Annonce
Ringkøbing

Rettidig omhu: Lind Jensen var på forkant med coronaudbrud

Direktør Martin Andersen (i midten) venter med glæde på, at coronaudbruddet dør ud, så han atter kan få produktionen op i gear. Arkivfoto: Tommy Kofoed
Den vestjyske virksomhed havde på grund af informationer fra sin fabrik i Kina gode muligheder for tidligt at forberede sig på coronaudbruddet.

Højmark: Seneste nyt indenfor udbredelsen af coronavirussen følger det meste af landet og formentlig også verden med i.

Det gælder også Lind Jensens Maskinfabrik i Højmark.

Virksomheden har allerede nu mærket til konsekvenserne af corona-udbruddet i særligt Kina, hvor den vestjyske producent har en fabrik, som i en periode lukkede ned, som det var tilfældet med mange andre fabrikker.

- Lige nu og her er vi ikke synderlig påvirket af det. Vi mærker ikke til det af betydning endnu, og det håber vi heller ikke, vi kommer til. Vi har cirka 70 procent af vores folk tilbage i produktionen i Kina, så vi kan begynde at producere normalt snart derude, siger direktør Martin Andersen.

Rettidig omhu har da også gjort, at konsekvenserne ikke har været så store, som mange ellers kunne have frygtet.

- Vi får faktisk en del fra vores fabrik i Kina. Det gælder jo om at være lidt forudseende. Det (udbruddet, red.) startede jo i december, hvor vi prøvede at skrue lidt op for dampen på vores fabrik i Kina, for det kunne jo gå hen at brede sig, tænkte vi, siger Martin Andersen og tilføjer:

- Vi har på et relativt tidligt tidspunkt taget vores forholdsregler, og vi har alternative leverandører, så vi ikke mærker så meget til det som andre, der ikke har været på forkant. Det er jo en fordel, at vi har haft en produktion i Kina, for så hørte vi ret tidligt om de restriktioner, der har været.

Annonce

Bliver dyrere

Han kan dog ikke garantere, at den rettidige omhu ikke rammer kunderne.

- Hvis det fortsætter, er vores alternativer opbrugt. Og så vil det blive dyrere, fordi vi skal ud at finde ressourcer et andet sted, indtil det er normalt igen, siger direktør Martin Andersen.

Han fortæller, at fabrikken i Kina stadig er berørt at coronavirussen, idet de kinesiske myndigheder har indført en række restriktioner for at undgå, at flere bliver smittet.

- Vi skal måle temperaturer morgen. middag og aften. Vi skal have specielle rum til, hvis der er en, der bliver syg, og så skal vi lukke ned ret hurtigt. Vi har derfor taget notits af, hvilke procedurer og sikkerhedsrutiner de indfører, og det ville være noget, vi ret hurtigt kunne indføre og tage ved lære af her. Vi har i hvert fald en god fornemmelse af, hvad det rent kapacitetsmæssigt vil betyde, og det er ikke bare lige til, skal jeg hilse at sige, for det bliver tungt. hvis det kommer til Danmark, siger Martin Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce