Indland

Sparekniv skærer 180 stillinger væk på Aarhus-hospital

I stedet for planlagte 325 millioner kroner, skal Aarhus Universitetshospital spare 150 millioner i år.

Selv om regionsrådet i Region Midtjylland har valgt at sænke sparekravet til Aarhus Universitetshospital (AUH) fra 325 millioner til 150 millioner kroner i 2019, vil 180 stillinger alligevel blive nedlagt.

Det fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

- Spareplanen, der er lagt op til her, bliver sendt i høring i morgen (torsdag, red.). Så jeg vil ikke være så konkret. Men den indeholder flere hundrede spareforslag over hele hospitalet.

- Men det betyder også, at vi skal nedlægge 180 ud af omkring 10.000 stillinger på AUH i indeværende år. Flere af stillingerne vil være ledige stillinger.

- Og det er trods alt et krav (at spare 150 millioner i 2019, red.), der er noget mindre end de 325 millioner, siger han.

Regionsrådet har besluttet at fordele sparekravet over fire år, hvor der i alt skal spares 425 millioner kroner. Det er det beløb, som regionen regner med, at AUH årligt vil have i underskud.

Ud over kravet om at spare otte procent i år, så gør det også ondt på økonomien, at det er blevet dyrere end forventet at flytte fire hospitaler til det nye supersygehus i Aarhus.

Besparelserne, der var udsigt til på AUH, ville være for voldsomme, fortæller Kühnau.

- Det har vist sig, at AUH har haft rigtig svært ved at implementere de effektiviseringer, de skulle. Så vi har spurgt afdelingsledelserne om, hvorvidt vi kunne finde besparelser rundt omkring på afdelingerne for 325 millioner.

- Resultatet af det var, at det ikke kunne lade sig gøre, uden at det ville gå ud over hospitalets styrkepositioner, og uden at det ville gå ud over patienterne og arbejdsmiljøet i et omfang, som vi ikke vil acceptere.

Resten af Region Midtjylland kommer derfor også til at skulle holde for i den kommende tid ved besparelser på i alt en halv milliard kroner.

Regionsrådsformanden appellerer dog til en håndsrækning fra staten i de kommende økonomiforhandlinger.

- Det er klart, at hvis regionen og AUH skal afholde alle udgifterne, så vil det kunne gå ud over patienterne.

- Det er simpelthen for meget, at man i forvejen skal finde en milliard inden for et i forvejen presset budget, og oven i det finde en halv milliard i effektiviseringskrav pålagt af staten.

- Det er for meget ud af et budget på omkring syv milliarder, siger Anders Kühnau.

Hvordan besparelserne i 2019 vil fordele sig rundt i regionen, vil Kühnau ikke kommentere.

Spareplanen for regionen i de næste tre år, forventer regionsrådet først at lave endeligt færdig efter økonomiforhandlinger med en kommende regering.

De forhandlinger vil formentlig finde sted kort efter sommerferien, forventer regionsrådsformanden.

/ritzau/

0/0
Forsiden netop nu
Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Ringkøbing

Kom til sommerspinning under åben himmel i Ringkøbing

Danmark For abonnenter

Stram Kurs kom ikke i Folketinget: Hvad nu, Rasmus Paludan?

Tophistorier

Skjern

Det er for børn: Skovlykke indvier træværksted

Erhverv For abonnenter

Hvide Sande-rejernes talsmand: En reje, der er fanget i Danmark, skal man da smage

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Ringkøbing-Skjern

Sparerunde smitter af på eliteklubber: Ringkøbing Håndbold mister en fjerdedel af kommunal støtte

Ringkøbing For abonnenter

Ringkøbing K's eneste beboer drømmer om naboer: Jeg vil så gerne dele alt det her med andre

Kultur

119 år gammel klitgård er svær at sælge: Nu vil ejer have den revet ned

Ringkøbing For abonnenter

"Hvor er hampen?": Ringkøbing-par har hejst Christiania-flag over en del af haven