Læserbrev

Rent vand i hav, fjord og undergrund, tak

Læserbrev: Vandet er påvirket af menneskers aktivitet gennem de sidste 100 år. Især har kemien, hormonforstyrrende stoffer, tilførsel af næringsstoffer og plastik inden for de sidste 70 år sat et grimt aftryk. Det gælder både i havet, vore fjorde og i grundvandet. Menneskelig uvidenhed, grådighed, uansvarlighed og direkte ligegyldighed for naturen og miljøet har gennem årene skabt de problemer, vi har i dag.

Vi har et samfundsansvar for at handle ansvarligt. Vi ved i mange tilfælde, hvad der skal til, og vi har ikke råd til at sige, at hensyn til forskellige erhverv står over hensynet til rent vand.

Det største og mest synlige enkeltproblem er forureningerne på Harboøre Tange. Men det er måske også det mest enkle og derfor oplagte at fjerne. To firmaer har udviklet metoder til at fjerne forureningen. Det handler ikke kun om forureningen i depotet ved høfde 42, som trues af havet. Det handler i allerhøjeste grad også om de store giftmængder på den gamle fabriksgrund. Der findes meget store koncentrationer af diverse gifte, som siver til både Limfjord og grundvand. Når man har denne viden, mener jeg det nærmest er kriminel forsømmelse ikke at fjerne problemet. Ja, men det koster penge, lyder modargumentet. Ja, vel gør det så. Enten kan vi spare et krigsfly, en skattelettelse eller en flygtninge ø.

SF ønsker at afsætte en årlig grøn miljømilliard til blandt andet oprydning efter fortidens synder. Vi bør begynde på Harboøre Tange og ved Grindsted. Men der ligger masser af gamle lossepladser med gift og andre problemer nedgravet over landet. Der er nok at tage fat på.

Harboøre Tange: Cheminovas giftdepot ved Høfde 42. Foto: Johan Gadegaard
0/0
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Karsten Sandal har styr på beton, vind, sol og Ølstrup

Videbæk

Fælles motion med FCM: Grønbjerg er blevet 170 kilo lettere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Kultur

Se alle billederne: 100 vestjyder mødtes for at trække i våddragterne

Læserbrev

Rød og grøn og blå - og Vesterled-slottets gyldne skjolde

Læserbrev: De, der følger med i dagens Danmark, vil i den sidste tid have oplevet en del farveflimmer. Nogle røde vil være grønne, og nogle med en mere udefineret, alternativ kulør vil både være røde og grønne; og der er enkelte blå, der vil være grønne. Af disse grunde faldt tanken på Ingemanns ”Der står et slot i Vesterled”. Ingemann så solnedgangen i Vesterhavet ”tækket med gyldne skjolde”. Derhenne i Vesterhavet ”går hver aften solen ned bag rosenskyernes volde”. Og ”fra tusind tårne funkler guld, porten skinner som ravet…”. Hvilken farvepragt! Nu er der ikke noget, der tyder på, at hverken røde, grønne eller blå eller forvirrede alternative nogensinde har set hverken rosenskyer eller gyldne solnedgange i Vesterled; men det skulle de tage sig tid til, inden det er for sent. Så ville de sørge for at bevare solnedgangen i Vesterled og fri den for de vindmøller fire km ude i havet, som svenskere har tænkt sig at opstille. Helt galt synes det at være gået for dem med den mere udefinerede alternative kulør (drømmerne), og for dem, der siger, at de er blå, men hellere vil være grønne (de naive forvirrede). For de læsere, der endnu ikke har forstået et muk, så handler det om et projekt, der hedder kystnære havvindmøller i Vesterhav Syd, hvor der snart bliver placeret et ”festfyrværkeri” af blinkende møllevinger på toppen af 20 styk 190 meter høje møller kun fire km ude i havet i Vesterled (det koster tæt ved ingenting at flytte dem 20-30 km ud på havet) (P.s. Københavns rådhustårn er 108 meter). Håbet er, at nogen snart får det stoppet. Derfor denne appel til især nogle blå, der gerne vil være grønne, og til nogle alternative, der ikke vil eller ikke forstår at bekende kulør.

Ringkøbing-Skjern

Hagl og skybrud: Forsikringsselskab forventer hundrede skader

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Advarsel til politikere om besparelse: Borgere vil blive synlige med uhensigtsmæssig adfærd i bybilledet

Ringkøbing-Skjern

Haglstorm gav enorme skader på landbrugsbygninger og udestuer i Hover-området

112

Rettidig omhu på teknisk skole: To tyveknægte filmet af nye overvågningskameraer