrede fonden sine vedtægter og besluttede at fokusere på at støtte oplevelser for udsatte familier og børn.

i 1990'erne begyndte fonden at lave lån til museer. Lånene var rente- og afdragsfrie og løb over 25 år. Ifølge Berlingske var det museernes opfattelse, at lånene kunne forlænges, og at de fungerede mere som en slags donation, da de kunne forlænges flere gange.

Nu vil Arbejdsmarkedets Feriefond have lån for omkring 900 millioner kroner tilbagebetalt. Hos Ringkøbing-Skjern Museum drejer det sig om tre lån på næsten 17 millioner kroner Det første blev optaget i 1994 på omkring 13 millioner kroner og skal tilbagebetales om to år.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) søger nu efter en løsning, da tilbagebetaling af lånene vil betyde museumslukning flere steder i landet.

Ringkøbing-Skjern Museum står for at lave levende historie, så gæsterne kan opleve for eksempel vikingetiden helt tæt på. Mange af msueet aktiviteter begyndte i 90'erne og kom til verden med støtte fra Arbejdsmarkedet Feriefond. Arkivfoto: Jørn Deleuran

Landets museer i krise

Arbejdsmarkedets Feriefond får sine midler fra uhævede feriepenge samt renter og afkast af kapital. I 2014 skar et flertal i Folketinget hårdt i fondens midler, og fonden ændrede derfor sine vedtægter. Den besluttede at bruge sine midler på at skabe oplevelser for udsatte børn og familier, som var fondens kerneforretning.

Berlingske har været i kontakt med flere museer landet over, og hos samtlige steder var opfattelsen, at lånet kunne forlænges, og at det skulle forstås som en donation. Ingen af museerne havde set den pludselige opkrævning komme.

- Vi har levet i god tro rigtig længe. Dengang vi tog lånet, spurgte vi, om vi skulle lægge penge til side til lånet, men Arbejdsmarkedet Feriefond oplyste, at det ikke var nødvendigt. Nu kan vi ikke betale, og set i bakspejlet var det måske naivt. På den måde er det en smule rart, at vi ikke er de eneste, men man føler sig lidt dum i dag, siger Kim Clausen.

Folketinget skar ned

De tre lån til Ringkøbing-Skjern Museum er samlet på næsten 17 millioner kroner. Pengene har blandt andet været med til at opbygge Bork Vikingehavn, Dejbjerg Jernalder, Fahl Kro og Bundsbæk Mølle. Her er der blevet bygget nye bygninger og foretaget større renoveringer. I dag har Arbejdsmarkedets Feriefond pant i bygningerne flere af stederne.

- Pengene har skabt oplevelser for mange mennesker og tilført flere gode arbejdspladser. Det var det, som var meningen. Vi havde omkring 190.000 besøgende sidste år, og vi er stolte af den levende historie, vi tilbyder, siger Kim Clausen.

Flere politikere på Christiansborg har meldt sig på banen, efter den store museumsgæld er kommet frem. Arbejdsmarkedets Feriefond er tilknyttet beskæftigelsesministeriet, og her er minister, Troels Lund Poulsen (V) i gang med at lede efter en løsning.

- Der er tændt et lille håb om, at det kan løses. Vi håber på det bedste, for ellers må vi til at lukke meget ned og gå i gang med afskedigelser, siger museumsdirektør, Kim Clausen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Arbejdsmarkedets Feriefonds direktør, Nina Löwe Krarup.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce