Annonce
Hvide Sande

Rør-Jakobsens klage afvist: Nu starter sandfodring på Søndervig-stranden

Sådan ser en sandfodring ud - her ved Krylen i 2012. Arkivfoto: lk
500.000 kubikmeter sand skal pumpes ind på Søndervig-stranden som kystbeskyttelse.

Søndervig: Kystdirektoratet sætter nu gang i den planlagte sandfodring på Søndervig-stranden. Et sandpumperskib skal arbejde i døgndrift med at pumpe op til 500.000 kubikmeter sand igennem et rør og ind på stranden, hvor sandet skal fungere som kystbeskyttelse.

Arbejdet skulle egentlig være begyndt i september, men er blevet blokeret af en klage fra opfinder Poul Jakobsen, som har ligget i årelang fejde med Kystdirektoratet. Poul Jakobsen mener, at Kystdirektoratets tilladelse til sandfodring er lovstridig, da Søndervig-stranden ifølge Jakobsen ikke har brug for mere sand, da hans alternative kystbeskyttelse med trykudligningsrør, som blev sat i stranden i 2012, har lagt adskillige meter til både strand og klitter.

Kystdirektoratet er uenig og har peget på, at opmålinger viser, at det vil være godt at sandfodre ved Søndervig.

Miljø- og Fødevareklagenævnet i Viborg har nu afvist Jakobsens klage, som i tre måneder har haft opsættende virkning. Afvisningen var forventet af Kystdirektoratet, som mener, at Jakobsen ikke er klageberettiget.

Kystdirektoratet begynder sandfodringen i begyndelsen af denne uge.

- Arbejdet er afhængigt af forholdsvist roligt vejr, men vi håber på en periode med gunstige vejrforhold, så vi kan nå så meget som muligt inden årets udgang. Her udløber vores tilladelse til arbejdet. Det betyder, at vi sandsynligvis ikke når at lægge alt det sand ud, vi oprindeligt havde planlagt, men det indhenter vi næste år, og kysten kan godt holde til hårdt vejr i mellemtiden, siger områdechef i Kystdirektoratet, Niels Kristian Kvistgaard i en pressemeddelelse.

Sandpumperen begynder indpumpningen af sand ved sti nummer 100 ud for Fortunavej ved Danland Feriecenter. Herfra arbejdes der sydpå, og derefter nordpå så langt, som vejret og tiden tillader det. Det udlagte sand tager noget af energien ud af havets bølger, som ellers ville nedbryde gennemsnitligt én meter af kysten hvert år ved Søndervig, forklarer Kystdirektoratet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];