Annonce
Kultur

Rå barndom i Ringkøbing: Benhård og brutal realisme i Lasse Løagers tredje roman

Lasse Løager har trods de dårlige barndomsminder et nært forhold til Ringkøbing, hvor hans bøger foregår. Omslaget, der tegnet af Theis N. Veile, viser blandt andet både Ringkøbing Kirke og fjordfærgen "Sorte Louis". Foto Poul Osmundsen.
Forfatteren med de rå Ringkøbing-rødder er ude med "Gespenst"; en roman, der tager udgangspunkt i Lasse Løagers egne oplevelser fra barn- og ungdommen.

RINGKØBING: En barsk oplevelse venter de læsere, der kaster sig ud i "Gespenst", Lasse Løagers tredje roman, der udkommer mandag 4. november.

Lasse Løager byder nemlig på en benhård, brutal realisme allerede fra første linje, og vold, svigt og afmagt er hverdagen for romanens hovedperson, drengen Jacob, der af vennerne kaldes Frost.

Og den 43-årige forfatter ved, hvad han skriver om. Han voksede op i Ringkøbing som den yngste i en børneflok på otte. Hans opvækst blev præget af overgreb, svigt og drømme om et andet liv.

En voldsdom, en ulykke og et misbrug af medicin og alkohol har sat ar på hans krop og sjæl, men har også givet næring til drømmen om at skrive.

I 2016 udkom den første roman, "Skyggefald", der fik megen rosende omtale. I 2018 fulgte "Evig Nat", og nu kommer altså "Gespenst", der er en tilbagevenden til miljøet og skæbnerne fra den første roman.

- Vi ser dog det hele fra en anden vinkel og kommer nogle lag dybere i denne fortælling, siger Lasse Løager.

Hvor "Skyggefald" havde selvbiografiske træk, tager "Gespenst" udgangspunkt i den skæbne, som en af hans venner fra dengang, da han boede i Ringkøbing, fik.

Annonce

Venner

- Venner er holdepunkter i næsten alles tilværelse, men jo i endnu højere grad når familien ikke er det. Uden dem er man isoleret inde i sig selv, men sammen med dem kan man forme en imiteret normalitet, som trods alt er bedre end ingenting. Venskaberne med ligesindede kan samtidig skabe yderligere marginalisering i forhold til det reelt "normale", siger forfatteren.

- Et centralt emne i bogen er skæbnen, og hvordan man klarer sig i de storme, tilværelsen udsætter en for. Hovedpersonen er et menneske, der ikke kan klare den storm.

"Frost" befinder sig i et liv, han ikke forstår og i en verden, som han ikke føler, han hører til i. Moren drikker tæt, men "månedens mand" udstikker ordrer og slag. En normal hverdag synes uopnåelig for Jakob, der udvikler et had til "de normale", til de børn, der vokser op i trygge rammer omgivet af kærlighed.

Romanen er udgivet på Forlaget Jack, og trykt på Rasmussens Bogtrykkeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern

Store corona-vaccinationsdag: 940 borgere får i dag første skud Pfizer i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Sport

Stor donation til Waterz

Annonce