Annonce
Udland

Rapport: Iran har vundet stor indflydelse i Mellemøsten

Str/Ritzau Scanpix
I særlige indflydelsesoperationer har Iran fået mange tilhængere i Mellemøsten, siger forskningsinstitut.

Iran vinder mere og mere terræn i en strategisk kamp om magt og indflydelse i Mellemøsten, mens det går tilbage for rivalen Saudi-Arabien.

Det konkluderer en rapport fra Det Internationale Institut for Strategiske Studier (Iiss) i London.

Irans regionale rivaler har brugt milliarder af dollar på våben. Mange af dem er blevet købt i Storbritannien.

Men for langt færre midler har det sanktionsramte Iran været i stand til at vinde strategiske fordele og endda kontrollerende indflydelse i områder i blandt andet Syrien, Libanon, Irak og Yemen.

- Iran har opbygget netværk og ikkestatslige alliancer i hele regionen gennem såkaldte stedfortræder-militser, hedder det i rapporten.

Iranerne har i Libanon markant indflydelse gennem den politisk-militære organisation Hizbollah.

Men det mest afgørende nye er ifølge rapporten, som har titlen "Irans indflydelsesnetværk i Mellemøsten", at iranske operationer er langt mere omfattende end hidtil antaget. Det betyder, at iranernes revolutionære islamiske ideologi bliver mere og mere udbredt.

- Magtbalancen er blevet tippet til fordel for Iran, ved at iranerne har vundet indflydelse ved at imødegå konventionelle styrker med særlige operationer.

- I disse særlige indflydelsesoperationer har Iran vundet mange tilhængere - ofte ved brug af tredjeparter, skriver rapportens forfattere.

En nøglespiller i den udvikling har været Quds-styrken, som er en særlig operationsstyrke i Revolutionsgarden.

I april betegnede præsident Donald Trump Quds-styrken og andre enheder i Iran som "udenlandske terrororganisationer". Iran svarede igen ved at betegne USA's militær i Den Persiske Bugt som en "terroristisk enhed".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Navne

Arvesynd og tilgivelse

Annonce