Ringkøbing

Rejs tilbage til 1700-tallet: Festival brager løs med flere end 60 arrangementer

Der bliver brag over byen, når Faaborg Kanonérlaug flere gange i løbet af lørdagen fyrer kanoner af på havnen i Ringkøbing. Pressefoto
Fredag 21. og lørdag 22. juni bliver tiden skruet tilbage til 1700-tallet i Ringkøbing, hvor en stor festival sætter sit præg på byens gader.

Ringkøbing: Det er sådan rundt regnet 300 år siden. Men det er også lige nu og her. For mod slutningen af ugen brager en storstilet festival med 1700-tallet som omdrejningspunkt for anden gang løs i Ringkøbings gader og stræder.

Fredag 21. og lørdag 22. juni frister byen med i alt flere end 60 arrangementer:

- Årets festival afspejler i høj grad, at det er hele byen, der er involveret i festivalen. Vi har haft længere tid til at forberede det, og vi er blevet skarpere på konceptet, fastslår projektleder Katrine Frandsen.

Første udgave af den historiske festival blev afholdt i august sidste år.

Som et par eksempler peger Katrine Frandsen på, at flere end 800 elever på Ringkøbing Skole i denne uge arbejder med projekter, der relaterer sig til 1700-tallets Ringkøbing, mens dragt- og kostumelauget på museet producerer og gør sig klar til at fremvise historiske klæder:

- Børnene kan komme med på en tidsrejse på museet, der bliver en middag med fokus på fødevarer fra 1700-tallets Ringkøbing, der er salonkaffe på det gamle dommerkontor, hvor der blandt andet serveres en kaffe, der skulle kunne kurere tandpine - altså i 1700-tallet, tilføjer Katrine Frandsen om nogle af de mange programpunkter.

De mange elever fra Ringkøbing Skole tager aktivt del i festivalen om fredagen.

Årets festival afspejler i høj grad, at det er hele byen, der er involveret i festivalen. Vi har haft længere tid til at forberede det, og vi er blevet skarpere på konceptet

Katrine Frandsen, projektleder, 1700 Festival i Ringkøbing

Kanonbrag på havnen

De flere end 60 arrangementer byder eksempelvis på historiske byvandringer, og rundt om i gaderne er det muligt at møde blandt andre ikoniske vægtere, en vaskeægte rebslager, rakkere, gøglere, en visekælling, husdyr og musikanter.

- Der fyres kanoner af på havnen, der er klassisk koncert i kirken. Og så kan man ikke mindst komme af med sine frustrationer og kaste med porcelæn på Torvet, nævner Katrine Frandsen fra festivalprogrammet.

Som projektleder glæder hun sig over den massive støtte fra hele byen:

- Det her arrangement kunne slet ikke lade sig gøre uden den kæmpe opbakning, vi har fået fra byens handelsliv og en lang række aktører. Derfor håber vi selvfølgelig også, at hele byen vil bakke op og gøre året 1700 Festival til en kæmpe oplevelse for alle, tilføjer Katrine Frandsen.

Hun har svært ved at sætte antal på, hvor mange gæster festivalen gerne skal trække ind i centrum af Ringkøbing:

- Det kan man jo ikke rigtigt sætte tal på. Hvis det regner, kommer der ikke så mange. Men vi vil gøre vores til, at de, der kommer, har en god oplevelse.

Skal man tro de nuværende vejrudsigter, står barometret fint, når vi nærmer os weekenden.

Festivalprogram

Programmet for 1700 Festival i Ringkøbing 21. og 22. juni er langt, så dette er blot et lille udpluk af flere end 60 arrangementer.

Vestjysk Smedelaug åbner smedjen og arbejder som i gamle dage - på Havnepladsen.

Gaden fyldes med boder, hvor kunsthåndværkere og designere fra området præsenterer og sælger deres produkter - på Torvet.

Hør hvad bonden, købmanden og herremanden fik at spise. Og der vil selvfølgelig også være smagsprøver - på Torvet.

Kom og lav dit eget silhuetbillede, og se de smukt pyntede borde, der alle har 1700-tallet som tema - Dommerkontoret ved Ringkøbing Museum.

Mød den kloge mand, der kan helbrede sygdomme og lidelser. Og så kan han også brygge øl - på Havnepladsen.

Folkedans, som det blev danset i 1700-tallet - på Havnepladsen og i Torvegade.

Oplev geder, får og gæs, som man levede af i 1700-tallet. Og hør fortællingen om de gamle, danske husdyrracer - på Torvet.

Faaborg Kanonérlaug byder på kanontorden og geværskud (kun lørdag) - på Havnen.

Sang og drama - på Café Teske.

Det fulde program for festivalen kan ses på 1700festival.dk

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce