Annonce
Kultur

Regnvejr oversvømmer nyt grønt samlingspunkt: Vi har ikke kunnet bruge det

Mandag eftermiddag, hvor billedet er taget, var det nemmere at se vand end græs på den brakmark, som er en del af det nye rekrative område mellem Engdraget og Bybækken i Tarm. Foto: Jonas Kollerup
Nyt rekreativt område med vandløb som nabo har været dækket af vand. Kommunen er nu blevet kontaktet i sagen.

TARM: Et samlingssted, der fletter forskellige mennesker sammen. Sådan lød håbet, da Tarm fredag for knapt to uger siden kunne sige officielt goddag til et nyt grønt område. Siden da har området i større eller mindre grad været plaget af vand.

For med Bybækken som nærmeste nabo og en septemberhimmel, der har vist sig at være både grå og åben for regn, har stier, bådebro og området op til bålhytten været mere blåt af vand end græsgrønt.

Siden bålområdet og bådebroen til i alt omtrent 200.000 kroner blev indviet, har naboerne på bofællesskabet Engdraget ikke for alvor haft gavn af området. Beboerne, der alle er voksne med udviklingshæmning, har været nede ved hytten en enkelt gang for at konstatere, det lige var smattet nok. I begyndelsen af ugen har det grønne område været så dækket af vand, at man har kunnet lave lidt sjov med det i bofællesskabet. Det fortæller daglig leder Pia Rothmann tirsdag.

- Vi kan ikke bruge hytten, når der er så meget vand. Med lidt humor har vi sagt, at det var godt, vi fik kanoer til indvielsen. Så kan det være, vi kan bruge dem til at komme hen til hytten, siger Pia Rothmann.

Annonce

Vi var godt klar over, at pladsen lå i et område, hvor det var fugtigt, men at det er blevet så ekstremt, har vi ikke set før.

Erik Nielsen, tovholder og nabo

Vand besværliggør mødested

Den daglige leder understreger, at hun og beboerne er rigtig glade for at have fået et nyt og opgraderet bålområde lige på den anden side af vejen. Hun håber derfor, at vandet ikke bliver et generelt problem. For det er netop her i efteråret og senere hen i det tidlige forår, det kan være rart at gå ind i en bålhytte for at holde varmen.

Hvis vandet bliver et generelt problem for det grønne område, hæmmer det områdets mulighed for at blive et mødested for alle.

- Der er jo ikke nogen, der går ned over sådan en stor vandpyt eller dam. Så går vi bare forbi, og så kan man kan ikke bruge stedet som tilfældigt mødested, siger Pia Rothmann.

Nabo: Det er blevet ekstremt

Især for et par dage siden voldte vandet problemer. Tirsdag eftermiddag var det omvendt muligt igen at gå hen til hytten uden at få våde fødder i træskoene. Det fortæller Erik Nielsen. Han er nabo til den grønne plet og har været tovholder på projektet for støtteforeningen Å-Center Syds Venner.

Erik Nielsen har boet på vejen i fire år. Han mærker tydeligt, hvordan Bybækken har problemer med at føre vand hurtigt nok væk, så snart regnen siler ned.

- Vi er nogle lodsejere, der har have ned til bækken, og når det er værst, står vandet op til 30 meter op i haven, siger Erik Nielsen.

Han har flere gange kunnet se at det, der nu er blevet et rekreativt område, er blevet pøset til med vand. Faktisk var det endnu mere oversvømmet i perioden op til indvielsen.

- Vi var godt klar over, at pladsen lå i et område, hvor det var fugtigt, men at det er blevet så ekstremt, har vi ikke set før, siger Erik Nielsen.

Nabo Erik Nielsen kalder oversvømmelserne i den senere tid for "ekstreme". Faktisk var de værre, et par uger inden dette billede blevet taget. Foto: Jonas Kollerup

God dialog med kommunen

Naboen har derfor nu været i kontakt med kommunens afdeling for land, by og kultur, som har været ude at se området. Erik Nielsen tror på, at man i fællesskab finder frem til, hvad der skal ske på den kommunale grund, så bækken igen kan lede nok vand væk, og så man i fremtiden lettere kan bruge det grønne samlingspunkt uden at hoppe i gummistøvlerne.

- Nu tror jeg, at kommunen er gået i gang for at se, om der kan gøres noget. Vi har en fornuftig dialog med kommunen, og jeg tror, der bliver handlet på det, siger Erik Nielsen.

Lederen af bofællesskabet Engdraget, Pia Rothmann, var blandt talerne, da det nye rekreative område blev indviet for lidt under to uger siden. Siden da har beboerne, der er voksne med udviklinghæmning, dog ikke kunnet bruge stedet for alvor, fordi der har ligget for meget vand, eller markerne har været for smattede. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyve stjal smykker ved villaindbrud i Skjern

Læserbrev

Udbud af ambulancekørsel: Den gode idé opstår i samarbejdet

Læserbrev: I løbet af januar tager Region Midtjylland vigtige skridt i retning af at fastlægge fremtidens ambulancekørsel, når der tages stilling til det kommende udbud af kørslen. Der er meget på spil i regionsrådets måde at skrue udbuddet sammen på: Grundlæggende spørgsmål om, hvilken pris og kvalitet borgerne kan få for skattekronerne i de kommende år, og mulighederne for at bruge offentlig-privat samarbejde som driver for innovation i den offentlige sektor. I disse år går en stor generation på pension med udsigt til at leve længere, og færre er tilbage til at forsørge flere. Lige som vi står overfor udfordringer med at få sundhedskronerne til at række, fordi folk lever længere, og flere får kroniske sygdomme. Der er med andre ord grundlag for at tænke nyt og bruge det store potentiale, der ligger i samarbejdet mellem sektorerne, til at få mere for pengene og levere ny og innovative løsninger. De gode ideer og intelligente løsninger på sundhedsområdet er allerede mange – og regionerne er grundlæggende gode til at række ud til offentlig-privat samarbejde i udviklingen af nye innovative teknologier og måder at løse sundhedsudfordringen på. Historisk gælder det også indenfor det akutte og det præhospitale område, hvor vi har set forsøg med el-køretøjer, kunstig intelligens, stabilisering eller færdigbehandling af KOL-patienter. Og mange nye tiltag er for længst implementeret, som for eksempel den elektroniske patientjournal, der optimerer patientforløbet, eller EKG taget allerede i ambulancen, som sikrer, at hjertepatienter kommer til det rigtige hospital. Langt flere bliver i dag hjulpet hurtigere og bedre, fordi den fælles innovation fungerer. Region Midt står overfor de kommende udbud på ambulanceområdet, og her har regionen gode muligheder for at stille krav i udbud til andet og mere end blot økonomien. Udbud bliver dermed en vej til at omsætte innovationen og de smarte løsninger hos leverandørerne til realitet til gavn for borgerne. Man behøver ikke se længere end til Norge, hvor flere kommuner gik sammen om at stille krav om CO2-neutrale byggepladser til leverandørerne i forbindelse med et stort fælles byggeri. På den måde kommer offentlige økonomiske muskler i spil og bliver en driver for innovationen. På samme måde har Region Midtjylland med udbuddet gode muligheder for at skubbe på innovation på sundhedsområdet til patienternes og borgernes fordel.

Annonce