Annonce
Ringkøbing-Skjern

Regionen giver milliontilskud: Nu skal lokale studerende arbejde mere med bæredygtighed i undervisningen

Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern skal være tovholder på projektet Save your future. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Bæredygtige gymnasiefester, opgaver om klimaet og besøg på lokale erhvervsvirksomheder bliver muligt med 3,4 millioner kroner, som Region Midtjylland har tildelt en række uddannelser med Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern i spidsen.

SKJERN: Klimaet bekymrer de unge, og det mærker man på Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, hvor bæredygtighed og klima nu får en endnu større plads på skemaet.

Det sker med hjælp fra et tilskud fra Region Midtjylland, der netop har bevilliget 13,8 millioner kroner til uddannelsesområdet og en lang række projekter.

I samarbejde med Herningsholm HTX og HHX, Tradium HTX i Randers, Holstebro Tekniske Gymnasium og Skive College HTX og HHX har Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern fået tildelt 3,4 millioner kroner til projektet Save your future.

Den samlede projektsum er på 4,5 millioner kroner, og det er Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern, der er udnævnt som tovholder på projektet, der begynder efter nytår og varer frem til 2022.

Målet er at få unge til at interessere sig for de job, der findes inden for teknologi og naturvidenskab.

- Det er godt at gå sammen om at få det ind på gymnasierne, siger Louise Virginia Hansen, fundraiser hos Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern.

Projektet bliver spredt jævnt ud over undervisningen hos HTX og HHX. I puljetimerne kan elever skrive opgaver om klimamæssige problemstillinger.

Der kan oprettes et miljøråd på skolerne, der er en slags elevråd, som ser på skolens bæredygtighed. Festerne, der er de store begivenheder i de år, kan holdes på en bæredygtig måde.

Endelig kan man i kontakten med erhvervslivet komme ud og se, hvordan virksomheder arbejder med klima og bæredygtighed, og modsat kan eleverne løse opgaver, som tager konkret udgangspunkt i virksomhedens behov.

- På den måde kan man få eleverne ud og se på erhvervslivet, og de kan arbejde med noget, der bekymrer dem. Det handler om, at det er helt okay, at de ikke kan løse alle verdens klimaudfordringer i morgen, men at de kan gøre noget i hverdagen. Det gør dem til bedre samfundsborgere, forklarer Louise Virginia Hansen.

Totalt set har 15 projekter opnået støtte fra Region Midtjylland, og Save your future er det projekt, der har opnået mest i støtte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Annonce