forside

Radikalt forslag til finanslov: Søg bredt og undgå bøvl

De Radikale vil bakke op om mere udenlandsk arbejdskraft, hvis regeringen afsætter penge til folkeskolen.

Er regeringen kreativ, kan den indgå en aftale om en finanslov for 2019 - og få opfyldt et ønske om mere udenlandsk arbejdskraft, der har mødt politisk modstand.

Det mener De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, som onsdag går til såkaldt sættemøde i Finansministeriet om næste års finanslov med et tilbud om at "undgå bøvl".

- Vores tilbud til regeringen er, at hvis de søger bredt i Folketinget, så kan de slippe for det bøvl, som de plejer at have med Dansk Folkeparti, siger han.

- Nogle af de partier, som er vrangvillige over for at hente mere udenlandsk arbejdskraft, er til gengæld meget optaget af uddannelse.

- Derfor er vores forhåbning, at vi kan koble tingene. Vi kan for eksempel sige, at det kun er virksomheder, som tager uddannelsesansvar, som kan få lov til at hente mere udenlandsk arbejdskraft, siger Morten Østergaard.

Regeringens jagt på flere arbejdende udlændinge har vist sig at have svært ved at samle et politisk flertal.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har allerede afvist regeringens ønske om at sænke beløbsordningen til 330.000 kroner for borgere fra 12 udvalgte ikke EU-lande.

Ifølge De Radikale er det helt afgørende med en "saltvandsindsprøjtning til folkeskolen".

Og bliver det taget til efterretning, bebuder Morten Østergaard, at flere oppositionspartier vil bakke op om mere udenlandsk arbejdskraft.

Det kan nemlig være med til at finansiere et øget fokus på uddannelsesområdet, lyder det.

- Jeg tror, at det vil være svært for venstrefløjen at sige nej til at annullere uddannelsesbesparelser og investere flere penge i folkeskolen alene af den grund, at man ikke bryder sig om udenlandsk arbejdskraft fra ikke EU-lande, siger Morten Østergaard.

Den radikale leder frygter dog, at det alligevel ender med en smal aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Det vil dog ikke betyde, at De Radikale i fremtiden vil stå i vejen for mere udenlandsk arbejdskraft.

- Vores budskab har også været til Mette Frederiksen og Socialdemokraterne, at de kan lige så godt tage fat nu, for ellers bliver behovet for stort.

- Vi er nødt til at skabe grundlag for, at man kan investere mere i uddannelse, og det kræver også, at man er villig til at tage nogle tiltag, der kan forbedre vores økonomi. Og der er udenlandsk arbejdskraft det, der virker bedst og hurtigst, siger Morten Østergaard.

0/0
Ringkøbing-Skjern

Grøn sommer for landmændene: Afgrøderne står flot netop nu

Klumme

Guldfiskenes udflugt: Tænk, hvis Jeppe Aakjær havde spillet Fortnite

Tarm

Snart afklaring om hullerne i den nye cykelsti

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ugens tal og regnskaber: Foersom Genetik ApS har oplevet nedgang i resultatet

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Ringkøbing-Skjern

Stjernespiller søger 300.000 kroner: Børn og unge skal opleve glæde og trivsel på banen

Ringkøbing

Forstanderposten er sikret på Vestjyllands Højskole - i hvert fald det næste år

Erhverv

Lalandiahuse revet væk: Tæt på at melde alt udsolgt

112

To unge blev dømt for våbentyverier