Annonce
Ringkøbing

Ringkøbing Fjernvarme i gavehumør: 4000 fjernvarmekunder skal have seks millioner kroner retur

Direktøren for Ringkøbing Fjernvarme, Jesper Skovhus Andersen, forudser, at vedvarende energi i stadig højere grad vil begrænse brugen af fossile brændstoffer - som her varmepumpen ved fjernvarmens central i Rindum. Varmepumpen kører endnu ikke optimalt, men leverer dog 16 procent af værkets varme, og omstilles inden længe fra naturgas til el. Arkivfoto Poul Osmundsen.
Mild vinter og lave priser på naturgas er en stor del af baggrunden for forsinket julegave fra Ringkøbing Fjernvarmeværk; afregningsprisen i 2020 bliver 0,32 øre pr kwh.

RINGKØBING: En forsinket julegave lander inden så længe hos 4076 fjernvarmekunder i Ringkøbing og Kloster: De skal have næsten seks millioner kroner retur fra Ringkøbing Fjernvarmeværk.

499 er knap så heldige; de skal samlet af med 465.000 kroner.

Årsopgørelsen afregnes den 10. februar, og opkrævningen sker aconto sammen med første rate til fjernvarmen, så eventuelle overskydende beløb modregnes i første rate før udbetaling.

Ringkøbing Fjernvarme opkrævede i 2019 34 øre pr. kwh; dette beløb ændres med tilbagevirkende kraft, så der kun opkræves 31 øre pr. kwh. I 2020 sættes prisen til 32 øre pr. kwh.

Samtidig har varmeforbruget været mindre end forventet i 2019 - 88 millioner kwh mod til sammenligning knap 93 millioner i 2018. Faktisk skal vi tilbage til 2014 for at finde et år, hvor varmeforbruget var mindre; det år blev der kun solgt 76,5 millioner kwh.

- Vi har jo slet ikke vinter længere, konstaterer fjernvarmedirektør Jesper Skovhus Andersen.

Annonce

Væk fra fossiler

Når der kan sendes så mange penge retur til kunderne, skyldes det - ud over det milde vejr - også, at det er gået rigtig godt økonomisk for fjernvarmen.

- Vi bevæger os i stadig højere grad væk fra de fossile brændstoffer; vi er tæt på, at 30 procent af vores varme kommer fra vedvarende energi - elkedel, varmepumper og solvarme; det er en udvikling, vi vil se fortsætte og forstærkes, siger Jesper Skovhus Andersen.

Omkring 70 procent af varmen kommer dog stadigvæk fra naturgas, og på det punkt har Ringkøbing Fjernvarmeværk nydt godt af lave priser på gas.

- Vi havde regnet med en pris på 2,4 kroner pr. kubikmeter på spotmarkedet, men prisen blev faktisk en krone mindre, og i 2020 regner vi med en pris på 1,80 kroner pr. kubikmeter, fastslår fjernvarmedirektøren.

Det er altså lykkedes at holde priserne i ro, selv om grundbeløbet, det vil sige det statslige tilskud til decentrale kraftvarmeværker, faldt væk ved indgangen til 2019.

- Det skyldes ikke mindst, at vi har bestræbt os på at vise rettidig omhu og blandt andet afskrive alt det, vi overhovedet har kunnet, så vi har kunnet sikre en blid overgang og mere fornuftige priser, siger Jesper Skovhus Andersen.

De sidste år har Ringkøbing Fjernvarmeværk også investeret en masse i vedvarende energi, og det vil vi se meget mere af de kommende år, understreger Jesper Skovhus Andersen.

Kloster fjernvarme

Et af de steder er værket i Kloster, som i 2016 blev lagt sammen med Ringkøbing Fjernvarmeværk. Her skal en nyinstalleret varmepumpe gerne levere 60-80 procent af varmen i 2021 og på sigt 90 procent.

- Der er ingen tvivl om, at fremtiden byder på større varmepumper og "elektrificering" af fjernvarmen - det, man kunne kalde "den røgfri fjernvarme", siger Jesper Skovhus Andersen.

Målsætningen er klar: Fjernvarmebranchen skulle gerne helt kunne skippe fossilt brændstof.

- Vi er godt på vej. Ser vi samlet på fjernvarmen i Ringkøbing-Skjern Kommune, kommer 60 procent af varmen i dag fra vedvarende energikilder, siger Jesper Skovhus Andersen.

Ringkøbing Fjernvarmeværk har hyret konsulentfirmaet COWI til at kigge nærmere på den fremtidige forsyningsstruktur.

- Det er en proces, der kommer til at køre over de næste år, og vi har en masse ideer til, hvordan vi kan få de sidste fossile brændstoffer ud, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Højgravid kørte galt

Annonce