Annonce
Debat

Raunonia, Ringkøbing og Naturens Rige? Det rimer ikke

Ringkøbing - byen med de røde tage. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Så fik Ejvind Draiby en gade opkaldt efter sig i Ringkøbing. Ikke en stor en af slagsen, men beliggende på det helt rigtige sted i forhold til at sende både ham og hans store indsats for at bevare byens gamle huse og bymiljøet en venlig tanke.

Uden arkitekt Draiby havde det indre Ringkøbing formentlig set markant anderledes ud i dag. Eternittagplader, store termoruder og fabriksfremstillede døre vandt i 60´erne indpas, også når man renoverede de gamle huse i bymidten. Det var billigt, hurtigt og effektivt, og det var den gængse opfattelse, at man jo måtte jo følge med tiden og udviklingen. Heldigvis var Ejvind Draiby en visionær mand, der så, at billigt ikke altid er bedst og heller ikke altid betaler sig på den lange bane. Han fik langsomt, men sikkert byens borgere overbevist om, at den by, de boede i, var noget særligt, og at husene selvfølgelig skulle bevares og renoveres i respekt for deres oprindelige udtryk.

Derfor bor vi stadig i en by, der er unik og har sit helt eget æstetiske udtryk. Det kan godt være fremtidsorienteret at stoppe op og tænke sig godt om, og Draiby var med sin indsats med til at skabe et uerstatteligt aktiv og en vækstfremmer af de helt store for Ringkøbing. Det har givet byen og dens indbyggere identitet - vi er stolte af vores smukke by med de stemningsfulde gader og de røde tage. Det tiltrækker tusindvis af turister, og det gør det attraktivt at bosætte sig her, hvilket genererer et rigt kultur-, forenings- og forretningsliv.

Annonce

Vi har meget, vi skal passe på, og netop derfor skal vi i Ringkøbing tænke os godt om, når der forelægges planer om at bygge ”en ny by” midt i hjertet af naturen og den gamle by. Vi risikerer med Raunonia at spolere begge dele – naturen og Ringkøbings unikke særpræg. Vi risikerer at ødelægge præcis det, der gør, at her er fantastisk at bo, og det, der gør, at turisterne valfarter hertil.

Vi har mange turister, og jeg er personligt glad for det liv og den stemning, det giver i byen. Om, der er for mange, kan diskuteres. Der er en grænse for alt, og det er åbenlyst, at infrastrukturen med veje og P-pladser slet ikke er gearet til det antal, der kommer i dag. Så én ting er helt sikker: Vi har brug for at se, hvad Lalandia betyder for mængden af turister i Ringkøbing, før der bevidstløst bygges videre og udvides i det samme spor.

Det er svært at spå og som bekendt især om fremtiden. Men de fleste analyser af turismen peger på, at fremtidens turister går efter det unikke, at fremtidens turisme skal være bæredygtig, samt at muligheden for ro og afstressende afbrydelser af en hektisk hverdag får stigende betydning for, hvor vi gerne vil holde ferie.

På Møn tiltrækker man med stor succes turister, fordi man kan opleve ”dark sky” - den mørke nattehimmel, og man kan vandre på ”Kamønoen”. Unikt, kreativt og bæredygtigt. I Thy surfer de i naturen, og der skyder en hel kultur op, der spreder ringe af kreativitet, identitet, bosættelse og vækst i hele området.

Fælles for de to eksempler er, at der er indbygget en naturlig grænse for vækst i turismen. Ellers ødelægges naturværdien, og det unikke forsvinder. Herudover er det former for turisme, der giver de fastboende og områderne et stærkt brand, man som lokal kan være stolt af. Begge dele er vigtigt. For turisme af denne art foregår jo i byer og landskaber, hvor mennesker lever og bor.

Vi er i Ringkøbing alle afhængige af den økonomi, som kommer af turismen, men hvis udviklingen af turismen ikke tager hensyn til området og os, der bor her, er turismen ikke bæredygtig. Den vil på sigt ødelægge netop det, som er autentisk, og som turisterne holder af og kommer for at opleve. Turismeudviklingen må derfor underordne sig lokalsamfundets behov og hensynet til den natur, der er selve grundlaget for turismen. Det omvendte fungerer ikke på den lange bane.

Jeg er sikker på, at gode steder at bo også er gode steder at være turist. Ringkøbing er ikke en ferieby, som kun er befolket af turister, men en by, hvor vi lever og bor så godt, at turister har lyst til at besøge os. Vi bliver derfor i særlig grad nødt til at være visionære og kunne se lidt længere end til den næste ferieghetto eller det næste badeland, når vi skal udvikle turismen hos os. Ellers kan vi til sidst ikke selv holde ud at bo her.

Vi har en arv at tage vare på, men også SÅ meget at byde på. Den arv forpligter os på at udvikle en form for turisme, der respekter byens egenart og den omkringliggende natur. Til glæde for os, der bor her - OG turisterne - som kommer på besøg. Det kan godt lade sig gøre, samtidig med, at turismen både genererer økonomi, jobs og bæredygtig vækst. Det kan til gengæld ikke lade sig gøre at rumme Raunonia i Ringkøbing og Naturens rige. Her må vi vælge - og jeg ved godt, hvad jeg vælger.

Lad ikke investorer og en forblindet kommunalbestyrelse spille hasard med byens fremtid og vores egen selvforståelse som borgere i en smuk og unik by. Vær med din underskrift på borgergruppens Facebookside (”Raunonia nej tak – Naturens Rige ja tak”) med til at sende Raunonia i graven som det visions- og fantasiløse vanvidsprojekt, det nu en gang er. Ringkøbings nyere historie har vist, at det kan være både visionært og værdifuldt at beskytte og bevare samt frem for alt at tænke sig godt om.

Det kan godt være fremtidsorienteret at stoppe op og tænke sig godt om, og Draiby var med sin indsats med til at skabe et uerstatteligt aktiv og en vækstfremmer af de helt store for Ringkøbing. Det har givet byen og dens indbyggere identitet - vi er stolte af vores smukke by med de stemningsfulde gader og de røde tage.

Annonce
Hvide Sande For abonnenter

PFOS-sagen: Forsyningsdirektør overrasket over giftstof i Atlantic Sapphire-vandet

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Skjern Håndbold For abonnenter

Nye græsgange: Skjern Håndbold skal sælge tidligere anfører Bjarte Myrhols produkt

Navne For abonnenter

En advarsel fra kroppen gjorde udfaldet: Kirkegårdsleder i Ringkøbing takker af efter 48 år

Skjern

Lokal fagforenings-krig fortsætter: Lauge Bonde slæbes i Arbejdsretten

Hvide Sande

Lalandia rydder op efter blæsevejr: - Plastik og  byggeaffald kan komme alle steder fra, men vi tager hånd om det

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Skjern For abonnenter

Farmor var kogekone i Sædding Forsamlingshus, og far har drevet flere restauranter: Mads Bøndergaard har altid vidst, han skulle være kok

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Leder

Dagbladet mener: Mere end svært at se logikken i lukningen af akutklinikken

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Sport

Pyt med landskamp på tv: 100 tilskuere valgte at se håndbold live i Rækker Mølle

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Nyt gulvfirma, nyt transportfirma og seks andre nye selskaber

Ringkøbing-Skjern

Se, om du er med på listen: Her er de 50 mest populære navne i kommunen

Annonce