Danmark

Restaurantkæde får bøde på 15.000 kroner: Man tvinger os til at kassere helt friske varer

Hvor er vi henne, når der bliver diskuteret madspild, og vi så tvinges til at smide 250 tons friske råvarer ud. Det her er helt håbløst, siger Jan Vinther Laursen, der er ejer og direktør i restauranten Bone's, der har fået en bøde for sin håndtering af salatbaren, hvor kæden bruger rester til næste dag. Arkivfoto: Robert Wengler
Familierestauranten Bone's i Kolding har fået en bøde på 15.000 kroner af Fødevarestyrelsen. Direktør og medejer af kæden med 25 restauranter har klaget over afgørelsen og vil ikke betale bøden.

Kolding: Når den sidste gæst har forladt restauranten, bliver det tjekket, om resterne i salatbaren kan bruges næste dag. Kan de det, så bliver de sat på køl.

Når kokken næste dag gør salatbaren klar, så bliver nødder og bønnespirer tjekket igen, inden salatbaren bliver fyldt med friske råvarer og resterne fra dagen før. Sådan har det været i mange år, forklarer medejer og direktør hos Bone's, Jan Vinther Laursen, og sådan er det fortsat.

- De krav, Fødevarestyrelsen stiller, betyder efter vores vurdering, at styrelsen beder os om at kassere cirka 30-35 kilo fødevarer hver aften. Vi fylder jo løbende salatbaren op hele dagen. Ser vi på hele kæden, så skal 25 restauranter hver smide 30-35 kilo ud om dagen. De beder os om at kassere over 250 tons frisk mad om året. Det kan vi som ansvarlig kæde ikke leve med i forhold til vores image og rent økonomisk. Det her er helt håbløst, siger Jan Vinther Laursen.

Det næste bliver vel en politianmeldelse, og så må vi tage den derfra, men jeg håber da, at de venter med en politianmeldelse, indtil klagesagen er afgjort.

Jan Vinther Laursen, direktør i restaurantkæden Bone's

De andre restauranter

Fødevarestyrelsen var på besøg i februar, hvor kontrollanterne gav restauranten en indskærpelse for proceduren med salatbaren, hvor virksomheden blev vejledt om regler for genanvendelse af rester og oplyst om risikoen for forurening af fødevarer ved selvbetjening af salatbaren. Og da Fødevarestyrelsen var forbi igen i april, og proceduren var den samme, så udløser det automatisk en bøde, og i det her tilfælde er bøden på 15.000 kroner.

- Fødevarestyrelsen har efter vores vurdering fået dokumentation for, at der ikke er en risiko ved den måde, vi gør tingene på. Og det er helt utilstedelig, at Fødevarestyrelsen taler om genbrug. Det er ikke tilfældet. Den sidste gæst, vi har på restauranten, forventer en salatbar, der er mindst lige så skarp og frisk som den salatbar, vi har, når vi åbner, siger Jan Vinther Laursen, der undrer sig over, at Fødevarestyrelsen har været på besøg i ni-ti af kædens restauranter siden, uden det har udløst en indskærpelse.

- Hvis det her var kritisk, så skulle Fødevarestyrelsen gå ud i samtlige af vores restauranter straks. Det kan ikke være en akut udfordring, siger Jan Vinther Laursen.

Betaler ikke bøden

Hos Fødevarestyrelsen forklarer fødevarechef Bente Holst, at man nu afventer resultatet af klagesagen.

Direktøren undrer sig over, at det kun er restauranten i Kolding, der har fået en indskærpelse og efterfølgende en bøde. Hvad tænker du om det?

- Jeg har jo ikke været inde og kigge på, hvad der er kontrolleret de andre steder. Det kan jo også være, at der er andre procedurer de andre steder.

Direktøren forklarer selv, at de gør tingene på samme måde alle steder?

- Når klageafgørelsen foreligger, så kan vi gå ind og sige, hvad der er rigtigt og forkert. Jeg kan ikke sige, at der aldrig er nogen, der får medhold i en klage. Hvis det er en klage, der går imod vores vurdering, så ændrer vi selvfølgelig holdning. Og får vi medhold, så gælder det alle restauranter i kæden, siger Bente Holst.

Direktøren i kæden har nu fået bøden, men den bliver ikke betalt.

- Nu har vi fået et brev, hvor de beder mig om, at jeg erkender, at jeg har overtrådt fødevarelovgivningen. Det har jeg ikke. Derfor kan jeg ikke erkende og betale bøden. Det næste bliver vel en politianmeldelse, og så må vi tage den derfra, men jeg håber da, at de venter med en politianmeldelse, indtil klagesagen er afgjort, siger Jan Vinther Laursen.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce