Annonce
Udland

Rekordsalg i Norge af elbiler - men ikke nok ladestationer

Over 60.000 elbiler blev solgt i Norge i 2019. Men salget af elbiler er begyndt at falde.

Sidste år blev der solgt over 60.000 elbiler i Norge, men de sidste tre måneder er salget gået tilbage for de eldrevne køretøjer.

Forklaringen synes at være, at udbygningen af ladestationer går for langsomt, rapporterer NRK.

42,4 procent af alle biler solgt i Norge i 2019 var elbiler. Det sætter Norge i en liga for sig selv, når det gælder at skifte brændselsdrevne biler ud med elbiler.

Men nu brydes den opadgående kurve for solgte elbiler over det meste af landet.

- Der er nok flere grunde til det, men af grundene kan være, at udbygningen af ladeinfrastruktur ikke sker hurtigt nok, siger Innu Berge fra Elbilforeningen.

Sveinung Rotevatn, der er viceminister for klima og miljø siger, at han ikke er urolig.

- Det vil altid være sådan, at der er udsving i salget af elbiler, men det er samtidig sådan, at der i fjor blev solgt flere elbiler end diesel- og benzinbiler. Der er ingen andre lande end Norge, som er i nærheden af det, siger han.

Det er navnlig i det nordlige Norge, hvor det kniber med at følge med, når det gælder opstillingen af ladestationer og de såkaldte hurtigladestationer.

Elbilforeningen mener, at den norske regering må tage flere konkrete initiativer for at kunne følge med, når det gælder ladestationer.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce