Debat

Ranonia - ferieby udenpå havnen i Ringkøbing

Set fra fugleperspektiv er det tanken, at ferienbyen Ranonia kommer til at tage sig sådan ud ved Ringkøbing Fjord. Illustration: Arkitektfirmaet Bo Christensen

Læserbrev. Et projekt med opførelse af 250 feriehuse og eventuelt husbåde ud for havnen i Ringkøbing skal præsenteres på et borgermøde den 5. februar i rådhushallen.

Der er voldsomt røre i det lokale område for tiden. Vore lokale politikkere er ikke lydhøre for lokale protester mod kystnære vindmøller. Tidligere var det Musikskolen, der måtte lade livet for en moderne "gammel" bygning og så det gamle rådhus i Ringkøbing, der fra offentligt brug nu er bankadministration. Man mærker i byrådet i storkommunen en laden-stå-til med lokale interesser. Det frygter jeg også skal ske med det nye projekt Ranonia.

Borgmester Hans Østergaard udtaler, at det vil give Ringkøbing nyt liv. At han fint kan leve med, at det tager hans udsigt over fjorden fra borgmesterkontoret. Man fristes til at sige, at så bliver han og flertallet i byrådet også fri for at konfronteres med deres valg af kystnære vindmøller.

Byrådet bør imidlertid besinde sig. Der vil altid være projektmagere, der drømmer om nyt liv i byen - og deres egne projekter. Gudskelov var man i Ringkøbing langsom i 50'erne. Man undgik de mange "moderniseringer" som i Tønder, Varde og Lemvig, hvor der i dag kun er rester af den gamle by. I Ringkøbing blev Nordea-huset som erstatning for "Fatter Skridt" et skræmmeeksempel på faren herved. Ringkøbing bliver aldrig som Ribe, men det, man har af den gamle bystruktur med et torv som centrum og gader ned til havn, bør bevares. Vestergade, Mellemgade og Østergade, der fortsætter som Vester Strandgade, Mellem Strandgade (nu Smedegade) og Øster Strandgade. Der skal ikke klistres en ferieby udenpå havnen.

Det er ikke, fordi turister er af det onde. Vi lever delvist af dem. Hvide Sande er gået fra at være fiskerby til at være turistby. Søndervig ekspanderer voldsomt på den front. Skal vi have flere i Ringkøbing, så kunne det være en kanalby med ferieboliger ved Vonåen som tidligere foreslået - tæt ved byen og nær Naturraft. Så kunne Naturraft måske også få glæde af byens 100 millioner kroners investering. Nogle gæster fra Ringvejen - andre fra Vonåen.

0/0
Klumme

Ugens Prædiken: Påskemorgen er som en håbets hilsen fra Guds fremtid

Klumme

Martine om at blive gammel: Måske er det andet end medicin og ømme muskler?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Leder For abonnenter

Ikke kun events sætter os på landkortet

Selvfølgelig er det vigtigt, at vort lokalområde er kendt uden for kommunegrænsen - og gerne for at have noget unikt og genialt, der kan lokke så mange gæster til som overhovedet muligt. For flere gæster giver som regel flere penge i kommunekassen, og flere penge i kassen gør næsten altid godt. Derfor er det helt fint, at kommunen barsler med en såkaldt ny eventstrategi, der skal være med til at brande kommunen både nationalt og internationalt. Det er da heller ikke overraskende, at et flertal af politikere i byrådet netop har sagt god for at skyde penge i den nye eventstrategi. Det politiske ja betyder samtidig et ja til, at der skal sættes kommunale penge af til tre såkaldte fyrtårns-events. Indtil videre er der sat to millioner kroner af over to år til at udvikle den grønne elbilevent Westwind24, hvor de to, der fik ideen, komiker Jan Gintberg og tv-journalist Anders Agger, nok skal være med til at give det stort anlagte elbilarrangement en snert af kendiseffekt. Derudover er vandsportsfestivalen Waterz i Hvide Sande sikret et kommunalt tilskud på 875.000 kroner om året til og med 2021. Ifølge strategien kunne det tredje event i rækken ligge inden for sport, kultur eller erhverv. Det lyder alt sammen ganske spændende, selv om ingen ved, hvad Westwind24 og Waterz skaber af meromsætning og plusser på bundlinjerne hos områdets erhvervsliv. Der er heller ingen, der ved, hvor mange penge der skal sendes efter det tredje event. Nogen vil sikkert mene, at det er sådan lidt sortseer-agtigt at stille spørgsmålstegn ved, om nye tanker om branding nu også giver sorte tal på bundlinjen. De samme vil sikkert sige, at det er en langsigtet investering, det er svært at sætte kroner og øre på. Hvad der var godt i går, er måske ikke så godt i morgen. Når det er sagt, er det alligevel godt at konstatere, at det ikke var hele byrådet, der helt ukritisk nikkede ja til at lede efter et event nummer tre. Den nyslåede løsgænger Svend Boye Thomsen stemte imod, og Kristendemokraterne valgte at tage det, der hedder forbehold. "Medmindre der falder en appelsin ned i vores turban med en event, der er rigtig svær at sige nej til, så mener vi ikke, at den økonomiske situation er til at bruge mange penge på tre store projekter". Sådan lød det i byrådssalen fra Jens Erik Damgaard, der talte på vegne af den kristendemokratiske byrådsgruppe. Den melding lyder fornuftig, for skattekronerne kan måske gøre bedre gavn andre steder lige her og nu, hvor den står på udfordringer med besparelser på det kommunale budget. Derfor: Vent med event nummer tre, til Westwind24 og Waterz har bevist, at det er vejen frem. Indtil da er der meget andet, der på bedste vis er med til at sætte os på de der landkort.

Klumme

Amagerpigens tak til Bork Havn Efterskole: I var vinden under mine vinger