x
Annonce
Danmark

Regeringen vil bremse hvidvask og svindel med to nye skattecentre i provinsen

Skatteminister Morten Bødskov (S) håber at kunne oprette otte nye skattecentre i provinsen frem mod 2023. De første to er nu placeret på danmarkskortet - i Fredericia og i Frederikssund. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
I løbet af 2020 åbner to nye skattecentre i Fredericia og Frederikssund. De skal bekæmpe blandt andet hvidvask, skattely og momssvindel, fortæller skatteminister Morten Bødskov (S) til avisen Danmark. I 2023 vil regeringen have placeret otte nye skattecentre i provinsen.

Skat: Regeringen åbner i år to nye skattecentre i provinsen. De skal blandt andet bekæmpe hvidvask, skattely, momssvindel og sort økonomi. De to nye centre vil tilsammen bestå af 250 nye medarbejdere og placeres i henholdsvis Fredericia og Frederikssund.

Det fortæller skatteminister Morten Bødskov (S) til avisen Danmark.

De to skattecentre er de første af i alt otte nye skattecentre, som skal styrke skattekontrollen, og som regeringen vil placere i provinsen frem mod 2023. I regeringens oprindelige udspil var det kun fire nye skattecentre, som skulle oprettes i provinsen.

- Der er et behov for et løft af vores skattekontrol. Blandt andet af den årsag, at den svindel, vores skattevæsen står over for at bekæmpe, bliver mere kompliceret og omfangsrig. Vi kan se, at eksempelvis de store problemer med skattely, problemer med momssvindel og problemer med generel sort økonomi de seneste år er steget voldsomt. Desværre er ressourcerne til skattekontrollen ikke steget tilsvarende, siger han.

Han mener, at borgenes tillid til skattevæsenet er dalet i kølvandet på mange skandalesager, og at der derfor skal rettes op.

- Forhåbentlig vil danskerne opfatte det her som en del af svaret på at genoprette tilliden til vores skattevæsen. Der har været for mange skandalesager, siger han.

Annonce

Fem korte om nye skattecentre

  • Mette Frederiksen (S) præsenterede allerede i 2017 planen om at ansætte 1000 nye skattemedarbejdere uden for hovedstaden for at rette op på danskernes manglende tillid til skattevæsenet.
  • I den seneste finanslov fik S afsat 150 millioner kroner til 250 nye skattemedarbejdere. Dengang var planen, at de skulle placeres i det første af i alt fire nye skattecentre uden for hovedstaden frem mod 2023. Men regeringen har i stedet valgt at etablere to centre i år og i alt otte centre frem mod 2023. Antallet af ekstra medarbejdere er det samme.
  • Det er endnu uvist, hvor regeringen vil placere de seks øvrige skattecentre, som den planlægger at etablere frem mod 2023. Morten Bødskov slår dog fast, at det bliver uden for hovedstaden og ikke i de store byer.
  • Regeringen vil åbne fire centre i Jylland med i alt 500 arbejdspladser, to centre på Fyn med i alt 250 arbejdspladser og to på Sjælland med i alt 250 arbejdspladser.
  • Det er endnu ikke besluttet præcist, hvilke arbejdsopgaver de enkelte centre skal have. Men alle centre skal arbejde for at styrke skattekontrollen, og Morten Bødskov fortæller, at formålet med centrene er at tage hårdere fat på emner som momskriminalitet, skattely, kædesvig og hvidvask. Men medarbejderne kan også få andre opgaver inden for skattekontrol.

Et blev til to

Regeringen bebudede allerede sidste år, at den i 2020 ville bruge 150 millioner kroner på at oprette et nyt skattecenter i provinsen. I mellemtiden har regeringen valgt at fordoble antallet, så der i stedet oprettes to centre nu. Budgettet og antallet af nye medarbejdere er fortsat det samme, som regeringen planlagde med det ene center sidste år.

Men det har vist sig at være nødvendigt at sprede de 250 nye medarbejdere ud på to lokationer, fortæller Morten Bødskov. Det sker af praktiske hensyn, da det ifølge ministeren ikke var muligt at finde ledige lokaler, som var klar til indflytning og kunne huse 250 medarbejdere.

Han fortæller, at Frederikssund blev valgt, da der i forvejen var gamle skattelokaler, som kunne overtages. Og Fredericia blev blandt andet valgt på grund af placeringen i Trekantområdet.

- Der skal være et fagligt miljø. Det er der i Trekantområdet, og i Frederikssund er der en bygning, hvor vi har været tidligere, og hvor det er nemt at sætte stikket i og komme i gang, siger Morten Bødskov.

- Er 250 medarbejdere nok til at bekæmpe svindel og genoprette tilliden til Skattevæsenet?

- Det er første skridt, siger Bødskov og henviser til, at regeringen vil have flere nye skattecentre.

Placeres i provinsen

Idéen om nye centre mod skattesvindel i provinsen er nemlig på ingen måde ny. Tilbage i 2017 varslede Mette Frederiksen (S) i avisen Danmark, at Socialdemokratiet ville have 1000 nye ansatte i skattevæsenet i kampen mod skattesnyderi. De skulle placeres i fire skattecentre uden for de store byer, lød det.

Regeringen vil fortsat ansætte 1000 i alt ekstra medarbejdere frem mod 2023, men i stedet for fire centre, skal de altså placeres i otte centre: fire i Jylland, to på Fyn og to på Sjælland.

Det har ifølge Bødskov vist sig at være nødvendigt for at finde lokaler og for at kunne tiltrække specialister. Han fastslår, at de seks centre, som endnu ikke er placeret på danmarkskortet, fortsat vil blive placeret uden for hovedstaden og uden for de største danske byer.

- Vi mener, at der er tilstrækkeligt faglige miljøer i hele landet. Og laver du kæmpestore centre, kan det være svært at rekruttere et sted. Men splitter du dem lidt op, svækker det ikke indsatsen. Tværtimod giver det bredere og bedre mulighed for at rekruttere specialister i hele landet.

- Den almindelige dansker har nok ikke brug for at være i kontakt med de nye styrelser. Så hvorfor er det så vigtigt, at kontorerne ikke placeres i de største byer?

- Det handler også om, at vi skal sørge for, at der uden for vores store byer er arbejdsmarkeder, som kan fastholde og tiltrække dygtige arbejdspladser, hvor man kan blive og udvikle sig, og man derfor ikke skal flytte til storbyen for at finde arbejdspladser, som kræver specialistkompetencer, siger han.

Når de to nye skattecentre i Fredericia og Frederikssund er i drift, vil Skat være til stede på alle disse lokationer i Danmark. Grafik: Skatteministeriet

Skal hente specialister

Morten Bødskov forventer, at de to nye centre i Fredericia og Frederikssund, hvor der ikke i forvejen er nogen skatteforvaltning, vil være i fuld drift til efteråret.

Rekrutteringen af nye medarbejdere er allerede så småt ved at blive sat i gang, og ifølge Morten Bødskov vil der blive tale om ansættelse af flere specialister.

- Er de specialister overhovedet i Fredericia og Frederikssund?

- De findes også i Fredericia og Frederikssund. De findes i hele landet. Jeg frygter ikke, at det bliver svært at finde folk. Tværtimod tror jeg, at det bliver meget attraktivt, siger ministeren, der peger på, at opgaven med rekruttering netop bliver nemmere, efter at regeringen har besluttet at oprette otte mindre centre i stedet for fire store.

Derudover var der ifølge ministeren overvældende interesse for job i skattevæsenet, da Skat i 2017 blev erstattet af syv nye specialiserede styrelser.

Her er regeringens plan for otte nye skattecentre frem mod 2023. De første to placeres i Fredericia og Frederikssund, kan avisen Danmark i dag løfte sløret for. Grafik: Skatteministeriet

En god forretning

Ifølge Morten Bødskov vil de penge dog hurtigt været hentet ind på de penge, som de nye skattemedarbejdere vil hente ind til statskassen.

- Der er ingen tvivl om, at der er gode penge i at ansætte folk i skattekontrollen, siger ministeren, der dog ikke kan sige, præcis hvor meget de vil indbringe.

- Men hvis det er en god forretning, og I vil genoprette tilliden, hvorfor hyrer I så ikke bare 1000 medarbejdere med det samme?

- Det er et rigtig godt spørgsmål. Men pengene skal jo også lige være der i første omgang til at ansætte dem, siger Morten Bødskov.

Opdateret 23.02.2020 klokken 23:22: Det fremgik oprindeligt, at de otte centre ville koste 600 millioner kroner årligt i lønudgifter, når de efter planen er etableret i 2023. Det var dog ikke korrekt. De 2 centre i Frederikssund og Fredericia koster ifølge regeringen samlet 750 millioner kroner frem til udgangen af 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce