Annonce
Danmark

Radikale: Høje CO2-afgifter vil kunne sikre grøn omstilling

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten Østergaard (R) bakker op om flere økonomers forslag om høje afgifter til at reducere CO2-udledningen.

For at nå det politiske klimamål inden 2030 foreslår flere økonomer høje CO2-afgifter.

Annonce

Det forslag møder opbakning fra De Radikale. Partiet mener, at løsningen vil være den billigste og hurtigste måde at sikre den grønne omstilling.

- Jeg synes, at det er et stærkt og troværdigt udspil fra den her række af topøkonomer. Det kalder på et politisk svar, siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

- For der er jo behov for at afklare, om det er den her vej, vi vil gå.

- Det mener jeg, at vi skal, fordi det er den billigste og den hurtigste måde at sikre den grønne omstilling på, siger han.

Forslaget om høje afgifter er lavet af initiativet Small Great Nation i et samarbejde mellem tænketanken Kraka og konsulentfirmaet Deloitte.

Økonomerne bag forslaget foreslår en gradvis syvdobling af afgifterne.

Det vil ifølge dem gøre det muligt at nå det politiske mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Forslaget om høje CO2-afgifter skaber dog bekymring i erhvervslivet, skriver Berlingske.

Både industrien og energisektoren er bekymret for, at meget høje afgifter vil skubbe produktion og CO2-udledning til andre lande. Også selv om økonomerne foreslår kompensation til de mest energitunge virksomheder.

Samme bekymring udtrykker Anne Lawaetz Arhnung, der er administrerende direktør i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- En faldende landbrugsproduktion i Danmark som følge af en CO2-afgift vil få en negativ effekt på hele landbrugs- og fødevareklyngen, der ikke vil udvikle sig og udvikle den teknologi og knowhow, som andre i udlandet ellers ville købe, skriver hun i en mail.

På grund af kompensationen mener Morten Østergaard ellers, at der ikke er grund til bekymring i erhvervslivet.

- Det er relevant at sørge for, at man ikke trækker tæppet væk under industrier, som kræver energi i deres produktion.

- Men det tager økonomerne også højde for med et højt bundfradrag, siger Morten Østergaard.

Mens økonomernes forslag bliver mødt med begejstring af De Radikale, så er reaktionen mere afdæmpet i regeringen.

I en kommentar til Berlingske siger energi- og klimaminister Dan Jørgensen (S), at han langtfra er overbevist.

Han nøjes også med at kalde CO2-afgifter for et "interessant værktøj".

- Vi står over for en dobbelt omstilling: Vi skal gennemføre den grønne omstilling og samtidig omstille finansieringen af velfærdssamfundet med social balance og konkurrencekraft i behold.

- Derfor vil regeringen se bredt på både skatter, afgifter og tilskud, siger han til Berlingske.

I løbet af i år ventes regeringen at komme med et udspil til, hvordan Danmark skal nå klimamålet. Et bredt flertal i Folketinget står bag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hold nu fast i den sunde fornuft

For mange af de, der har bevæget sig i sportsverdenen, erhvervslivet eller et helt tredje sted, er der noget, der aldrig bliver træls. Det er at komme ind i en god stime og være en del af et vinderhold. Succes avler som bekendt succes og giver samtidig en helt god fornemmelse i maven. Derfor er succes altid godt at have med, når der skal arbejdes videre mod nye mål. Forhåbentlig er det blandt andet succes og en god mavefornemmelse, vi alle sidder med, efter at statsministeren mandag klokken 17.30 igen tonede frem på tv-skærmen for at give en status på landets tilstand. Selv om ingen i disse tider kan sidde med armene langt oppe over hovedet, med årets skæveste smil og være en humørbombe, er der dog noget positivt, vi kan tage med i takt med, at påskedagene nærmer sig med hastige skridt. Danmark kan nemlig være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi kommer om på den anden side af påskeferien, lød det forsigtigt fra Mette Frederiksen. Når det er sagt, er det ikke mærkeligt, at statsministeren samtidig slår fast, at en genåbning vil kræve, at vi på alle måder holder fast i den fornuftige opførsel, som langt de flest på flotteste vis har leveret de seneste uger. Så der er vel bare at gentage følgende, selv om det i virkeligheden bør sidde lige så fast i alles bevidsthed som resultatet af regnestykket 2x3: Stå sammen ved at holde afstand. Tænk, hvis de seks små ord kan være med til at overbevise Mette Frederiksen om, at vi danskere faktisk er et folkefærd, der med fornuft og omtanke kan snuppe en af de store sejre sammen. Og lige nøjagtig i april 2020 vil det være en af de sejre, der for mange vil stå skarpest i erindringerne, hvis vi ved at være snusfornuftige kan få lov til at gå på arbejde og sende børnene i skole igen efter påske. Det vil nemlig være et stort skridt på vej mod det Danmark, vi kender bedst. Så lad os stå sammen ved at holde afstand - og lad os holde fast i den sunde fornuft. Så kan du og jeg være med i den gode stime og en del af et hold, der kan hjælpe med at gøre hele Danmark til en vinder.

Annonce