Indland

Regionen trodser klimamål: Sender 100 tons vasketøj på langfart

Politikere i Region Syddanmark erkender, at den nye vasketøjsordning medfører en større belastning for miljøet, da vasketøjet skal transporteres længere med lastbiler. Dermed går regionen mod dens egen politik om at mindske CO2-aftrykket. Arkivfoto
Regionen sender fra årsskiftet tonsvis af vasketøj fra sygehusene tværs gennem landet for at blive rent. Det er resultatet af et udbud, der sparer regionen 29 millioner årligt. De mange ekstra kilometer er skidt for CO2-regnskabet, og det står i kontrast til regionens grønne ambitioner, erkender politikerne.

Vaskerisag: Fra Kolding til Aalborg - 208 kilometer.

Så lang bliver den længste tur for tonsvis af vasketøj fra de syddanske sygehuse, efter at Region Syddanmark har udliciteret vaskearbejdet til det private firma De Forenede Dampvaskerier. Fra årsskiftet køres vasketøj fra Odense Universitetshospital (OUH) således til Skovlunde ved København, mens Sygehus Lillebælt (Kolding, Vejle og Middelfart) fremover sender vasketøj til Aalborg.

Dermed kommer omkring de 100 tons vasketøj hver uge ud på en meget længere køretur end i dag, hvor linned, patienttøj og kitler vaskes i Vejle, Odense og Svendborg.

Vaskerisagen

Regionsrådet for Region Syddanmark besluttede i november, at al hospitalsvask fremover skal udliciteres til De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service.

Region Syddanmark har beregnet, at man vil spare 29 millioner kroner om året ved at skifte til de to private vaskeriselskaber.

Forenede Dampvaskerier overtager opgaven med at vaske patienttøj fra sygehusene i Kolding, Middelfart, Vejle, Svendborg og Nyborg.

Opgaven er i øjeblikket varetaget af Syddanske Vaskerier, som har afdelinger i Vejle, Odense og Svendborg.

Fra 1. januar 2020 lukker Syddanske Vaskerier, og de 137 ansattes arbejdsplads rykker til enten Aalborg eller Skovlunde på Sjælland.

"Fuldkommen vanvittigt"

SF stemte sammen med Enhedslisten samt Andrea Terp (S) imod udbuddet af vaskeopgaven sidste år. Spørgsmålet om klimabelastning er ikke blevet vægtet i udbuddet. Så sent som i slutningen af februar fortalte regionen i en pressemeddelelse, at den vil "arbejde fokuseret" med blandt andet "meget mindre klimabelastning i vores adfærd".

- Det er hykleri i en grad, så det gør ondt, siger regionsrådsmedlem Karsten Fogde (SF) om udsigten til at sende tonsvis af tøj ud på lange køreture hver dag. På vegne af sit parti har han sendt en række spørgsmål om sagen til regionens administration.

Forventningen er, at udbuddet vil spare regionen 29 millioner kroner årligt. Karsten Fogde erkender, at det tæller på positivsiden.

- Her har man så bare kun valgt at se koldt og kynisk på bundlinjen, siger han og henviser til, at omkring 30 ansatte fra vaskeriet i Vejle nu står over for at tage turen til enten Aalborg eller Skovlunde for at beholde deres job.

Deres situation er ikke afklaret, men de har meldt ud, at de ikke umiddelbart vil bruge fire timer dagligt på transport til en ufaglært løn.

Vibeke Suppli Enrum (EL) mener, at både klimaet og de ansatte taber på udbuddet og påpeger, at regionen burde have gjort mere for at gøre dets eget vaskeri mere konkurrencedygtigt.

Budgetforlig

Socialdemokratiets medlem af forretningsudvalget Jørn Lehmann Petersen, der stemte for udbuddet sidste år, beklager sagen. Han håber, at nogle af de 29 millioner, som regionen ser ud til at spare årligt på udbuddet, kan bruges til opkvalificering af de ansatte, der ikke følger med vaskeriet.

Poul-Erik Svendsen (S) bemærker, at bordet fanger ved et budgetforlig.

- Men jeg kan da udmærket se, at der er et dilemma i forhold til miljøbelastningen, siger han og tilføjer, at der på positivsiden bliver frigjort 29 millioner til sundhed.

Dansk Folkeparti bakkede op om udbuddet, men har fået sig en overraskelse, erkender dets leder, Thies Mathiasen. Selvom det muligvis kan lykkes at få flere i job på vaskerier i nærheden, er situationen ikke optimal, mener han.

- Den øgede klimabelastning bekymrer mig da. Det stod ikke klart, at transporten ville blive så stor.

Er det udtryk for, at I ikke igen vil forsøge jer med udbud?

- Det er hvert fald en lære om, at vi nok skal gøre os endnu mere umage og spørge endnu mere ind, så vi undervejs får klarhed over, hvad konsekvenserne af beslutningen bliver.

Presset økonomi

Også Det Konservative Folkepartis leder i regionen, Morten Weiss-Pedersen, erkender, at den nye ordning er mere miljøbelastende og går imod regionens egne klimamål.

- Uanset om det belaster klimaet og medarbejdere, kan vi altså ikke i en presset økonomi sige nej til 29 millioner kroner. Det kan du købe mange cancerbehandlinger og mange ekstra busruter på. I den her sag kun du godt sige, at miljø vægtes mindre. Det vil være hykleri at påstå andet, siger Morten Weiss-Pedersen.

Venstres gruppeformand Bo Libergren erkender, at placeringen ikke var, hvad man havde håbet, og at klimabelastningen stiger. Han henviser dog til, at vaskeopgaven for Sygehus Sønderjyllands vedkommende rykker fra Aalborg til Varde og dermed tættere på.

- Men det samlede miljøaftryk er ikke kun transport. Det er jo også udnyttelsen af energi og brugen af kemikalier, så det reelle regnestykke er væsentligt mere kompliceret, siger Bo Libergren og understreger, at der er en god dialog med vaskerimedarbejderne om job i nærheden.

0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Fanø har taget principiel kamp: Nu fjernes forlist Hvide Sande-kutter i 11. time

Skjern

Forbudt med slag og spark: Ny judoklub slår dørene op i Skjern

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Tophistorier

Vestjylland For abonnenter

Ormefiskeriet i Varde Å vil formentlig blive begrænset

Vestjylland For abonnenter

Varmen og orm er værre end antallet af genudsættelser af vardelaks

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

112

Dåsekaster i BMW fik kolde fødder: Meldte sig selv til politiet

Vestjylland For abonnenter

Leo fra Vemb blev 80 år: - Han var en klippe

Tarm

Har du skjulte skatte? Så vil TV2 Fri gerne se dig til Markedsdage i Tarm

Skjern

Flere vil i de ukendtes grav - kirkegård åbner ny afdeling med anonyme grave

Annonce