x
Annonce
Vestjylland

Regionen væltet omkuld i hjælpsomhed: Over 1700 har meldt sig til corona-assistance

Lørdag formiddag havde 1717 personer med sundhedsfaglig kunnen eller pædagogisk ditto henvendt sig til Region Midtjylland for at ville hjælpe til i disse coronasmitte-tider. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ikke i sin vildeste fantasi havde regionsdirektør Pernille Blach Hansen, Region Midtjylland, forestillet sig, at så mange havde meldt sig mindre end 12 timer efter at regionen søgte efter sundhedsfaglig personale og pædagogisk hjælpende hænder til coronasituationen.

Region Midtjylland: At Region Midtjylland fredag på Facebook bad om hjælp i befolkningen til at assistere i corona-situationen, har overvældet direktøren totalt. I løbet af lørdag formiddag var der 1717 ansøgninger inde, og opslaget var delt mere end 20.000 gange.

- Det er så vildt. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at vi mindre end 12 timer efter, at vi havde bedt om hjælp, havde få så mange henvendelser. Det her beviser, at danskerne kan andet end at hamstre toiletpapir. Det er virkelig at vise samfundssind, det her, og jeg er stolt af den støtte og opbakning, der kommer fra folk, siger Pernille Blach Hansen.

Hun fortæller, at man inden opslaget ikke havde gjort sig nogle tanker om, hvor mange, der ville reagere, men regionen havde bemærket, at flere personer fra sundhedsvæsnet, der var pensioneret eller studerende ringede ind for at høre, om de kunne give en hånd med. Og deraf opstod ideen med at lave Facebook-opslaget, der gik decideret efter er medicin- eller sygeplejerskestuderende, pensionerede sygeplejersker, læger, andet sundhedspersonale eller pædagoger.

Annonce

Der laves jobbank

Henvendelserne fra de frivillige fordeler sig lørdag klokken 10.30 på den her måde:

129 læger, 151 sygeplejersker, 124 social- og sundhedsassistenter, 331 pædagoger, 313 sygeplejeskestuderende, 42 medicinstuderende og så er der 627 i kategorien anden sundhedsfaglig gruppe, som for eksempel ergo- eller fysioterapeuter med flere.

- Vi har har ikke kapacitet til at henvende os til hver enkelt, men nu laves der en jobbank, så vi kan matche en institution, et sygehus eller andet med de personer, der gerne vil hjælpe og som har de relevante kompetencer, siger Pernille Blach Hansen.

Hvor mange personer, der skal bruges ved regionen af gode grunde ikke, det kommer helt an på, hvordan coronasmitten udvikler sig.

Pernille Blach Hansen har heller ikke overvejet, om der kan bruges andre end de nævnte kompetencer.

- Jeg kan godt se, at der er flere, der henvender sig, som ikke er fra den sundhedsfaglige gruppe, men som spørger om ikke der kan hjælpes til i køkkenet eller andre steder, men så langt er vi ikke kommet, at vi har taget stilling til det. Det må vi se hen ad vejen, siger hun.

I ugen der kommer få regionen travlt med at ekstrauddannet eget personale, for eksempel anæstesisygeplejersker til at kunne arbejde på intensivafdelinger, oplyser regionsdirektøren.

Registreringen skal ske på hjemmesiden www.assistance.rm.dk, hvorefter man vil blive kontaktet.

Bemærk: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Rådhuset har tilsyneladende brug for en pop op-bog om inhabilitet

Hele sagen er kørt fuldstændig efter bogen. Sådan lød det fra kommunaldirektør Jens Peter Hegelund Jensen, da Dagbladet i februar skrev om Ørskov-sagen. Kort fortalt handler den om, at formand for børne- og familieudvalget Trine Ørskovs mor fik en af de lederstillinger, der blev oprettet som følge af ændringer på det specialiserede område. I samme interview faldt der i øvrigt hug til Dagbladet for at lave 'tabloid-historier' om emnet. "Relationen er alment kendt. Jeg synes ikke, det er fair over for udvalgsformanden, og det anfægter også vores professionalisme", lød det fra kommunaldirektøren. Noget tyder på, at der er brug for en ny bog på rådhuset i Ringkøbing. Det kunne passende være en pop op-bog, hvor det springer i øjnene på enhver politiker eller embedsmand, som åbner den, at man skal være på vagt overfor inhabilitet. Det skal man, fordi befolkningen altid skal kunne have tillid til, at beslutninger træffes både fagligt, sagligt og på en professionel måde - uden at personlige interesser spiller ind. For selv om Trine Ørskov har forklaret, at hun ikke anede, at moderen stod til at få en af de lederstillinger, hun kæmpede en politisk kamp for at få oprettet, så gør det ingen forskel. KL's konsulenter, som kommunen har bedt om at vurdere sagen, konkluderer, at Trine Ørskov var inhabil helt fra begyndelsen, og at hun hverken skulle have deltaget i behandlingerne i børne- og familieudvalget eller i byrådet. Et byrådsmedlem har selv ansvar for at gøre opmærksom på det, hvis der er tvivl om habiliteten. Men et embedsværk har nu også ansvar for at klæde politikerne på med den nødvendige viden. Det kan undre, at fagchefen på området, Flemming Nielsen, ikke fortalte sin udvalgsformand, at han ville ansætte hendes mor i en af de nye stillinger. En sådan viden ville - forhåbentlig da - have fået inhabilitets-alarmen til at lyde. Fagchefens rolle i sagen bliver, ligesom KL-konsulenternes redegørelse, behandlet på økonomiudvalgets møde i næste uge. Vi venter spændt på udvalgets konklusioner. Men der kan næppe være tvivl om, at der visse steder på rådhuset er brug for en professionel opfriskning af reglerne for inhabilitet. Det er tilsyneladende ikke helt tilstrækkeligt, at en familierelation er alment kendt.

Annonce