Annonce
Ringkøbing-Skjern

Regionsrådsformand bliver konfronteret: Optræk til kamp for at bevare lyntestcenter i Skjern

Lyntestcentret i Skjern har i løbet af fredag, lørdag og søndag testet omkring 700 borgere. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Byrådsmedlem Jørgen Byskov har bedt partifælle i regionsrådet rejse sagen over for regionsrådsformanden. Erhvervsrådet vil bedre virksomhederne om en vurdering.
Annonce

Skjern: Det trækker op til et politisk slagsmål om lukningen af lyntestcentret i Skjern. Region Midtjylland har bestemt, at testcentret, hvor borgere kan komme ind fra gaden og på 15 minutter få resultatet af en coronatest, skal lukke.  Efter planen vil centret lukke søndag den 31. januar, men fra flere sider bliver der nu kæmpet imod.

Byrådsmedlem Jørgen Byskov fra Dansk Folkeparti har bedt sin partifælle i regionsrådet Steen Thomsen tage sagen op med regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Jørgen Byskov blev opmærksom på problematikken efter Dagbladets reportage fra testcentret søndag, hvor flere borgere gav udtryk for vrede over lukningen af centret.

Håndværkere og konsulenter har brug for at kunne få foretaget en hurtig coronatest for at få adgang til virksomheder. Når testcentret lukker, vil de være tvunget til Herning eller Holstebro for at få foretaget lyntest, hvilket rent praktisk ikke er foreneligt med at passe et job.

Byrådsmedlem Jørgen Byskov (DF) har bragt sagen om det lukningstruede testcenter op i regionsrådet. Arkvfoto: Johan Gadegaard

- Når centret har testet 700 borgere i løbet af fredag, lørdag og søndag, giver det ingen mening at lukke det. Mange virksomheder gør brug af centret. Hvis håndværkere skal køre til Herning eller Holstebro for at få taget en lyntest, får de det ikke gjort, og det går ud over både deres egen og kundens forretning, siger Jørgen Byskov.

Det vil heller ikke være et alternativ at benytte testcentret i Ringkøbing, mener Byskov. Der er fem dages ventetid på at få en tid, og derefter er der to dages ventetid på testsvaret.

Annonce

Mobile testcentre

Når lyntestcentret lukker, skal der i stedet indsættes såkaldte mobile testcentre, der kan indsættes efter behov, men som ikke tager folk ind fra gaden. De mobile centre drives af Carelink og SOS International, der vandt udbuddet foran Falck, der driver lyntestcentret i Skjern.


Det er her ude hos os, produktionen er, så vi skal have den testmulighed, så vores virksomheder kan køre.

Jørgen Byskov


- Det mobile testcenter kan vi ikke bruge til noget. Regionen siger ganske vist, at det hurtigt kan komme herud, men det er mere beregnet til, hvis der udbryder smitte et sted. Lyntestcentret i Skjern er i lige så høj grad forebyggelse, og centret ved man, hvor er. Det er her ude hos os, produktionen er, så vi skal have den testmulighed, så vores virksomheder kan køre, siger Jørgen Byskov.

DF’er Steen Thomsen i regionsrådet er på linje:

- Det er meget uheldigt, at vi nu får færre lyntest-steder i en tid, hvor kan forvente en større efterspørgsel. Her tænker jeg dels på de mere smitsomme corona-varianter, dels på en kommende genåbning af landet, der begge vil øge efterspørgslen på lyntest-steder tæt på borgerne rundt om i regionen, siger han.

Annonce

Undersøger problemet

Også Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har øje på den truende lukning af testcentret.

- Vi vil undersøge, hvor stort et problem lukningen kan gå hen og blive for vores virksomheder, siger erhvervsdirektør Hans Jørn Mikkelsen, der nu vil kontakte et halvt hundrede virksomheder for at få deres vurdering.

- Det vil være uheldigt, hvis en montør skal til Herning eller Holstebro og lyntestes, inden han kan komme ind på en virksomhed og udføre et stykke arbejde. Også ud fra et miljømæssigt synspunkt er det jo ikke hensigtsmæssigt med flere biler på vejene. Desuden er testcentret i Ringkøbing ikke en mulighed på grund af den lange ventetid, der nok ikke bliver mindre hvis lyntestcentret i Skjern lukker, siger Hans Jørn Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce