Annonce
Ringkøbing

Biblioteker fejrer Fortællingens Dag sammen med vestjyske fortællere

Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne fejrer Fortællingens Dag i samarbejde med Vestjyllands Fortællere. Foto: Biblioteket

Ringkøbing: Igen i år fejrer bibliotekerne Fortællingens Dag på Evald Tang Kristensens fødselsdag d. 24. januar.

Manden, der vandrede sine støvler tynde i sit lange og vedholdende arbejde med at samle folkeminder i hele Danmark, inden de gik i glemslen.

Med rod i urgammel ordkunst bygger nutidige fortællere bro mellem folkelige kulturelle over leveringer og det aktuelle daglige liv.

Mundtlig fortælling som scenekunst skaber et særligt rum mellem fortæller og tilhørere, som skaber billeder, fremkalder følelser og gør os klogere på livet og os selv.

I alle tider og i alle kulturer er der blevet fortalt og i nutiden står fortællingen stærkt.

Det er fundamentalt anderledes at høre en fortælling end at få den læst op, se den i fjernsynet eller at læse i en bog eller på en iPad. Det er fortællingens styrke at skabe et samvær, hvor tilhørerne kobler sig på og danner egne associationer.

Vestjyllands Fortællere er én blandt mange fortællerkredse i Danmark, der dyrker denne levende mundtlige fortælling i alle dens afskygninger: Sagn, myter og eventyr inklusive de jyske folkeeventyr, som Evald Tang Kristensen indsamlede. Men også litterære fortællinger, personlige livsfortællinger og andre former for fortælle- og scenekunst.

Kom og lyt med denne dag og oplev fem forskellige fortællere.

Arrangementet finder sted i Ringkøbing Rådhushal fredag den 24. januar kl. 14.30 - 16.00. Der er gratis adgang.

Annonce
Foto: Biblioteket
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Klar til afgang: Et hyldest-pift med togfløjten

Et højt og triumferende hyldestpift med togfløjten. Det er, hvad Skjern Bank og firmaet Hansen & Larsen har fortjent for deres beslutning om i fællesskab at skænke den gamle remise i Skjern til de lokale folk, der går med spændende planer for et ungdomshus i bygningen. Egentlig bør Hansen & Larsen have to pift, for det var dem, der tilbage i 2016 sikrede remisen mod truende nedrivning ved at købe den af Banedanmark. »Banen er en stor del af historien om Skjerns udvikling, så vi har købt den med øje for, at den skal bevares. Remisen skal gerne indeholde noget, der kan gavne befolkningen,« lød det dengang fra Brian Meldgaard, der er medindehaver af Hansen & Larsen. Meget tyder nu på, at det er lige sådan, det kommer til at gå. Efter en flerårig periode, hvor der var stille om den gamle remise, begyndte der sidste år at ske noget. Gentænk Skjern kom på banen, bogstavelig talt, og køreplanen hang godt sammen: En velbesøgt koncertaften blev efterfulgt af en succesrig fondsansøgning, og dermed var projektet sat godt og grundigt på skinner. Med den netop offentliggjorte donation af bygningen er der masser af lys for enden af tunnellen. De 850.000 kroner fra Realdania - i parentes bemærket 100.000 kroner mere, end de frivillige havde søgt om - skal bruges til at sætte facaden i stand. Næste mål er indvendig restaurering af den mere end 100-årige bygning, og her vil det uden tvivl hjælpe gevaldigt på fondenes lyst til at øse penge ud, når det er en forening med egen bygning, som søger midler. Med andre ord har lokale kræfter med en solid fælles indsats sikret håbet om, at Spillestedet Remisen kan slå dørene op indenfor en ikke alt for fjern fremtid. Der er lang vej og meget arbejde endnu, før Remisen kan fløjte klar til afgang - men mon ikke den hidtidige og meget fornemme opbakning vil give endnu flere skjernboer blod på tanden til at give en hånd eller en skilling med for at få projektet til at lykkes? Det må man håbe! Herfra letter vi i hvert fald på lokofører-kasketten i respekt for en flot indsats.

Kultur

Historisk bolighandel: Over 100 år gammel remise doneres til unge frivillige – nu er vejen banet for et folkehus

Videbæk For abonnenter

Skoler og børnehaver i øst: Vi får ikke nok midler til inklusion

Annonce