Annonce
Ringkøbing

Restaureringen af Marie Fjords Gård hædret

Mille Søndergaard, datter af ejererne af Marie Fjords Gård og hendes mand Daniel Hugo Olivares har det seneste halve år stået for restaureringen af Marie Fjords Gård, som nu er udnævnt til »Årets Bygning 2011« af Kulturarvsstyrelsen. Arkivfoto: Jørn Deleuran.

Kulturarvsstyrelsen sætter klitgården Marie Fjords Gård på listen over »Årets Bygninger 2011«.

Kulturarvsstyrelsen har netop offentliggjort listen over »Årets Bygninger 2011«.

Annonce

Nr. 2 på listen er den fredede klitgård Marie Fjords Gård, Holmsland Klitvej 91.

»Den lignende en ruin. Ved Ringkøbing Fjord var den ene af de fire længer styrtet sammen for næsen af de nye ejere af en stråtækt gård. I dag er den fredede gård smukt sat i stand,« skriver Kulturarvsstyrelsen om Marie Fjords Gård.

Se billeder af Marie Fjords Gård

Dermed får ejerne af Marie Fjords Gård Lis og Peter Søndergaard et gevaldigt skulderklap fra højeste sted for de store anstrengelser, de gennem fire år har gjort for at få Marie Fjords Gård til at genopstå fra ruin til en snart fuldt beboelig ejendom.

Brugt syv millioner

Lis og Peter Søndergaard, der købte gården i 2007, har indtil nu postet omkring syv millioner kroner i restaureringen af Marie Fjords Gård, heraf kommer nogle af pengene fra Kulturarvstyrelsen. Derudover er det parrets egne midler og støtte fra Realdania og Sonning Fonden.

Det er parrets datter, kunstneren Mille Søndergaard og hendes mand, den spanske billedhugger Daniel Hugo Olivares, der det seneste halve år har stået for restaureringen, mens de boet til leje i genbo-ejendommen.

Det er fantastisk

Dagbladet får fat på Mille Søndergaard, mens parret er på ferie i Carrara i Italien, hvor Daniel Hugo Olivares er uddannet på kunstakademiet og hvor begge har boet.

Hun har ikke hørt om den hædrende omtale fra Kulturarvsstyrelsen.

»Det er da fantastisk, at Kulturarvsstyrelsen værdsætter vore anstregelser. Det er flot,« siger en glad og overrasket Mille Søndergaard.

Parret stiler fortsat efter at kunne åbne atelier og galleri i gården til sommer.

Læs mere i Dagbladet tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Krondyr på flugt smadrede bil

Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Sidste bold er endnu ikke slået: 20 års kamp om rigmandens ulovlige tennisbane på Klitten

Annonce