Annonce
Ringkøbing

Ringkøbing: Hør historien om Ringkøbing og Skjern

Foredraget i Ringkøbing 9. december handler om Ringkøbing by, men materiale fra Skjern inddrages for perspektiv og kontrast. Arkivfoto

Ringkøbing: Museumsinspektør Christian Ringskous foredrag "Ringkøbing og Skjern – købstaden og den unge by" kan opleves i Ringkøbing Rådhushal mandag 9. december kl. 19.

Ringkøbing skriver sin historie tilbage til middelalderen, mens opkomlingen Skjern er barn af en langt senere tid, hvor landeveje, jernbaner, hedeopdyrkning og andelslandbrug skabte mulighed for flere byer.

I tiden omkring forrige århundredeskiftet voksede Skjern med stor fart, så de to byer blev næsten lige store.

Hvordan ser denne udvikling ud, når man ser nærmere efter? Var kulturelle forskelle på den gamle by og nybyggersamfundet i Skjern?

Christian Ringskous ph.d.-projekt tager i disse år tager form i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Museum, Ringkøbing-Skjern Kommune, Aarhus Universitet og Dansk Center for Byhistorie.

Billet købes på bibliotekets hjemmeside eller ved døren.

Der holdes et tilsvarende foredrag om Skjern by på Skjern Bibliotek onsdag 4. december kl. 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Annonce