Debat

Region Midtjyllands sidste nye psykiatriske skrig

Tatjana Stenvad. Privatfoto

Læserbrev: Nyt psykiatrisk superhospital: Farven lyserød vælter ned over patienterne når de træder ind i regionens splinternye psykiatriske modtagelses-hall på Skejby Sygehus. Indretningskunstneren har haft frie tøjler og slået sig løs.

Genfundne malerier lavet af tidligere indlagte på Risskov Sygehus i alle farver og former er hængt op på væggene - også dem malet i patienternes mest sorte øjeblikke. Meter efter meter vælter genopstandede væsener, forvrængede ansigter, farverige spiraler og fantasifulde landskaber frem. De er nedkomne direkte fra det tidligere psykiatriske hospitals gamle lofter.

Smukt er det, hvis man da ikke lige kommer ind panisk, psykotisk eller ønsker ro i hovedet. En detalje fagpersonalet uden held har forsøgt at påpege i processen. Kunst og indretning i de nye psykiatriske rammer har kostet 7,5 mio., hvoraf 2,2 mio. er betalt af fonde.

Jeg glæder mig dog over, at billederne fra tidligere patienter fra Risskov er flyttet med til Skejby. De er utroligt smukke, med stærke og meget personlige udtryk. De kunne udfylde et fantastisk sanserum et sted, hvor man som patient frivilligt kunne gå ind. Men der er også noget utroligt sørgeligt når man ser på de mange kunstværker, for de minder en om, at der netop ikke er givet plads på det nye super Regions Sygehus til ét eneste kreativt værksted for patienterne hvor de fremadrettet kan udtrykke sig.

Argumentet fra region midt er, at der er blevet prioriteret sengepladser i stedet for. Men helt ærlig, kan det virkelig passe, at man ikke kan finde penge til ét eneste rum med mulighed for kreativ udfoldelse, når det er en af de ældste og mest anerkendte terapibeskæftigelser i psykiatriens historie?

Med hensyn til sengepladser, skal det for øvrigt lige tilføjes, at der ikke er kommet flere nye sengepladser end der var på Risskov, blot at der ikke bliver skåret ned i sengepladserne. Tilgengæld har patienterne nu fået en spritny, gigantisk modtagelses hall de kan nyde, mens de har ansigtet begravet i hænderne.

0/0
Ringkøbing

Unge ville ikke kendes ved larmende højttaler: Endte som hittegods

Klumme

Ugens anbefalinger: Kan I så komme ud!

Klumme

Ugens Prædiken: Sct. Jørgen og dragen

Tophistorier

Klumme

Om at lave benspænd for sig selv i hverdagen

Leder For abonnenter

Lad os blive bedre til at holde RKI fra døren

Debat

Børn og ældre risikerer at komme i klemme - hvis ikke vi får tidssvarende velfærd

Læserbrev

Borgmesteren: Frivillighed og dialog er vejen frem mod nationalparken

Debat

Er ateisme virkelig ikke andet end en mavesur antipati mod Folkekirken?

Leder For abonnenter

Google og Facebook er ynkelige: Medier - det bliver I aldrig

Debat

Lejere forskelsbehandles unødigt hårdt