Annonce
Ringkøbing

Hoteldirektør vil ikke sælge skindet før bjørnen er skudt: Restriktioner kan gøre genåbning til dårlig forretning

Brian Madsen er spændt på, hvilke betingelser han og resten af branchen skal genåbne på. Arkivfoto Jørgen Kirk
Brian Madsen, direktør på Hotel Fjordgården, frygter, at Mette Frederiksens (S) "solide åbning" får følgeskab af en række restriktioner, som vil besværliggøre en genåbning for restauranter og hoteller.
Annonce

RINGKØBING: Selvom restauranterne rygtes med i den kommende fase af landets genåbning, lader Brian Madsen, der er direktør på Hotel Fjordgården og bestyrelsesmedlem af HORESTA i Midtjylland, endnu ikke champagnepropperne springe.

Det helt store spørgsmål for ham bliver, om det kan betale sig for hoteller, restauranter og konferencecentre at åbne. Det kan komme til at knibe, hvis genåbningen serveres sammen med en række restriktioner.

Hoteldirektøren forventer, at den største udfordring for hoteller og restauranter bliver at finde ud af, om det på bundlinjen giver mening af åbne.

- Det lyder forkert, men det er rigtigt. Der er jo en balancegang i, om det kan svare sig at åbne, og hvor kompliceret det bliver. Det skal jo gerne være til at have med at gøre i dagligdagen for, at det kan blive en forretning for os. Jeg venter derfor spændt på en udmelding, der forhåbentlig bliver meget konkret på det område, siger Brian Madsen, der dog er rigtig glad for at høre, at statsministeren har haft hotel- og restaurationsbranchen tænkt ind i genåbningsplanerne:

- Jeg tænker jo, at man ikke skal sælge skindet, før bjørnen er skudt. Jeg er meget positiv over, at det ser ud til, vi er tænkt ind i anden fase af genåbningen, for det var jeg en overgang faktisk bange for, at vi ikke var, men det ser det ud til, at vi er. Nu er jeg så meget spændt på de restriktioner, der følger med, siger han og forklarer:

- Vi forventer jo ikke, at restauranten er fyldt i morgen, eller at konferencegæsterne står og banker på, selvom vi åbner igen. Det kommer ikke til at ske. Vi skal ligesom regeringen være meget nøjsomme med, hvordan vi gør det her. Det er lønnen, der som regel dræber i denne branche, for det er den største omkostning, så den skal vi have til at følge den omsætning, der kommer ind.

Annonce

Udeservering rimer ikke på Vesterhavet

Inden noget konkret meldes ud, er det naturligvis svært at vide, om der overhovedet bliver nogen restriktioner forbundet med en genåbning af landets spisesteder.

Brian Madsen frygter, at der bliver så få mennesker i en restaurant, så det ikke kan betale sig at åbne den.

- Vi har heldigvis så stor kapacitet hos os på Fjordgården, men der er jo nogle restauranter, der er afhængige af, at mange mennesker samles på få kvadratmeter. Det, tror jeg ikke, kommer til at ske, men vi bliver på en eller anden måde nødt til at få nogle guidelines, der gør, at det er fornuftigt for alle, siger han.

Dog har flere medier afsløret, at udeservering allerede har været oppe at vende i forhandlingerne.

- Udeservering er en stor joker, men vi ved også, at det ikke er, fordi vi har så mange dage, hvor det kan være rart at sidde udenfor at spise her i Vestjylland. Vi skal håbe på, at restriktionerne ikke bliver mere voldsomme, end at vi for eksempel skal fjerne hvert andet bord i restauranten. Det er til at have med at gøre. I Vestjylland kan vi nok klare os langt hen ad vejen. Det er værre i de mange by-restauranter, hvor de er mange flere samlede på lidt plads, siger Brian Madsen.

Annonce

Hæv forsamlingforbuddet til 50

Brian Madsen så gerne, at forsamlingsforbuddet blev hævet til minimum 50.

Ordrebogen er blevet mere og mere tom, efterhånden som nedlukningen er skredet frem. Så sent som i sidste uge annullerede han fester for 3-400.000 kroner i oktober, mens aflysninger i november også ruller ind, fordi folk ikke tør arrangere en større fest.

- Det kan næsten ikke svare sig at sætte for meget i gang, for så bliver det bare alt for kompliceret. Vi har tit et minimumsantal på 30 og 50 kuverter, når der skal arrangeres en fest. Hvis hele maskineriet skal sættes i gang på en restaurant eller et hotel, så er der så mange omkostninger forbundet med det, at vi næsten sætter penge til, hvis vi arbejder under det antal, siger han.

Annonce

Lukket grænse en katastrofe

Og så er der lige det med grænserne, for regeringen har ikke grænseåbningen stående øverst på ønskelisten under genåbningsforhandlingerne.

- Jeg frygter jo en sommer uden tyskere herude. Det vil jo være en katastrofe for alle. Det kan vi ikke overleve herude. Jeg synes, det er træls, når jeg ser mine kollegaer og sommerhusbureauerne, der også sidder og annullerer i lind strøm, siger Brian Madsen.

Han forventer dog ikke, at Hotel Fjordgården kan mærke de lukkede grænser.

- Jeg har to procent af mine feriegæster i den periode, vi går ind i, der er er udlændinge, og resten er danskere. Men ser jeg det som horesta-bestyrelsesmedlem, er det jo en katastrofe for området herude, at vi holder grænsen lukket. Det skal selvfølgelig være forsvarligt at åbne dem igen, men det synes jeg også, det lyder til, at det vil være, når man ser på det smittetryk, som jeg kan læse, at der er i henholdsvis Danmark og Tyskland, siger han og forklarer, at det vigtigste er at få en afklaring.

Han ved selv, hvordan uvisheden har været de seneste mange uger, og derfor håber han, at de mange forretninger og brancher, der er afhængige af turisterne, får en afklaring.

- Jeg håber, hun (Mette Frederiksen (S), red.) sætter en dato på, hvornår hun forventer at åbne grænserne. Det er meget uvisheden, der har tæret på os herude. At vi ikke har kunnet få en dato for, hvornår man tror, at der er mulighed for at komme i gang igen. Man sidder jo med en hel stab af medarbejdere derhjemme, der ikke ved, om de skal arbejde i morgen, om en uge eller om en måned. Det tærer på os alle sammen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce