Indland

»Rent« tøj fyldt med farlige bakterier

Størstedelen af danskerne vasker deres undertøj sammen med resten af tøjet ved lave temperaturer. Det efterlader farlige bakterier i tøjet.

Dit nyvaskede tøj dufter godt og ser rent ud, men det vrimler potentielt med sygdomsfremkaldende colibakterier.

I en undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af analyseinstituttet YouGov for Søndagsavisen svarer godt 70 procent, at de vasker deres undertøj med resten af tøjet, og 76 procent af dem svarer, at de vasker det ved enten 30 eller 40 grader.

Dermed slår vi ikke bakterierne på underbukserne ihjel, og det betyder, at vi har en film af fækaliebakterier siddende på bluser og bukser.

»Temperaturen skal op på mindst 60 grader for at slå bakterierne ihjel. Ellers kan du blive syg af nogle af de her farlige colibakterier,« siger tekstiltekniker ved Teknologisk Institut Charlotte Fischer til Søndagsavisen.

Danskerne er hoppet med på en trend, hvor vi vasker ved lavere og lavere temperaturer og bruger mildere vaskepulvere for at skåne miljøet. Men tendensen udgør en reel sundhedsrisiko.

En britisk undersøgelse har vist, at der er 0,1 gram fækaliebakterier fra afføring på ethvert par angiveligt renvaskede underbukser. Og de kravler fra dit undertøj over i resten af dit tøj.

»Hvis du kommer noget fyldt med bakterier i vaskemaskinen, vil du simpelthen hvirvle krybene rundt og skabe en bakteriesuppe med mindre du slår dem ihjel,« siger ph.d. Lisa Ackerly, en førende britisk ekspert i hygiejne, til avisen Daily Mail.

Hvis du aldrig vasker ved 90 grader, risikerer du ydermere at skabe en kronisk bakteriegrød i maskinen, der også smitter af på dit tøj. Der ophober sig nemlig bakterie- og sæberester inde i vaskemaskinen. I bare to skefulde vand fra en ældre vaskemaskine er der fundet en million bakterier.

Bakteriemylderet kan gøre dig syg, forklarer lektor Michael René fra Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol.

»Risikoen er, at fækaliebakterier overlever vasken, og så kan du få diarré, opkast og hovedpine,« siger han til Søndagsavisen.

BNB

0/0

Tophistorier

Annonce
Tarm For abonnenter

Fra Holland til Tarm: Fiskesø var Willem og Jannies store drøm

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tarm

Kæmpe fremgang i Brugsen i Hemmet: Der er ansat mere personale for at følge med

Hvide Sande

Blandt legeland, bowling og spillemaskiner: - Fantastisk med sådan et sted til dårligt vejr

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Tophistorier

Erhverv

21-årige Benjamin har åbnet sin egen webshop: Det kunne jeg gøre bedre

Vestjylland For abonnenter

Turister holder købmænd i live

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Mindeord

Mindeord: Michael bevarede humøret og det positive syn på livet

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

112

Badegæst i nød reddet op af havet

Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Annonce