Debat

Radikale vil lave ny pensionsordning for nedslidte

Læserbrev: Det er uværdigt, at nedslidte ikke kan gå tidligere på pension. Radikale har for tre år siden foreslået, at vi laver en ordning for dem, der er nedslidte. Det skal være for alle, og ikke kun for de vælgergrupper, som Socialdemokratiet og DF vil gafle stemmer fra. En sygeplejerske eller en frisør skal også kunne gå fra ved nedslidning. Det er ikke fair at lade det afhænge af bestemte brancher.

Allerede da efterlønnen blev fjernet, blev der lavet en seniorførtidspension. Den har vist sig ikke at virke, fordi det er for svært at få den. Vi foreslår en ny seniorpension, som tildeles efter ansøgning til personer med fem år eller mindre til folkepensionsalderen, hvis der er dokumenteret varigt og betydeligt tab af arbejdsevne i forhold til det nuværende job. Der skal ikke være langvarige forløb med afprøvning af andre jobfunktioner eller brancher. Dermed er det en lempelse sammenlignet med seniorførtidspension.

Essensen i vores forslag er, at seniorer med mindre end fem år til folkepensionsalderen, skal kunne gå på pension, hvis de er for nedslidte til at passe deres arbejde. Og de, der er raske og rørige, skal i solidaritet blive nogle få måneder længere i job. I dag vil det fx betyde, at en nedslidt 60-årig vil kunne trække sig fra arbejds­mar­ke­det.

Vi synes, at det er fair at nedslidte kan gå tidligere fra. Samtidig er det fair, at det store flertal, som ikke er nedslidt, tager flere måneder, så vi kan hjælpe de nedslidte og investere i uddannelse og klima.

0/0
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Klumme

Kommer du til årets grundlovsfest?

Klumme

Ugens Prædiken: Mere kærlighed, end vi fatter og forstår

Klumme

Ugens Prædiken: Maria er Mor, og vi elsker hende for det

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Der skal fuldt blus på nyt mekka for de unge

Hvis man skulle lave en top 10-liste over faste samtaleemner blandt områdets unge, er der ingen tvivl om, at et af emnerne ville være, at der er alt for langt mellem steder, hvor unge kan mødes, hygge sig, lytte til musik, gå i byen og så videre. I flere år har det været et omkvæd, at: "Vi har kun McDonalds at hænge ud på" og "Der sker ikke en skid her i området". Måske ikke helt i takt med sandheden, men de unge har måske alligevel noget at have snakken i. Derfor er det også en god og spændende idé, som folkene bag Ringkøbing Invest - Boy Boysen, Jan Jessen og Bjarke Hansen - har sendt i luften her i påskeferien. De tre herrer har købt Ringkøbings gamle posthus, og deres ultimative drøm er at finde nogen, der har mod på og lyst til at drive et diskotek i den historiske bygning. "Det, synes vi, at Ringkøbing mangler" lyder meldingen, og de har fuldstændig ret. Om det så bliver døbt Diskotek Posthuset, må tiden vise, men det er på alle måder vigtigere end navnet, at tanken om et diskotek i Ringkøbing ikke kommer til at samle støv i en eller anden skrivebordsskuffe. Samtidig er det vigtigt, at ideen ikke bliver skudt i sænk med påstande om, at et diskotek da ikke kan løbe rundt i Ringkøbing. Det kan godt være, at der gennem årene er lukket forskellige diskoteker og andre steder af samme type i byen, men lige nøjagtig når det gælder det gamle posthus er der god grund til at tænke større. Hvorfor er der så det? Jo, det handler om bygningens placering. For det første ligger den tæt på både rutebilstation og banegård, og det vil gøre det forholdsvis nemt for gæsterne at nå både frem og hjem. For det andet ligger et af kommunens spillesteder, Generator, rundt regnet 10-11 spytklatter fra posthuset. Og for det tredje bliver der med Ringkøbing Udviklingsforum i spidsen arbejdet på højtryk for at gøre DSB's gamle stationsbygning til et hus for - ja, netop for de unge. Med tre så tætliggende steder, der på hver sin måde appellerer til de unge, er det lige før, det er i orden at sige, at 1+1+1 bliver til 4. Hvis - eller rettere sagt: Når der kommer mere konkrete planer for både et diskotek og et ungdomshus omkring Nørredige i Ringkøbing, vil de forskellige aktører forhåbentlig sætte sig sammen og udarbejde en fælles plan for et tæt samarbejde på tværs. På den måde kan et fælles fodslag være med til at sparke gang i noget, som mange ikke en gang har forestillet sig kunne blive virkelighed. Det kan godt være, det lyder lidt overdrevet, men en gang imellem skal man også turde lyde lidt overdrevet. Her fra skal overdrevet lyde sådan har: Der skal fuldt blus på et nyt mekka for de unge.

Klumme

Svar på de helt store spørgsmål