Annonce
Ringkøbing

Ringkøbing Fjernvarme sætter fut i forbruget: Varmekunderne skal have 16,5 millioner kroner tilbage

Jesper Skovhus Andersen, direktør for Ringkøbing Fjernvarmeværk, kan glæde sig over, at vind og sol har været med til at sikre en næsten-rekordagtig tilbagebetaling af aconto-beløb til fjernvarmekunderne. Foto Tommy Kofoed.
Succesrig grøn omstilling og lave gaspriser giver bonus, der nu - forhåbenligt - kommer det lokale erhvervsliv til gode; næsten alle fjernvarmekunder får penge tilbage af de beløb, de aconto har indbetalt i 2020.

RINGKØBING: De hårdt pressede handlende i Ringkøbing, der lige må skuldre endnu en omgang corona-restriktioner, kan godt glæde sig til februar 2021.

I denne måned afregner Ringkøbing Fjernvarme nemlig med kunderne for 2020, og resultatet vil glæde stort set samtlige de 4635 forbrugere - de skal nemlig have penge tilbage.

- Vi betaler 16,5 millioner kroner tilbage af de beløb, vi har fået indbetalt aconto i 2020, siger fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen.

Annonce

Det er meget tæt på at tangere jubelåret 2015, da fjernvarmen betalte 17,5 millioner kroner tilbage til forbrugerne, og er langt mere end i 2019, da der blev tilbagebetalt knap seks millioner kroner.

- I disse tider kan jeg da håbe, at pengene vil være med til at hjælpe forretningslivet i Ringkøbing, siger fjernvarmedirektøren.


I disse tider kan jeg da håbe, at pengene vil være med til at hjælpe forretningslivet i Ringkøbing.

Jesper Skovhus Andersen, fjernvarmedirektør.


Oprindeligt havde Ringkøbing Fjernvarme sat acontoprisen til 0,32 øre pr. kwh. Afregningsprisen blev dog kun 0,19 øre; alt i alt blev der solgt 87,7 millioner kwh i det forløbne år.

Grøn omstilling

Jesper Skovhus Andersen er selvfølgelig glad for, at fjernvarmen kan være med til at glæde forbrugerne med en efter-julegave. Men det er især baggrunden for det fantastiske regnskab, der glæder ham: Fjernvarmens store satsning på grøn omstilling begynder nemlig at give resultat.

- I år stammer over 40 procent af vores varme vand fra vedvarende energikilder, først og fremmest el og solvarme, og det har sammen med lave gaspriser været med til at mindske varmepriserne, siger han.

- Cirka 12 procent af vores produktion stammer fra solenergi, 22 procent fra elkedlen i Rindum og 6-7 procent fra varmepumper. Varmepumpen i Kloster leverer tre procent af det varme vand, men i Kloster alene leverer den 90 procent, og er på den måde med til at sikre, at forbrugerne her kan have samme varmepris som i Ringkøbing.

I Ringkøbing har fjernvarmeværket i årets løb købt det varmepumpe-testanlæg, som Solid Energy og Ringkøbing Fjernvarmeværk i fællesskab havde stillet op.

- Vi er nu i gang med at ombygge det til 100 procent el, siger Jesper Skovhus Andersen.

Annonce

Tyskerne betaler

Ud over de lave gaspriser og varmepumpe-anlæggenes stigende betydning, er det gode regnskab først og fremmest skabt af, at fjernvarmen har kunnet udnytte lave strømpriser; værket er endda blevet betalt for at overtage overskudsstrøm fra tyske vindmøller.

- Vores elkedel har slået alle rekorder, og det skyldes strømmen fra Tyskland. Tyskerne har kabelproblemer, når det gælder vindenergi, og de får derfor lov til at afsætte deres strøm i Danmark mod betaling; det betyder i høj grad, at vi får en pæn lav varmepris, fastslår Jesper Skovhus Andersen.

- Selvfølgelig skal vi fortsat betale afgifter, men de forsvinder til næste år, og det betyder at vi kan producere varme på elbasis gratis.

Acontopriserne næste år bliver da også væsentligt lavere end de oprindeligt var i 2020; 0,22 øre pr. kwh.

I år har det i gennemsnit kostet 8533 kroner at opvarme et standardhus, der bruger 18,1 mwh om året, mens en standardlejlighed, der forbruger 15 mwh, vil koste 6930 kroner at opvarme.

Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Cheftræner fortæller om grunden til sit stop: - Som person er jeg grundlæggende lidt genert og introvert

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern

Nu går arbejdet i gang: Plan for gigantisk solcellepark i Gestenge kan være grydeklar om et års tid

Tarm For abonnenter

Nu kan du spille bowling døgnet rundt: Travlt bowlingcenter til salg igen

Ringkøbing

Transportfirma vinder pris for grønt initiativ: Planter træer ved grusgrav for pengene

Ringkøbing

Overraskende fund: Gravsteder og offergaver på Øster Lem Hede

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester vil have minister til at godkende radarstyret lys på vindmøller: - Det giver ingen mening

Ringkøbing For abonnenter

Hygge og nærhed: Ringkøbings nye læger vil tilbage til de gamle lægedyder

Ringkøbing

Nu bliver Naturkraft også til koncertsted: - Vi vil gerne vise, at vi også kan spille en rolle som lokalt kulturhus

Hvide Sande

Ikke mere rødt fjordvand: Men stadig badeforbud nær brandstedet

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Navne For abonnenter

100-årige Kristiane ønsker sig en skabsfryser i fødselsdagsgave: Hun har selv bagt til festen med 91 gæster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Ringkøbing-Skjerns virksomheder

Skjern Håndbold

Efter to år på posten: Skjerns cheftræner stopper et år før tid

Annonce