Annonce
Region

Regionen har fundet kapacitet til at teste 150 ansatte dagligt

Foreløbig bliver det muligt dagligt at analysere cirka 150 prøver som denne fra ansatte i det midtjyske sundhedsvæsen. Arkivfoto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix
Maskinerne, der analyserer prøver fra patienterne, er ofte ikke fyldt helt op, hvorfor man kan kan fylde op med prøver fra personalet og på den måde undgå spild af testkapacitet.

Regionen: Mens der på landsplan arbejdes på mange fronter for at skaffe både flere værnemidler og flere testkits, har Region Midtjylland fundet, hvad man kalder en restkapacitet på tests. Hermed bliver det muligt at lempe på det midlertidige stop for testning af sundhedspersonale, som blev indført 20. marts.

Stoppet blev sat i værk for at sikre, at der var tilstrækkelig kapacitet til at teste de patienter, der kommer ind på regionens sygehuse. Men nu har man altså fundet lidt ledig kapacitet og kan således teste omkring 150 sundhedsansatte dagligt.

Koncerndirektør Ole Thomsen forklarer hvordan:

- Det sker ved at fylde op med medarbejderprøver, hver gang der køres en test. For at undgå, at restkapaciteten går til spilde, kan Region Midtjylland gennemføre et mindre antal tests, siger han

Således får såvel hospitaler og psykiatri- og socialområdet som almen praksis nu mulighed for at kunne få testet en mindre gruppe medarbejdere for covid-19 – på trods af den aktuelle situation med mangel på testkapacitet.

Annonce
Koncerndirektør Ole Thomsen håber snart at kunne teste endnu flere sundhedsansatte for corona. Foto: Morten Dueholm

Kritiske funktioner

Prøverne bliver reserveret personale med kritiske funktioner i sundhedsvæsenet og vil blive foretaget på de fem akuthospitaler i Region Midtjylland.

- Vi går naturligvis efter snarest muligt at kunne leve op til regeringens strategi om at teste sundhedspersonale med lette symptomer. Men med en kapacitet, der er begrænset til cirka 150 daglige prøver er det nødvendigt at prioritere prøver til de medarbejdere, som er mest kritiske i forhold til sundhedsvæsenet, siger Ole Thomsen.

Han forklarer videre, at de maskiner, som analyserer testene, kører med bestemte tidsintervaller, så ingen skal vente unødigt længe på resultatet. Og som regel er der altså plads til flere prøver i maskinen end de aktuelle patientprøver. Det er den ekstra kapacitet, som nu gør det muligt at teste mere sundhedspersonale.

Mere udstyr på vej

Ole Thomsen udtrykker både håb og forventning om, at det inden længe bliver muligt at teste langt flere sundhedsansatte.

- Sammen med Lægemiddelstyrelsen, de andre regioner og vores indkøbsafdeling arbejder vi hårdt på at skaffe mere testudstyr. Der er lovning på mere udstyr, så jeg håber, at der er tale om en midlertidig mangelsituation, og at Region Midtjylland inden længe igen kan teste mere personale, som regeringens nye teststrategi lægger op til, siger Ole Thomsen.

Han har dog ikke kunnet få konkrete bud på, hvornår man kan forvente mere testudstyr. Ej heller tør han regne med, at den hjælpepakke, som skulle være på vej til Danmark som en donation fra den kinesiske rigmand Jack Ma, vil løse problemerne med mangel på testudstyr og forskellige værnemidler.

- Vi har valgt at vente med at glæde os, til vi har set varerne, siger han.

Foreløbig skal der altså prioriteres, hvilke dele af personalet som skal testes, og den prioriteringsopgave ligger for sygehusenes vedkommende hos hospitalsledelserne, mens det i de almene praksisser vil være praksiskoordinatoren, som afgør, hvem der skal testes.

På hospitalerne vil det typisk være ansatte på intensivafdelinger eller på kræftafdelinger, mens det ude i almenpraksis eksempelvis kan være læger, som arbejder i øsamfund eller andre områder, som risikerer en stærkt forringet lægedækning, hvis den pågældende læge ikke kan arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce