Annonce
Indland

Rapport advarer mod højreekstreme miljøer i Danmark

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Det stigende antal af højreekstreme miljøer kan ifølge rapport være med til at inspirere voldsparate personer.

Der er en trussel fra det højreekstremistiske miljø, og den skal ikke undervurderes.

Sådan lyder advarslen fra TrygFonden i en ny rapport, som udkommer mandag. Det skriver Berlingske.

- Højreekstreme budskaber og miljøer er i bevægelse og må i højere grad tages alvorligt, lyder det i rapporten, som er udarbejdet af sikkerhedsfirmaet Certa Intelligence & Security.

Ifølge rapporten er der på nuværende tidspunkt ikke grupperinger, der udgør en væsentlig sikkerhedsmæssig udfordring.

Men det stigende antal af højreekstreme fora og grupper kan være med til at "mobilisere eller inspirere voldsparate personer", lyder det.

Rapporten er baseret på interview med personer fra lokale foreninger, medarbejdere fra boligsocialt arbejde, opsøgende gadeplansmedarbejdere, medarbejdere i offentlige antiradikaliseringsenheder, lokale myndigheder og politikredse.

De tegner et billede af, at der er kommet flere højreekstreme grupper, netværk og miljøer til. Ligesom miljøerne tiltrækker en bredere skare af personer, som radikaliseres fysisk og på nettet.

Indtil videre er Danmark "sluppet billigt" i forhold til masseskyderier med højreekstreme motiver.

Det vurderer Chris Holmsted Larsen, som forsker i højrenationale bevægelser ved Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme.

- Der er ikke tale om en decideret trussel mod demokratiet. Men udfordringen er, at de relativt få personer er ekstremt radikaliserede og voldsparate.

- Men samtidig skal man passe på med at male fanden på væggen. Miljøet i Danmark er forholdsvist småt, hvis man sammenligner det med i Sverige eller Tyskland, siger Chris Holmsted Larsen til Berlingske.

Formålet med rapporten fra TrygFonden er blandt andet at sætte fokus på truslen fra de højreekstreme miljøer, så de relevante parter er opmærksomme på det.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) oplyser skriftligt til Berlingske, at ministeriet er bekendt med truslen fra højreekstremister.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce