Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ringkøbing-Skjern Museum får eftergivet milliongæld, men direktøren er skuffet

Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen er ikke tilfreds med, at museet nu skal betale 1,6 millioner tilbage. Arkivfoto: Henrik Breum
Ringkøbing-Skjern Museum skal betale 10 procent af et 25 år gammelt lån på 16,5 millioner kroner tilbage til feriefond. Det ærgrer museumsinspektør, fordi der i sin tid blev givet håndslag på, at lånet var en donation.

Ringkøbing-Skjern: Selv om Ringkøbing-Skjern Museum nu får eftergivet størstedelen af et lån på 16,5 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond, som kunne have gjort museet teknisk insolvent, så har museumsinspektør Mette Bjerrum ikke armene over hovedet.

- Jeg er tilfreds med, at vi har fået en afklaring. Men i Vestjylland er et håndslag lige så godt som en skriftlig aftale. Da de 30 kulturinstitutioner i sin tid fik penge fra feriefonden var aftalen, at der var tale om en donation. Nu bliver det opfattet som et lån, vi skal betale tilbage. Det synes jeg ikke er rimeligt. Derfor synes jeg ikke, det er en god nyhed, at vi nu skal ud og finde 1,6 millioner kroner, siger hun.

Meldingen kommer, efter at kulturinstitutionerne mandag blev informeret om en netop indgået politisk aftale i Købehavn, der betyder, at de skal betale mellem 10 og 20 procent af den gamle gæld tilbage. Kulturminister Joy Mogensen (S) glæder sig over, at der er sat punktum i den langvarige sag om museumspengene.

- Jeg er glad for, at der er fundet den bedst mulige løsning, så kulturinstitutionerne kan få den afklaring, de har ventet på, siger hun i en pressemeddelelse.

Mette Bjerrum Jensen ville gerne have spurgt ministeren om, hvordan hun kan være tilfreds med, at dét, kulturinstitutionerne har opfattet som en donation, pludselig kan blive til gæld. Men ministeren forlod mødet med museumsfolkene, inden de blev præsenteret for aftalens indhold.

- Aftalen betyder reelt, at man trækker rigtig mange milioner ud af kulturlivet, siger museumsdirektøren.

Sikkert er det, at Ringkøbing-Skjern Museum nu skal ud og finde 1,6 millioner kroner inden april - med mindre man vælger at omlægge beløbet til et nyt 25-årigt lån til to procent i rente.

Det sidste er Mette Bjerrum Jensen ikke så varm på. Museet er netop blevet færdig med at betale et større lån til Ringkøbing-Skjern Kommune ud. Den gamle gæld har været en stopklods for udviklingen af museets aktiviteter og vedligeholdelsen af de mange bygninger. Det samme vil den nye gæld komme til at gøre.

- Lige nu ved jeg ikke, hvordan vi vil betale pengene tilbage. Vi kommer til at tage en snak med Ringkøbing-Skjern Kommune, om den kan hjælpe os. Ellers skal vi ud og finde pengene ved at spare, og det bliver bestemt ikke let, siger Mette Bjerrum Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce