Annonce
Vestjylland

Raskmeldte Thomas' blodplasma kan måske hjælpe andre covid-19-patienter

Thomas Røjkjær Vestergaard sætter gerne hyppigheden af blodtapningerne op, hvis det kan bidrage til at finde midler, der kan bekæmpe coronavirusset. Foto:Tonny Foghmar
Læger ved Aarhus Universitetshospital håber, at de antistoffer, som raskmeldte covid-19-patienter har i blodet, vil kunne overføres til nye covid-19-ramte og bekæmpe virus hos disse.
Annonce

Regionen: Som den første blev Thomas Røjkjær Vestergaard fra Ry onsdag tappet for 0,6 liter blodplasma, som skal bruges i et nyt forskningsprojekt, som læger på Aarhus Universitetshospital (AUH) står bag sammen med kolleger fra hele landet.

Når Thomas Røjkjær Vestergaards blodplasma er interessant, skyldes det, at han har været syg med covid-19, hvorfor han har dannet antistof mod det coronavirus, som har sat hele verden i stå. Forskerne håber nu, at antistofferne med blodplasmaet kan overføres til covid-19-syge og bidrage til hurtig helbredelse. Og allerede i næste uge forventer man at være klar til at behandle de første patienter med blodplasma.

- Nu har vi plasma klar, men vi mangler lige det allersidste papirarbejde, før vi kan begynde at behandle patienter. Jeg håber, vi kan starte i næste uge, siger Martin Tolstrup, der er afdelingsleder ved Infektionssygdomme på AUH.

Behandlingen vil blive prøvet på patienter, der er indlagt med covid-19 og som har åndedrætsbesvær og lungeproblemer, men ikke patienter på intensiv-afdelingen.

Annonce

Garvet donor

Selve proceduren ved tapningen og behandlingen af blodet er den samme, som blodbanken altid gennemfører i forbindelse med blodplasmadonationer.

- Vi undersøger donor for antistoffer. Vi håber, at antistofferne fra de raskmeldte kan hjælpe med at bekæmpe virus og mindske den betændelsestilstand i lungerne, som covid-19 forårsager, siger Christian Erikstrup, der er professor og overlæge i Blodbanken på AUH.

Thomas Røjkjær Vestergaard har været bloddoner siden han fyldte 18 år og har doneret blodplasma mellem 15 og 20 gange før. At blive tappet er med andre ord ikke nyt for ham. Nyt er det til gengæld, at hans blod nu skal anvendes i udviklingen af midler mod covid-19. For Thomas Røjkjær Vestergaard er det imidlertid ikke afgørende, om hans blod skal hjælpe covid-19-patienter eller gøre gavn på en anden måde.

- Jeg gør det her, fordi jeg kan. Fordi jeg føler, jeg skal hjælpe. For mig er det sådan set ligegyldigt, om det skal bruges til at behandle coronapatienter eller andre mennesker, der er syge og har behov for hjælp. Men det er selvfølgelig meget håndgribeligt, at jeg nu ved, hvad den her tapning skal bruges til, siger han.

Annonce

Samarbejde med udlandet

Thomas Røjkjær Vestergaard har også allerede meldt sig til næste tapning, der ligger præcis 14 dage ude i fremtiden. Det er nemlig den korteste periode, der må være mellem to tapninger. Og det bliver formentlig heller ikke den sidste tapning i denne omgang.

- Jeg er klar til at sætte hyppigheden af tapningerne op og flytte rundt på mine andre planer for at komme her oftere, end jeg har været vant til, forsikrer han.

På landsplan regner forskerne med at behandle mellem 200 og 250 patienter med den nye metode. De forventer at have resultater klar i efteråret, men det afhænger af, hvor hurtigt de kan finde egnede patienter, der vil være med i forskningsprojektet.

Sideløbende med det danske studie er en lang række lande i gang med lignende forskningsprojekter. Der bliver i øjeblikket arbejdet på at gøre det muligt at dele resultaterne på tværs af landene. På den måde vil man langt hurtigere kunne nå op på det antal patienter, der er nødvendige for at konkludere om behandlingen er effektiv, og om der er bivirkninger forbundet med den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce