Annonce
Læserbrev

Rejs ud og lær

Læserbrev: Nye tal fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) viser, at danske unge ikke er så flittige til at tage et semester i udlandet, som de for eksempel er det i Finland eller i Sverige.

I Danmark er det 12 procent af de studerende, som har afsluttet deres uddannelse, som har læst mindst et semester i et andet land. I Finland er det hele 22 procent, mens det i Sverige er 14 procent.

Det er ærgerligt. For Danmark lever af at handle med omverden, og derfor er det også vigtigt, at vores unge har internationale erfaringer.

På den baggrund er det en anelse bekymrende, at danske studerende i så ringe grad rejser ud i deres studietid. Det handler jo blandt andet om at kunne begå sig i det store udland, og i det lys er det rent ud sagt alle tiders mulighed, at man under uddannelse kan bruge et semester på et uddannelsessted i et andet land eller måske endda i en anden del af verden.

Ganske som det at tage et studiejob er det jo også noget, der pynter på cv’et, når man engang efter endt uddannelse skal ud og bruge sin uddannelse i et godt job.

Så rådet herfra er, at har man muligheden for det, så er det absolut en god idé at tage ud i verden og lær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En succes giver problemer

Set med biologøjne må det betegnes som en ubetinget succes... I 1999 satte Naturstyrelsen 18 bævere ud ved Flynder Å-systemet i Klosterheden lige syd for Lemvig. De 18 er i de mellemliggende år blevet til et sted mellem 240 og 270 bævere, anslår forskere. Kritikere mener, at det er endnu flere. For lige præcis det mål, Naturstyrelsen havde med bæverudsætningen, er også det, der kalder på kritik fra dem, der bliver udsat for den flittige gnaver med ingeniørfærdighederne. Bævernes dæmninger skaber oversvømmelser og får områder omkring deres konstruktioner til at forsumpe. Det giver en mere interessant og alsidig natur - mere "biodiversitet", som det hedder - men prisen er altså, at nogle lodsejere får dårligere muligheder for at udnytte deres jordarealer. Bæveren har bredt sig fra Klosterheden til en pæn portion af Jylland. Også til Ringkøbing-Skjern Kommune er gnaveren ankommet, selv om der kun med nogenlunde sikkerhed kan siges et være et par familier i Husby Sø og Nørresø. Henning Fjord Aaser, der er biolog ved Naturstyrelsen i Vestjylland, er dog ikke i tvivl om, at bæveren vil blive mere udbredt i vores kommune. "Der er flere egnede levesteder for dem. De vil gerne leve steder, hvor der er adgang til ferskvand, og hvor der er noget løvtræ tæt ved. Det kan være småsøer, vandløb og grøfter", siger han i en artikel i Dagbladet. Det er væsentligt at slå fast, at bæveren ikke er en invasiv art. Skønt den har været fraværende fra dansk natur i 1000 år, er den naturligt hjemmehørende her; det er vel netop derfor, den så hurtigt har kunnet slå rod. Men lige som eksempelvis skarven og ikke mindst ulven kommer også dyr, der historisk hører til i vores natur nemt til at støde sammen med menneskers interesser. I gamle dages mangelsamfund var der ingen plads til sentimentalitet; konkurrerende dyr blev skånselsløst fortrængt eller udryddet. Det er fint, at vi i dag har samfundsmæssigt overskud til atter at give dem plads. Men vi må trods alt ikke glemme, at der fortsat er mennesker, for hvem denne konkurrence er benhård hverdag. Deres interesser er vi også nødt til at tage hensyn til. Vi skulle jo gerne alle kunne være her...

Annonce