Videbæk

Ringkøbing-Skjern får sin første læsehund

Mokka kan ikke læse, men er god til at lytte og skabe en tryg ramme for børn med læsevanskeligheder. Foto: Jørgen Kirk.

Læsehunde er til stor gavn for børn, der har svært ved at læse. Tidligere har tilbuddet ikke været tilgængeligt i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Videbæk: Hvordan motiverer man sit barn til at læse, hvis barnet har læsevanskeligheder?

Om folkene bag Foreningen Læsehunde stillede samme spørgsmål, skal være usagt, men i 2014 blev foreningen oprettet, og i dag er der 64 læsehunde fordelt i hele landet - alle på frivillig basis.

Læsehunde lytter til børn, der læser højt i deres eget tempo, og i Ringkøbing-Skjern har der ikke tidligere været en læsehund. På Videbæk Bibliotek har de sørget for, at børn med læsevanskeligheder nu får den mulighed. De har nemlig fået læsehunden Mokka, der er en 4-årig brun labrador.

Sammen med sin ejer Marianne Merrild har hun de seneste seks uger læst højt med et barn en gang om ugen.

Flere børn står på venteliste til at læse sammen med Mokka, som først blev godkendt som læsehund i november sidste år, og derfor er opgaven i Videbæk er den første, men ifølge Marianne Merrild er det gået godt.

- Jeg kan mærke, at både barn og hund har fået noget ud af det. Barnet er blevet mere motiveret for at læse og kan også koncentrere sig i længere tid, siger hun.

0/0
Annonce
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Landsby udvider byens samlingspunkt for millioner: Stedet giver en masse liv

Erhverv

Blåtårn har fået konkurrence: Ny værftsbygning har helt overtaget Hvide Sandes "skyline"

Kultur For abonnenter

Nu kan du blive voksenspejder: Et glas rosé til råbåndsknobene

112

Hærværk og tyveri af gadelamper i Skjern

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Ringkøbing-Skjern

Trods sparetider skyder kommunen 300.000 kroner i stjernespillers træningskoncept

Ringkøbing-Skjern

Langt til hospital giver flest helikopterture i regionen: Det giver tryghed

Ringkøbing-Skjern

Syv år siden det skete sidst: Nu giver bestyrelse sig selv en lønforhøjelse