Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej

Sæsonen for jordbær-selvpluk er på nippet til at være klar, lyder det fra jordbæravler Henning Ebbensgaard. Arkivfoto.
Der har hverken været for meget eller for lidt regn, så det det tegner til en god, normal jordbærsæson, lyder det fra jordbæravler, som håber at kunne åbne op for pluk-selv-salget i nærmeste fremtid.

ØLSTRUP: Der er få ting, der skriger dansk sommerdessert som jordbær med mælk. Nogle mener måske endda, at de smager en my bedre, hvis de røde frugter er selvplukkede.

Hører man til denne gruppe, som hælder mest til selvpluk, så er der gode nyheder: Indenfor de næste otte dage kan besøgende hos Lervanggård ved Ølstrup nemlig sætte tænderne i årets første pluk-selv-jordbær.

Høsten begyndte sådan set allerede 10. maj, da de første jordbær blev plukket og sendt videre til salg hos dagligvarebutikker rundt omkring.

Nu er man på nippet til at åbne op for ”pluk selv”-sæsonen i et år, der tegner noget mere almindeligt end sidste år, forklarer ejer Henning Ebbensgaard.

- Vi er glade for det vejr, vi har haft. Det har været uden de store mængder regn, som man har fået andre steder, så det har været fint jordbærvejr. Det går sådan set rigtig fint med høsten. Det tegner til at blive en normal sæson, siger Henning Ebbensgaaard.

Som jordbæravler ved han dog, at de røde frugter er følsomme, og hvis der går hul på skyerne, så kan det hurtigt påvirke årets høst.

Det samme gælder desuden ekstrem tørke. I 2017 begyndte pluk-selv-sæsonen 25. juni, men i 2018 satte den ekstreme tørke og konstante varme turbo på modningen af jordbærrene, så de sidste jordbær allerede var plukket 22. juni.

Sådan er udsigterne – heldigvis - ikke i år.

- I år tegner det til at blive mere normalt det hele. Vi håber at kunne starte med selvpluk af jordbær indenfor otte dage, men den endelige dato kommer til at fremgå på vores facebookside, siger han.

Pluk-selv-sæsonen varer typisk omkring tre uger alt afhængig af vejrforholdene. Men når man ikke selv at få hænderne op af lommen og i gang med plukkeriet, så skal man ikke frygte at måtte undvære hovedingrediensen i mange danskeres yndlings sommerspise; jordbær med mælk.

- Nej, nej, nej. Det er masser af jordbær. Vi plejer at kunne plukke jordbær her på gården i fire en halv måned, og der er nogle jordbær til pluk-selv, som først er ved at afblomstre nu, så der går et stykke tid, siger Henning Ebbensgaard og forklarer, at man på gården har fire forskellige jordbærsorter fordelt på 3,5 hektar og benytter sig af en dyrkningsmetode, der er med til at trække modningen lidt ud.

- Så det ser rigtig godt ud, siger han.

0/0
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Vestjylland For abonnenter

Mellem hærværksmænd og Facebook-krigere: Alle siger, de vil redde ulven

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Ringkøbing-Skjern

Efter timelang eftersøgning: Helikopter finder ung sejler i god behold i vandet

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce