Annonce
Vestjylland

Flere hundrede operationer aflyses: Det er ud fra et forsigtighedsprincip

"Patienter vil modtage aflysninger og udsættelser af kontakter og behandlinger, der ikke er absolut nødvendige for liv og førlighed," siger lægefaglig direktør ved Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak. Det er patient-aftaler gældende fra tirsdag 16. marts til mandag 13. april, som vil blive berørt. Sigtet er dels at frigøre personale til håndtering af de alvorligt syge, dels at undgå smittespredning. Arkivfoto: Morten Stricker
Selvom der kun er 21 smittede personer i Vestjylland, vil også de vestjyske sygehuse aflyse planlagte, ikke-nødvendige operationer.
Annonce

Nordvestjylland: Det vil have gener for mange, at regeringen har lukket sygehusene ned for ”alt, der ikke er nødvendigt.”

Det lagde statsminister Mette Frederiksen (S) ikke skjul på under fredagens pressemøde og nævnte blandt andet planlagte, ikke-akutte operationer som noget, der vil blive udskudt til senere, ligesom patienter ikke i alle tilfælde vil kunne gøre krav på udredning jævnfør de gængse patientrettigheder.

Jens Friis Bak, lægefaglig direktør ved Hospitalsenheden Vest kan ikke for nuværende sige, hvor mange patienter, der vil blive berørt:

- Men der vil være flere hundrede operationer, som vil blive aflyst, og tager man også røntgenundersøgelser og blodprøvetagninger med, så vil det berøre flere tusinde borgere, vurderer Jens Friis Bak.

Hvorfor er det nødvendigt at aflyse så mange operationer i Vestjylland, hvor der kun er 21 smittede personer?

- Det er ud fra et forsigtighedsprincip, som bruges over hele landet. Der er formentlig mange smittede, som ikke er testet, siger den lægefaglige direktør.

Hvad skal det frigjorte personale så lave - eksempelvis ortopædkirurgen, som ikke længere skal udføre planlagte operationer hele dagen?

- Det kan være uddannelsesopgaver eller andre opgaver i akutmodtagelsen, siger Jens Friis Bak.

Færdelsuheld, svær meningitis-sygdom og al anden akut sygdom tager vi selvfølgelig imod. Det gælder også udredninger, hvor der vurderes at være mistanke om kræft.

Jens Friis Bach, lægefaglig direktør ved Hospitalsenheden Vest.

Annonce

Små-skavanker må vente

I første omgang vil planlagte, ikke-nødvendige kontakter og behandlinger, fra tirsdag den 17. marts og frem til mandag den 13. april, blive aflyst.

- Det kan være brok, en knyst på foden eller en cyste i hånden, som måske nok er generende, men ikke livs- og førlighedstruende. Fedmeoperationer, som vi ikke selv foretager, vil formentlig også blive aflyst, siger den lægefaglige direktør.

- Hvad med gravide, vil de fortsat kunne få foretaget en nakkefoldsscanning - eller en abort?

- Som jeg har hørt det, vil almindelig svangerskabskontrol blive gennemført, herunder også nakkefoldsscanninger. Jeg tror også, at provokerede aborter kan gennemføres. Men det kan ændre sig, og ændrer sig hele tiden. Der vil komme en masse konkrete stillingtagener, siger Jens Friis Bak.

Hvad kan du med sikkerhed sige vil blive gennemført?

- Færdelsuheld, svær meningitis-sygdom og al anden akut sygdom tager vi selvfølgelig imod. Det gælder også udredninger, hvor der vurderes at være mistanke om kræft, understreger Jens Friis Bak.

Annonce

Har du tid mandag - så kom

Patienter, der har en sygehustid mandag den 16. marts, skal fortsat møde op, medmindre de får besked om andet.

- Vi er presset. Det er en betydelig arbejdsopgave, men nogle ting mandag vil blive aflyst, siger Jens Friis Bak.

Sygehusene har ikke kaldt ekstra personale ind hen over weekenden for at klare hele aflysningsdelen.

Den delvise nedlukning af sygehusfunktioner skal lette presset på det danske sundhedsvæsen under corona-krisen, så der gives plads til akut behandlingskrævende patienter, samtidig med at smittefaren blandt sundhedspersonale og patienter reduceres. Af samme årsag er også al legetøj fjernet fra skadestuer og akutmodtagelser.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: : køb abonnement på dagbladet-holstebro-struer.dk eller køb abonnement på folkebladetlemvig.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce