Danmark

Regionerne kan lære af i hinanden i stedet for at sætte alt over styr

Benny T. Thomsen

Sundhed: I lørdagsudgaven af avisen Danmark er der et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby, hvor jeg kan læse, at hun mener, at forskelle på regionernes løsning af sundhedsopgaverne er for store. Hun mener også, at der er for store forskelle på kommunernes overtagelse af de mindre svære sundhedsopgaver.

Hun medgiver dog, at Region Syddanmark er nået langt med opgaverne, og at nogle kommuner er i gang med sundhedshuse, som det er sket i Haderslev. Jeg kan tilføje, at også Kolding er meget langt på det område, med et helt nyt sundhedshus.

Ellen Trane Nørbys løsning på de problemer, hun ser, er at fjerne forskellene ved at centralisere sundhedsvæsenet. Når man fjerner forskelle, så sker der jo normalt det, at det bliver bedre for nogle, men det bliver også dårligere for andre. Det tror jeg, de fleste vil kunne genkende fra den sidste kommunesammenlægning.

Erfaringer viser endvidere, at strukturelle ændringer altid giver en periode med usikkerhed og nedsat effektivitet. En så kraftig ændring af den nuværende struktur, som sundhedsministeren foreslår, vil med sikkerhed give en lang periode, hvor sundhedsvæsenet vil fungere dårligere end i dag. Og hvad værre er - der er ikke nogen sikkerhed for at det bliver bedre. Erfaringer med centralisering inden for det offentlige er mange, men de gode erfaringer er svære at finde.

Jeg vil her minde om centraliseringen af skattevæsenet. Skatteligning og inddrivelse af restancer blev i sin tid udført af kommunerne. Begrundelsen for at centralisere det, og lade staten overtage opgaverne var, at der var for store forskelle på kommunernes løsning af opgaverne, og at det ved centralisering og overtagelse af staten, ville kunne blive langt mere effektiv. Jeg behøver næppe beskrive, hvordan det er gået.

I interviewet siger Ellen Trane Nørby, at Region Syddanmark er længere fremme end andre steder. Må jeg her minde om en metode, der hedder Benchmarking. Kort fortalt er det en metode, hvor for eksempel et firma har flere afdelinger, og hvor nogle afdelinger kører godt, mens andre afdelinger kører dårligt. Her kan man bruge metoden Benchmarking. Den går i sin enkelthed ud på, at lade de dårlige afdelinger lære af de gode afdelinger.

Denne metode kan efter min mening fint bruges både mellem regionerne indbyrdes, og mellem kommunerne indbyrdes. Det vil give en rolig og glidende udvikling, og minimere ulemperne ved de ændringer, der skal ske, og det vil med stor sandsynlighed løfte sundhedsvæsenet i hele landet.

Og så lige til sidst et par ord om "for store forskelle".

Har regeringen også planer om at fjerne de store forskelle på for eksempel offentlig transport og kultur, der er mellem København og Vestjylland?

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Funding: Derfor venter vi stadig på Venstres valgprogram

Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Claus og Heidis datter blev slået ihjel af en spritbilist: Savnet efter Camilla er tatoveret på deres hud

Danmark

Flere blev sigtet for spritkørsel sidste år: Politiet sætter ind med massiv kontrol i påsken

Danmark

Redaktøren i den røde stol: Til forsvar for et skvadderhoved

Danmark

I 2018 var der 25 brud på persondatasikkerheden i Region Syddanmark: - Det er selvfølgelig ikke godt nok

Danmark For abonnenter

En dag, folk stadig husker

Debat

Det eneste, det giver mening at stemme på, er miljøet

I tirsdags holdt vi børnefødselsdag for mine to mellemste, som fylder syv i påsken. Det var en skøn fest i sol og vind. Der kom 18 børn og ti forældre; vi spiste frokost i laden, drog på skattejagt ved vandet, og timerne gik med leg og snak, så vi efterfølgende var glade og trætte på allerbedste vis. Det var med andre ord en ganske almindelig børnefødselsdag, og alligevel slog det mig, at meget er sket på de bare ti år, der er gået, siden vi holdt sådan én første gang. Forandringen handler om den måde, vi behandler os selv og vores planet, og det breder sig som ringe i vores måde at prioritere og tænke på. Samtlige gaver i tirsdags var således enten genbrugte eller hjemmelavede, og den spaghetti bolonaise, vi spiste til frokost, bestod af 80 procent grøntsager - alt sammen økologisk eller af egen avl, naturligvis. De små gæster forventede ikke farvestrålende slikposer, men var glade for den ene ispind de fik hver, og ellers blev der spist danske gulerodsstænger og agurker på stribe. Hvor end jeg ser hen i min omgangskreds, er det den vej, udviklingen bevæger sig: Væk fra blindt forbrug, meningsløs travlhed og konkurrence og i retning af frihed, overskuelighed og omsorg. Vi vil gerne være sammen; vil gerne købe brugt og købe mindre generelt, og helt grundlæggende er der ikke meget, vi ikke vil gøre for at hjælpe jordkloden i balance, men vi føler også alle sammen en overvældende magtesløshed i kampen for en mere bæredygtig fremtid. For hvad skal vi hver især stille op, når udfordringerne er så store, og intet politisk lader til at støtte tilstrækkeligt op om den nødvendighed vi så småt ser i øjnene? ”Den ene nabo undlader at flyve, og cykler til arbejde i stedet for at køre bil, mens den anden dropper kød, og ikke vasker sit hår med shampoo”, sagde en af vores gæster rundt om bålet til fødselsdagen. ”Men hver og én giver vi efterhånden op, når vi oplever, at det ikke gør en reel forskel. Så længe hver enkelt dansker udleder seks gange mere CO2 årligt, end jorden kan klare, kan vi ikke løfte opgaven selv, og det føles håbløst.” Vi må have politikerne på banen, for der er behov for en reel, klimavenlig lovgivning og langt mere realistiske rammer at bevæge os indenfor. Op med prisen på kød og på alle fødevarer, som produceres under forurenende og uetiske forhold. Op med prisen på alt det, der belaster klimaet mest og ned med prisen på det, vi rent faktisk ikke behøver have dårlig samvittighed over at investere i – som eksempelvis kollektiv trafik, cykler, genbrugte byggematerialer og så videre. Nu er det heldigvis valgår, og selvom jeg personligt har mange områder, der optager mig, og som er vigtige for min egen lille livskvalitet, er det eneste, det giver mening at stemme på, miljøet. Ganske enkelt og glædelig påske

Danmark For abonnenter

Claus og Heidis datter blev dræbt af en spritbilist: Hep videre i himlen, Camilla

Danmark For abonnenter

11 dræbte og 36 kvæstede: Lyntogs-katastrofen i 1967, der satte Odense i stå

Danmark For abonnenter

Nysgerrige strømmede til, og trafikken brød sammen

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Virkeligheden er altings prøve, Wassim Hallal