Annonce
Ringkøbing-Skjern

Rød alarm: Pluk-selv jordbærrene er på vej

Sæsonen for jordbær-selvpluk er på nippet til at være klar, lyder det fra jordbæravler Henning Ebbensgaard. Arkivfoto.
Der har hverken været for meget eller for lidt regn, så det det tegner til en god, normal jordbærsæson, lyder det fra jordbæravler, som håber at kunne åbne op for pluk-selv-salget i nærmeste fremtid.

ØLSTRUP: Der er få ting, der skriger dansk sommerdessert som jordbær med mælk. Nogle mener måske endda, at de smager en my bedre, hvis de røde frugter er selvplukkede.

Hører man til denne gruppe, som hælder mest til selvpluk, så er der gode nyheder: Indenfor de næste otte dage kan besøgende hos Lervanggård ved Ølstrup nemlig sætte tænderne i årets første pluk-selv-jordbær.

Høsten begyndte sådan set allerede 10. maj, da de første jordbær blev plukket og sendt videre til salg hos dagligvarebutikker rundt omkring.

Nu er man på nippet til at åbne op for ”pluk selv”-sæsonen i et år, der tegner noget mere almindeligt end sidste år, forklarer ejer Henning Ebbensgaard.

- Vi er glade for det vejr, vi har haft. Det har været uden de store mængder regn, som man har fået andre steder, så det har været fint jordbærvejr. Det går sådan set rigtig fint med høsten. Det tegner til at blive en normal sæson, siger Henning Ebbensgaaard.

Som jordbæravler ved han dog, at de røde frugter er følsomme, og hvis der går hul på skyerne, så kan det hurtigt påvirke årets høst.

Det samme gælder desuden ekstrem tørke. I 2017 begyndte pluk-selv-sæsonen 25. juni, men i 2018 satte den ekstreme tørke og konstante varme turbo på modningen af jordbærrene, så de sidste jordbær allerede var plukket 22. juni.

Sådan er udsigterne – heldigvis - ikke i år.

- I år tegner det til at blive mere normalt det hele. Vi håber at kunne starte med selvpluk af jordbær indenfor otte dage, men den endelige dato kommer til at fremgå på vores facebookside, siger han.

Pluk-selv-sæsonen varer typisk omkring tre uger alt afhængig af vejrforholdene. Men når man ikke selv at få hænderne op af lommen og i gang med plukkeriet, så skal man ikke frygte at måtte undvære hovedingrediensen i mange danskeres yndlings sommerspise; jordbær med mælk.

- Nej, nej, nej. Det er masser af jordbær. Vi plejer at kunne plukke jordbær her på gården i fire en halv måned, og der er nogle jordbær til pluk-selv, som først er ved at afblomstre nu, så der går et stykke tid, siger Henning Ebbensgaard og forklarer, at man på gården har fire forskellige jordbærsorter fordelt på 3,5 hektar og benytter sig af en dyrkningsmetode, der er med til at trække modningen lidt ud.

- Så det ser rigtig godt ud, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Giv lufthavnen en blød landing

For en god måneds tid siden lykkedes det atter Stauning Lufthavn at holde propellen i luften - i hvert fald for en tid. Den lille lufthavn med den dårlige økonomi fik bevilget et krisetilskud på 2,5 millioner kroner fra byrådet. Vel at mærke oveni de knap to millioner kroner, som kommune i forvejen årligt poster i den. De seneste godt 25 år har kommunen hældt omkring 50 millioner kroner i Stauning Lufthavn, og efterhånden må man spørge sig selv, hvornår kassen skal klappe i. Er det virkelig en kommunal kerneopgave at drive en lufthavn, hvor underskuddet vokser i takt med, at antallet af fly falder? Nu foreslår pilot og tidligere direktør for flyselskabet Cimber, Jørgen Nielsen fra Sønderborg, at lufthavnen omdannes til en flyveplads og eventpark. Han foreslår, at arealerne kan bruges til weekend-arrangementer med bilræs, koncerter, småflysreparationer og flyturisme. Han foreslår også at etablere dronecenter og skoleflyvning, aktiviteter lufthavnen allerede er i fuld gang med. Vel at mærke alle initiativer, som ikke kommer til at koste skatteborgerne knap to millioner i årlig støtte - foruden diverse dyre redningskranse. Prisen er, at lufthavnen ikke vil have samme grad af bemanding som nu blandt andet i kontroltårnet, men igen må man spørge sig selv, hvorfor Ringkøbing-Skjern partout skal have en lufthavn med fuld bemanding? Specielt ikke når alternativet er en prisbilligere løsning, der samtidig kan være rammen om kulturelle arrangementer. Det med kultur er nemlig noget, vi kan her i kommunen. Hvad havne angår, er man nok bedre til fiskeri- og lystbådehavne her i området - end til lufthavne. Kommunen er desuden allerede medejer af Midtjyllands Lufthavn i Karup. Det vil måske være en bitter pille at sluge for nogle, at man ikke kan opretholde en lufthavn, trods de mange millioner man har smidt efter den. Men på et tidspunkt må man trække en streg og erkende, at man ikke skal i den retning og se sig om efter en ny vej. Det kunne passende være den vej som en tidligere flychef - på eget initiativ i øvrigt - foreslår.

Annonce