x
Annonce
Udland

Redaktør: Hjælpepakke skal gå hånd i hånd med smitteinddæmning

Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix
Den store hjælpepakke i USA kan vise sig ikke at være nok, hvis ikke coronavirus bliver håndteret ordentligt.

Den enorme hjælpepakke, som er undervejs i USA, kommer til at få utrolig stor betydning for både USA og resten af verdensøkonomien.

Men selv om hjælpepakken er til stor hjælp, kan den vise sig ikke at være nok, hvis ikke der bliver gjort mere for at mindske spredningen af coronavirus.

Det vurderer Ulrik Bie, der er økonomisk redaktør hos Berlingske og tidligere cheføkonom hos Institute of International Finance i Washington DC og hos Nykredit.

Han peger på, at der foreløbigt ikke er en samlet strategi på tværs af USA, i forhold til hvordan man håndterer coronaudbruddet.

- Nogle steder har man lukket ned og kører en meget hård linje, mens man andre steder ikke gør særligt meget.

- Den største bekymring lige nu er, at hvis der ikke kommer en form for smitteinddæmning i hele USA, så kan det her vare meget længe og ramme økonomien ret hårdt.

- Og så er det ikke sikkert, at hjælpepakkerne vil være nok, siger Ulrik Bie.

Den store hjælpepakke mangler fortsat at blive stemt endeligt på plads.

Men der er enighed blandt politikerne om at sende op mod 2000 milliarder dollar ud i økonomien. Det svarer til godt 14.000 milliarder kroner.

De mange penge skal gå til både borgerne og virksomhederne for at holde hånden under dem i den nuværende situation.

Politikerne bliver imidlertid nødt til at låne de mange penge fra anden side, da USA i forvejen har et stort statsunderskud og en stor statsgæld.

- Men ligesom i andre lande er indstillingen lige nu, at det er noget, man må forholde sig til på et senere tidspunkt, bemærker Ulrik Bie.

- Her og nu er det i første omgang myndighedernes opgave at redde så mange menneskeliv som muligt og redde den amerikanske økonomi.

Pengene til hjælpepakken henter politikerne i den amerikanske centralbank, også kendt som Federal Reserve. Dermed bliver centralbanken på en måde bank for både virksomheder og husholdninger rundt om i USA.

Den enorme gæld, som den amerikanske stat nu får oveni sin eksisterende gæld, rejser ifølge Ulrik Bie nogle spørgsmål på lidt længere sigt.

- Men det er nogle spørgsmål, som præsidenten i den næste embedsperiode først kommer til at skulle tage stilling til, siger han.

Lige nu står det amerikanske præsidentvalg til at finde sted 3. november i år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Nødråb fra genbrugscontaineren: Nej tak til mugne bøger og hullede kufferter

Læserbrev: Hver eneste dag året rundt bliver den blå ”genbrugscontainer” på Genbrugspladsen i Ringkøbing tømt på skift af fire forskellige, velgørende organisationer her fra lokalområdet. Ringkøbinggarden er en af de fire, og vi har retten til at tømme containeren hver dag i april, august og december. Det betyder, at det i disse uger er os, det vil sige vores frivillige hjælpere, som hver eneste dag kommer forbi med en trailer for at tømme genbrugscontaineren og fragte alle de gode ting ud til vores loppe- og genbrugsbutik på Klostervej 110 i Kloster. Allerførst TAK. Vi er meget taknemmelige for alle de ting, I donerer, og som vi efterfølgende i genbrugsbutikken får konverteret til gode penge, der finansierer en stor del af driften af Ringkøbinggarden; herunder musikskoleundervisning, instrumenter, uniformer, rejser og andre gode oplevelser for vores børn og unge. Men nu kommer hjertesukket og nødråbet: Vi oplever her under Coronakrisen, hvor genbrugspladsen lige er genåbnet for private, at rigtig mange mennesker desværre også bruger den blå genbrugscontainer som en nem og hurtig måde at komme af med deres affald i stedet for selv at køre rundt i den lange kø på pladsen… I ”gamle dage” (før Covid-19) tog det os hver dag cirka halvanden time at tømme containeren og køre tingene væk. Men i denne uge og i sidste uge har vores frivillige hjælpere hver dag brugt minimum tre timer på først at sortere, og derefter køre rundt i den lange kø på pladsen for at aflevere alt det blandede affald de rigtige steder, inden vi kan begynde at håndtere de gode varer, som er egnede til at komme ind i vores loppe- og genbrugsbutik. Vi tager rigtigt gerne imod alle jeres GODE genbrugsting, men vi vil altså helst slippe for alt det, der er tydeligt usælgeligt; eksempelvis skæve cykler, skåret porcelæn, gennemblødte lænestole, knækkede grydeskeer, defekte legesager, ildelugtende tøj, hullede kufferter og mugne bøger. På gensyn derude på Genbrugspladsen - vi glæder os til at tømme containeren i resten af april måned.

Annonce