Annonce
Alarm 112

Radikale: Telesag udvikler sig til historisk retsskandale

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rigspolitiet får en hård medfart efter teleafsløringer af flere politikere, skriver Berlingske.

Flere partier hen over midten kritiserer Rigspolitiet for ikke at have oplyst Justitsministeriet øjeblikkeligt om den såkaldte telesag, hvor 10.700 straffesager skal gennemgås for systemfejl i teleoplysningerne.

Det skriver Berlingske.

I februar blev Rigspolitiet for alvor klar over systemfejlene i teledata, men det var først dagen efter Folketingsvalget, 6. juni, at Justitsministeriet blev orienteret.

De Radikale mener, at fejlen overhovedet kunne finde sted, var nok til, at ministeren skulle have fået det at vide.

- Efterhånden synes jeg på baggrund af de nye oplysninger, der er kommet, at det her har udviklet sig til at det er en historisk retsskandale, siger retsordfører for De Radikale Kristian Hegaard til Ritzau.

Han kalder det "meget påfaldende", at ministeriet ikke fik øjeblikkeligt besked.

- Det tyder på, at der er gået politik over borgernes retssikkerhed. Man skal hellere betænke borgernes retssikkerhed, fremfor hvornår der er Folketingsvalg, siger Kristian Hegaard.

Han får ifølge Berlingske opbakning hos Venstre, SF og Enhedslisten, som alle mener, at justitsministeren burde have været underrettet, i det øjeblik Rigspolitiets IT-fejl blev konstateret.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (V), kritiserer også forløbet.

- Det er jo en skandale af dimensioner, og der virker det dybt betænkeligt, hvis man ikke har informeret ministeriet og ministeren – og dermed også Folketinget og Retsudvalget, siger han til Berlingske.

Rigspolitiets fejlagtige oplysninger betyder, at uskyldige kan være dømt. Fejlen blev ifølge Rigspolitiet rettet 8. marts.

Det er tidligere kommet frem, at politiet på baggrund af it-fejlen skal i gang med at gennemgå 10.700 straffesager i perioden fra 2012 til 2019.

Det er sager, hvor teleoplysninger indgår, og hvor de forkerte registreringer kan have ført til fejl i sagsbehandlingen.

Ny justitsminister Nick Hækkerup (S) har bestilt en uvildig undersøgelse af hele forløbet. Den lander i september.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce