x
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Regnbueflag over Vestjylland: Ringkøbing-Skjern skal have sin egen pride

Regnbueflaget vil vaje over Vestjylland senest i 2021. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters/Ritzau Scanpix
Forening vil gøre op med fordommen om Vestjylland som et ekskluderende og homofobisk sted - og vise at her er plads til alle.

RINGKØBING-SKJERN: Vajende regnbueflag, farverige kostumer og dunkende basrytmer.

Pride-optog er normalt noget, man forbinder med store folkemængder, der bevæger sig gennem storbyens brolagte gader. Nu er der imidlertid planer om, at en ny pride skal have vestjysk muld eller måske endda sand under fødderne.

Pride i Vest hedder en ny forening i Ringkøbing-Skjern, som vil arbejde for at få en et optog for LGBT+-miljøet til kommunen senest i 2021.

- Vi er en lille forsamling af folk fra hele kommunen, som i efteråret stiftede foreningen, fortæller konstitueret formand Emil Sloth Sig, der også er frivillighedskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Annonce

Alle kan melde sig

Foreningen har allerede sikret sig et kommunalt tilskud til at afholde en pride, og de store pride-arrangementer i København, Aarhus og Aalborg har givet tilsagn om at støtte den nye i Vestjylland. Priden håber også at få den lokale turistforening Destination Vestjylland med i samarbejdet, så turister også kan inkluderes.

Næste skridt er en stiftende generalforsamling onsdag 11. marts.

- Nu skal vi have åbnet foreningen op for alle, der må have interesse i at være med. Vi vil gerne have flere fra LGBT+-miljøet med i foreningen, siger konstitueret formand Emil Sloth Sig.

Pride senest i 2021

Som medlem af Pride i Vest er der god mulighed for at sætte sit aftryk på det kommende arrangement, for rammerne er ikke lagt fast endnu. Det bliver op til den kommende bestyrelse at udfylde dem.

Derfor er der ikke bestemt en placering for priden endnu, så den kan komme til at foregå på brosten eller måske blive Danmarks første strand-pride.

Målsætningen er lige nu en vestjysk pride senest i sommeren 2021.

- Vi vil hellere slå et stort brød op og lave et ordentligt forarbejde end at lave noget forhastet allerede i år. Men hvis vi får nogle energiske folk i bestyrelsen, som er parat til at lave et stort benarbejde, så kan det godt blive før, siger Emil Sloth Sig.

Han, hen og hende

Priden skal bruges til at sætte fokus på flere aspekter af LGBT+-miljøet.

- Der er problemer med mental sundhed i LGBT+-miljøet, hvor ensomhed og usund livsstil som rygning, alkoholmisbrug, motionsvaner og risikoadfærd med stofmisbrug fylder mere. Ved at lave en pride vil vi få folk til at føle, at de er del af et inkluderende fællesskab, siger Emil Sloth Sig.

Der skal også gøres op med en fordom om vestjyderne:

”Vi synes, det er vigtigt med en pride i Ringkøbing-Skjern, fordi vi oplever mange fordomme om, at der i Vestjylland ikke er plads til forskellighed, og at vi vestjyder generelt skulle have noget imod mennesker på grund af deres køn, race, etnicitet eller seksualitet. Den fordom vil vi gerne gøre op med. I Ringkøbing-Skjern Kommune er der masser af plads, både i landskabet og i fællesskabet, uanset om du er ham, hen eller hende, om du er hetero, homo eller bi,” lyder det i en udtalelse fra Pride i Vest.

Alle er velkomne

Priden bliver dog ikke kun for medlemmer af LGBT+-miljøet. Alle vestjyder vil være indbudt til at tage del i festlighederne

- Det skal ikke være et udstillingsvindue, men gerne noget, som alle kan bakke op om. Vi skal vise, at vi vil hinanden og bakker op om hinanden. Derfor vil vi også gerne have erhvervslivet og foreningsmiljøet med, lyder det fra den konstituerede formand.

Generalforsamlingen finder sted onsdag 11. marts i Medborgerhuset på Herningvej 7A i Ringkøbing, og alle, der gerne vil høre om foreningens arbejde eller selv deltage i pride-arbejdet, er velkomne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Stemmer fra coronalandet: Såvejr, savn og mangel på svar

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce