Annonce
Udland

Putins provestlige holdninger har gradvist ændret sig

Sputnik/Reuters
Torsdag er det 20 år siden, at Vladimir Putin første gang blev valgt som præsident i Rusland.

Det er torsdag 20 år siden, at Vladimir Putin første gang blev valgt til præsident i Rusland, og siden har han styrket sit greb om magten i det vidtstrakte land.

Det lå ellers ikke i kortene, at Putin skulle få så lang en periode som leder af Rusland.

Da han i august 1999 blev udnævnt til premierminister, var han stort set et ukendt navn blandt vælgerne, skriver den britiske avis The Independent.

- Men i stedet, 20 år senere, er Putin her stadig. I løbet af disse to årtier har den unge og farveløse KGB-bureaukrat fra Sankt Petersborg sat sit aftryk på næsten alle områder i det russiske samfund, skriver avisen.

Putin havde før sit indtog i politik gjort karriere i KGB, som var Sovjetunionens statssikkerhedstjeneste.

Hans vej til præsidentposten blev banet af Boris Jeltsin, som var Ruslands præsident i slutningen af 1990'erne.

Nytårsaftensdag 1999 meddelte den på det tidspunkt upopulære og alkoholiserede Jeltsin, at han ville trække sig.

I stedet udråbte han premierminister Putin som "fungerende præsident" frem til et lynvalg i marts 2000, som Putin vandt.

I de første år ved magten så Putin op til vestlige ledere, skriver Al Jazeera.

Han tilbød på eget initiativ at bidrage til USA's militære offensiv i Afghanistan, og i 2000 fortalte han USA's daværende præsident, Bill Clinton, at Rusland burde være medlem af forsvarsalliancen Nato.

Men vestlige statsledere betragtede ifølge Al Jazeera aldrig Putin som ligeværdig, og det forandrede ham gradvist.

The Independent fremhæver også, at Putin i sin regeringstid har bevæget sig gennem mindst to idélogiske faser. Den første med provestlige holdninger og reformer rettet mod at skabe en fri markedsøkonomi varede til omkring 2007.

Senere tog idéer om "suverænitet" over, og Rusland begyndte at lægge afstand til den vestlige verden. Mest kontroversielt i 2014, da Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim trods protester fra verdenssamfundet.

- Folk tror, at hvis du kun har én præsident, så har du kun en politik. Sådan er det ikke. Putins første periode som præsident har intet til fælles med den nuværende, siger Gleb Pavloskij, en politisk konsulent, som arbejdede i Kreml i de første 12 år af Putins styre, til The Independent.

I Rusland deler Putin vandene. Enten er folk svorne tilhængere eller også foragter de ham.

- Han er Rusland bedste leder i flere århundreder, har chefen for det statsstøttede medie RT således sagt ifølge Al Jazeera.

Den 21-årige Jegor Zhukov, der blogger kritisk om russisk politik, har det modsatte syn.

- Styret tøver aldrig med at ødelægge livet for de mennesker, som oprigtigt forsøger at gavne fædrelandet, sagde han i december ved en domstol i Moskva, som havde idømt ham tre års fængsel for at have deltaget i en protest mod Putin.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Der er god grund til både at tænke sig om og "wågne" op!

Læserbrev: En tak for Chrisitan Estrups klumme i Dagbladet lørdag 4. april. Hvor er det godt, at du tør tage fat på de problemer, der også er i forhold til den måde, vi bruger verdens ressourcer på. Jeg fik det dårligt forleden aften, da jeg så en udsendelse om "Verdens største blomstermarked" fra Kenya. Her avler man roser i tonsvis til forsendelse - med fly - til forkælede menneskers luksusforbrug bl.a. i Danmark....kæmpestore marker lagt under glas og intensivt dyrket - til luksus: - og forleden var der så en "tårevædet" udsendelse om en stakkels gartner, der måtte smide for millioner af gule kalanchoer ud, fordi markedet herhjemme - og i Tyskland - var stagneret på grund af covid19 - og han skulle have ryddet drivhusene, så de stiklinger, der skulle komme med fly fra Vietnam en af de nærmeste dage, kunne få plads. - og se så i de store fødevarebutikkers frugt- og grøntafdeling - søde kartofler, granatæbler, palmekål, æbler og jordbær helt udenfor sæson og quinoa og 25 forskellige slags ris, hvor man ikke engang kan købe noget så dansk som byggryn ! - og alt det bliver sendt hertil med fly! - og der produceres jo nærmest ikke tøj her i landet mere til trods for, at der for 40 år siden var en "hær" af dygtige strikkere og syersker i Herning og omegn. Det skal alt sammen laves i "langtbortistan", så vi kan få råd til at købe et nyt stykke tøj i hver uge - og det skal alt sammen med fly flere gange. - så er der jo nogen romantikere, der påstår, at det er nødvendigt for at støtte de pågældende lande - altså en form for u-landshjælp - ha, ha, ha - nærmere en form for udnyttelse for at gavne vores overforbrug. Måske var det bedre, at rosendrivhusene blev brugt til at avle mad til befolkningen i Kenya i stedet. - og så er der det overdrevne rejseri. Hvorfor i alverden skal en 8. klasse absolut rejse til Rom for at bruge fem dage på at stå i kø til seværdighederne. Og så i øvrigt ikke engang snakke med en romer. De går i deres egen lille danske "boble" og ser ikke, hvordan folk arbejder- eller bor - og de ved ikke engang, hvor Brønderslev ligger! Nå, jeg kunne blive ved, men I, der læser dette WÅGN SÅ OP og tænk jer om!

Annonce