Annonce
Vestjylland

Regioner skal prioritere oprensning af store forureninger

Både den gamle fabriksgrund langs landevejen og den nuværende tæller med i statistikken over de 10 største jordforureninger i Danmark. Foto: Johan Gadegaard
Miljøminister Lea Wermelin har bedt de fem, danske regioner om en prioriteret liste over de 10 store generationsforureninger i Danmark, inden hun vil tage stilling til en oprensning
Annonce

Tangen: Miljøminister Lea Wermelin har bedt de danske regioner om i fællesskab at lave en liste over de 10 store generationsforureninger i Danmark. Liste skal bruges til at prioritere hvilke generationsforureninger, der skal renses op, og i hvilken rækkefølge det skal foregå.

Det forklarede ministeren på et åbent samråd i Folketinget onsdag, hvor hun blandt andet skulle redegøre for, hvorfor regeringen ikke har sat flere penge af til at rydde op i forureningssagerne.

Generationsforureninger er store forureninger, der er kendetegnet ved, at de vil være dyre at rense op og i visse tilfælde også tage mange år. På listen over de ti forureninger er der tre på Harboøre Tange, der omfatter giftdepotet Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund samt FMC-Cheminovas nuværende fabriksgrund. Det er de danske regioner, der har ansvaret for at kortlægge og planlægge oprydningerne af alle jordforureninger i Danmark, og derfor har ministeren bedt regionerne om i fællesskab at lave den prioriterede liste. Den skal blandt andet belyse de miljømæssige konsekvenser samt give et estimat over, hvad det vil koste at rense op. Listen skal ligge klar i første halvdel af i år.

Ministerens udmelding på samrådet gav anledning til en del kritik fra de øvrige partier, der mente, at man ikke behøvede vente længere, men blot kunne gå i gang med at rydde op de steder, hvor man allerede har en plan.

Formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), finder det dog fornuftigt at lave en samlet og prioriteret plan over, hvordan der skal ryddes op.

- Vi er allerede gået i gang med at lave listen, men det er ikke sikkert, vi laver en prioriteret liste. Det svære bliver at prioritere de midler, der stilles til rådighed for oprensningerne, og det kan regionerne muligvis ikke blive enige om. Udfaldet bliver sikkert, at ministeren selv må lave den, siger Anders Kühnau.

Til gengæld finder han det fornuftigt at lave en liste, der beskriver konsekvenserne af de nuværende forureninger og hvilke metoder, der er til rådighed for oprensningerne.

- Jeg tror, det er nødvendigt at lave en samlet plan, og det behøver ikke tage lang tid. Så skal den følges op med penge og dermed en finansieret plan for, hvordan vi kommer igennem det her, siger han.

Han forventer som ministeren, at regionerne kan aflevere deres plan i første halvdel af i år.

- Og så kan den være klar til finanslovsforhandlingerne, hvor efter vi kan gå i gang med de første oprensninger i 2021. Jeg forventer som minimum, at man i forbindelse med finanslovsforhandlingerne vil lave en plan for, hvordan oprensningerne skal finansieres i de kommende år, siger Anders Kühnau.

På det åbne samråd i Folketinget blev det flere gange nævnt, at oprensningerne vil stå på over en fler-årig periode, hvor der skal skaffes mellem to og fire milliarder kroner.

Det svære bliver at prioritere de midler, der stilles til rådighed for oprensningerne, og det kan regionerne muligvis ikke blive enige om. Udfaldet bliver sikkert, at ministeren selv må lave den.

Anders Kühnau, regionsrådsformand

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

Jeg vil nødig kaldes superspreder men jeg har jo nok smittet nogen

Ringkøbing-Skjern

Mandagens coronatal: Med 24 nye coronatilfælde over weekenden er Ringkøbing-Skjern i samme kategori som Hovedstadsområdet

Ringkøbing-Skjern

SF om solcellekapløb: Vi risikerer at begå den samme dumhed som med vindmøllerne

Annonce