Ringkøbing

Råge-ekspert: De skal ud af byerne

Egernkasser vinder frem landet over, fordi egern gerne spiser rågernes æg. I 2015 satte Ringkøbing-Kommune kasser op i Alkjær Lukke. Arkivfoto: Jørgen Kirk

De er fredede, men rågerne er også blevet flere i Danmark, så kommunen vil jage dem ud af byområder.

Ringkøbing-Skjern: På jorden har mennesker de sidste mange år søgt mod byerne, og i luften ser man det samme billede.

Hvis man dykker ned i fuglebøgerne, står rågen stadig som en markfugl. Men nu er den altså også blevet bybo. For i byerne kan rågerne finde masser af larver, insekter, orme og skrald.

De sidste 10 år har Poul Gregersen været skov- og landskabsingeniør i Ringkøbing-Skjern. Som en del af arbejdet er han skovfoged, og han også er kommunens ekspert indenfor friluftsliv og rågebekæmpelse.

- Jeg har en grum plan med at flytte rågerne uden for byen, siger Poul Gregersen med et glimt i øjet.

Råger

Råger spiser alt fra dræbersnegle til orme, insekter, korn og bær. Fuglene med de blå-grå fjer samler sig gerne i store flokke og går efter høje træer, som de kan bygge reder i og dermed sove i. De høje træer er en fordel, hvis man som rågen gerne vil være i sikkerhed for rovfugle.

Hvor rågen oprindelig boede mest på landet, er den nu også massivt til stede i byparker, ved golfbaner og lignende steder.

Råger er ud af kragefamilien, og råger sover gerne med andre kragefugle som alliker og kragen.

Hvis man vil skyde rågeunger, skal man have lov af Naturstyrelsen. Styrelsen giver kun tilladelse, hvis der ikke er andre alternativer end at skyde fuglene. Derfor skal man først forsøge forsøge at skræmme fuglene væk, inden man søger om reguleringstilladelse.

Det er altid grundejeren selv, der skal søge om lov til at skyde fuglene.

Rågebestanden kan reguleres ved at skyde ungerne, når de skal lære at blive flyvefærdige. Arkivfoto: Per Algreen

Flere råger

Rågen er fredet som følge af 40 år gammelt et EU-direktiv. Det betyder, at man bliver nødt til at forsøge at stresse fuglene til at flyve væk, inden man eventuelt kan få lov at skyde dem.

Poul Gregersen erkender, at rågerne selvfølgelig skal have lov til at være her, og at de er fredet af en årsag. Men ligesom elefanten er sjælden på verdensplan, kan det godt være irriterende for en afrikansk landsby, når den tramper igennem byen. Det er lidt det samme med rågelarm i de danske by, mener han.

For i Danmark er rågen ikke sjælden. De sidste 30 år er der da også kommet flere råger i Danmark, selvom der herhjemme generelt set er kommet 3 millioner færre fugle. Det viste en undersøgelse i 2018 fra Dansk Ornitologisk Forening.

For at slippe af med fuglene, skal man forsøge at skræmme dem væk, inden de bygger reder i februar og marts. Her er larm den absolut bedste måde at stresse fuglene på, mener Poul Gregersen.

- Det helt korte råd er, at rågerne ikke skal have lov at lande. De skal ikke synes, at det er et fredeligt sted. Det hjælper ikke bare at larme i 10 minutter og så tage på arbejde. Hvis det er to reder, er det til at overskue, men hvis det nu er 10 eller 20 reder, vil jeg anbefale, at man laver et vagtværn, siger han.

Lokal egern-metode

Hvis det ikke er nok at larme, kan den person, der ejer området, hvor rågerne holder til, så forsøge at få en tilladelse til at skyde ungerne. Men det kan være svært nok at skyde dem. Træerne får nemlig tidligere og tidligere blade som følge af den globale opvarmning. Det betyder, at redderne hurtigere bliver dækket til, og så kan det være svært at få ram på nok unger, inden de forlader reden i maj.

I de skove, som kommunen selv ejer, har man derfor både jægere ude at skyde, og en indsats for at dræbe rågerne på helt naturlig vis.

Rovfuglene duehøge, vandrefalk og store skovhornugle kan spise råger, men der er slet ikke nok af rovfuglene til at holde rågebestanden nede. Et andet naturligt våben er egern, for de spiser rågernes æg. Derfor satte kommunen i 2015 egernkasser op i Ringkøbings Alkjær Lukke. Den model spreder sig rundt om i landet.

- Jeg har haft mange, der ringer for at høre om vores egern, for råger er lidt af et problem, siger Poul Gregersen.

SIDSTE: TARMS RÅGER MÅ SKYDES

Lige før redaktionens slutning er der kommet meddelelse om, at Tarm Jagtforening har fået tilladelse til at skyde rågerne.

Dagbladet følger naturligvis sagen :)

0/0
112

Beredskabschef: Pas på med åben ild

112

Ung mand tage uden kørekort tre gange - så røg bilen

112

Bilist undveg krondyr - men ramte vejtræ

Ringkøbing

Gamle Dage Ekstra: Fjordstien fylder 100 og er en af de ældste naturstier i Danmark

Ringkøbing

Travl påske for tyvene: Fire indbrud på én vej

Kultur For abonnenter

Esbens elektriske Eldorado fylder hele huset: Jeg er vaccineret med en grammofonstift

Kultur

Vores Smag: Helleflynder i forårstøj

Ringkøbing

Se billederne: Fantastisk påskevejr gav kunsthåndværkermarkedet en god premiere