forside

Regioner genkender ikke ministers tal for ventetid

Regioner erkender, at forskel på ventetid til operation ikke er godt, men kan ikke genkende ministers tal.

Når en borger skal have foretaget en operation i eksempelvis øret eller næsen, er der stor forskel på, hvor hurtigt borgeren kan komme til på operationsbordet.

Det viser en opgørelse, som Sundhedsministeriet har sendt til Folketingets Sundhedsudvalg.

I opgørelsen har Sundhedsdatastyrelsen opgjort de gennemsnitlige ventetider på de 20 typer af behandlinger, hvor der er de største regionale forskelle målt i antal dage.

Men opgørelsen møder kritik fra Danske Regioner, som ikke kan genkende tallene.

- Indtil videre - nu hvor kigger vi nærmere ind i det - har det ikke været muligt at genfinde grundlaget for de tal, siger formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach (R).

Danske Regioner peger på, at de tal, som fremgår af opgørelsen, ikke passer med de informationer, borgere selv kan finde på mitsygehusvalg.dk.

Her kan man som patient se, hvor ventetiden på forskellige operationer er kortest.

Eksempelvis viser Sundhedsdatastyrelsens tal, at der i Region Midtjylland er 152 dages ventetid på en operation på næseskillevæggen. Det svarer til knap 22 uger.

På mitsygehusvalg.dk fremgår det, at ventetiden er fire uger i Holstebro og ti uger i Randers og Aarhus.

- Vi kan ikke genkende, hvor man har fundet et gennemsnit på 22 uger, siger Karin Friis Bach.

Hun erkender dog, at det ikke er godt nok, at der er regionale forskelle.

- Det arbejde er vi i fuld gang med, og det har vi stort fokus på, siger Karin Friis Bach.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det "nogle helt vilde forskelle", som opgørelsen viser.

- De her tal er trukket på baggrund af et spørgsmål, som er blevet stillet i Folketinget. Hvis vi kigger på de generelle ventetider, som vi har gjort i regeringen, så kan man se nogle meget store regionale forskelle.

- Jeg lytter gerne til, hvis Danske Regioner har nogle andre tal, men mig bekendt har de også sagt, at der er for store regionale forskelle i dag.

Ministerens løsning er at nedlægge regionerne.

- Det bestyrker mig i behovet for, at vi får udviklet ét sundhedsvæsen, og ikke har fem sundhedsvæsener, som er for dårlige til at hjælpe hinanden i de situationer, hvor man ikke kan hjælpe behandle inden for tiden, siger hun.

0/0
Hvide Sande

Håber på bedre vejr: Blæst og sandstorm kan drille sildefestival

Fodbold

Spjald scorede fem mål men fik kun uafgjort

Ringkøbing-Skjern

KD afviser at bruge kommunale penge til tre fyrtårns-events

Danmark

Se video og billeder: Legende delfiner og hval dukkede op ved dansk kutter

Erhverv For abonnenter

Få overblikket over VUC's problemer

Leder For abonnenter

Bøhtosserne og de sande demokrater

Spalte op og spalte ned er der blevet skrevet om koranafbrændings-tossen. Du ved; ham der fuldt bevidst går efter at lave sine demonstrationer på måder og på steder, hvor hans iskolde og desværre alt for ofte ganske korrekte kalkule er, at bål-og-brand-tosser vil gribe den kærkomne anledning til at lade sig krænke så tilpas meget, at det efter deres indskrænkede verdensopfattelse berettiger til larm i gaden. Og dermed får bål-og-brand-tosserne på imponerende vis bekræftet koranafbrændings-tossens pointe - hvis ellers pointe ikke kan siges at være et alt for pænt ord for den verdensopfattelse, som hadprædikanter af alle farver abonnerer på. Faktisk er der både sagt og skrevet mere end rigeligt om Rasmus Paludan. Derfor er hovedpersonerne i disse linjer ikke hverken den ene eller den anden part i bøhtosse-krigen. Det handler tværtimod om demokratisk forståelse ført ud i en ualmindeligt fornem praksis - og om et par seje gutter fra Holstebro, Abbas Maanaki og Ergin Dogan. De to stod bag et vellykket arrangement i Trekanten i Holstebro, hvor de fik beboerne til at samles om pizza, fodbold og lørdagshygge i stedet for at stille op som medvirkende i provokatørens omrejsende cirkus, der var varslet til at ankomme til byen en lørdag i april. Dermed faldt det sture, sture provkationsnummer til jorden med et stille plask - ganske som den slags har fortjent. Maanaki og Dogan er begge som teenagere kommet i ungdomsklubben Jættehøj og forklarer, hvordan værdierne, de lærte der, var afsæt for deres fredelige moddemonstration: Rasmus Paludan skulle have lov at bruge sin ytringsfrihed til at sige, hvad han ville - men de to brugte deres ytringsfrihed til at argumentere for, at alle lod ham stå alene med sine provokationer og sin dyre politibeskyttelse. En beskyttelse, som der i Holstebro ikke blev den fjerneste brug for. Missionen lykkedes nemlig over al forventning, og der var efterfølgende stor ros fra politikommissær Lilian Jensen, som i Dagbladet Holstebro erklærede sig "pavestolt af den præventive indsats, vi så fra beboerne". Hvor ville det dog være fantastisk, hvis 'Holstebro-modellen' kunne brede sig til andre steder i landet. Københavnske Nørrebro kunne for eksempel lære en hel del. Som Ergin Dogan siger: "Det, Rasmus Paludan står for, er ikke de værdier, som vi har lært at kende i Jættehøj og på arbejdsmarkedet. Vi er bare med til at sprede hans retorik og had, når vi lader os provokere. Han ved udmærket, hvilke knapper han skal trykke på, så det eksploderer. Og jeg tror, det er hans formål." Jeg tror, Ergin Dogan har ret - og siger tak til ham, til Abbas Maanaki og til lærere og pædagoger som dem i ungdomsklubben Jættehøj, fordi de på forbilledlig vis formår at vise, hvad demokrati vil sige i virkelighedens verden.

Skjern

Laksene venter på slusen og bedre vejr

Ringkøbing-Skjern

Se de sandede billeder: Næsten som en dag i Sahara