Kultur

Rejefestival skærer ned på antal dage - men henter endnu en kendis-kok

Otte lokale fiskere inviterer til rejefest i Hvide Sande - med smagsprøver, åbent skib og live-musik. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Hesterejen får kun to festivaldage i år. Flere kokke står dog klar til at tilberede de små delikatesser.

Hvide Sande: Ligesom de foregående somre fejrer Hvide Sande igen en lille lækkerbisken af et krebsdyr, som hurtigt er steget i popularitet blandt danskerne, nemlig hesterejen, der også kaldes Hvide Sande-reje.

I år har man dog valgt at skære ned på antallet af arrangementer og vil i stedet for tre fredage over sommeren afholde to rejefestivaler - den 19. og den 26. juli.

- Vi nedjusterer til to dage, for det er rejefiskerne, der står bag festivalen, og de skal være hjemme. Det er svært at have dem alle hjemme tre fredage i træk, fortæller Katrine Kock Frandsen, der er med til at arrangere festivalen.

Holm klarer rejerne

Sidste år var den hurtigtsnakkende kok Søren Gericke forbi festivalen, og også i år kommer der stjernekokkedrys over rejefestivalen, lover Katrine Kock Frandsen. Og det bliver atter en mundrap kok, der besøger Hvide Sande.

- På festivalen fredag 26. juli kommer kokken Claus Holm forbi. Vi får også besøg af Kokkeforeningens Young Chefs Club, som er nogle af de unge kokke, der kan gå hen og blive fremtidens rigtig gode kokke, siger Katrine Kock Frandsen.

Både den rutinerede og de unge madsmede vil give deres bud på, hvordan man tilbereder den lille vestjyske delikatessereje.

Foruden kokkene, der vil vær til stede til den sidste af de to festivaldatoer, vil der både 19. og 26. juli være åbent skib, hvor man kan komme ombord og se et moderne rejefiskefartøj, gratis smagsprøver på Hvide Sande-rejer, live-musik, ølsalg fra Hvide Sande Bryghus og mulighed for at købe rejer med hjem.

Begge dage har festivalen åben fra klokken 12 til 15.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Ringkøbing-Skjern

Vi skal løse plastikforureningen sammen

Kultur For abonnenter

E-force satsede på at vinde "the double" ved gadefodboldstævne i Hvide Sande

Hvide Sande

3-årige Felix om Hvide Sande-sejltur: Det går alt for langsomt

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

To helikoptere og fire både leder nu efter den unge sejler - Politiet: Kig efter et blåt og hvidt sejl

Ringkøbing

Slut med sygedagpenge: Jobcentret siger stadig nej til kræftramte Hilde

Annonce