Annonce
Erhverv

Pumper stoppes og vandet stiger: Grønt lys for lavbundsprojekt i Skjern Enge

Det er er området nord for åen, der er omfattet af Damsøprojektet. Google maps.
Der ansøges nu om en supplerende forundersøgelse, der på sigt skal gøre det muligt at lade Damsøområdet oversvømme.

SKJERN: Står det til Ringkøbing-Skjern Kommune og en stribe lodsejere, kommer Damsøområdet i Skjern Enge til en stor del af året at stå under vand.

Kommunen og en række lodsejere søger nu penge til en jordfordeling, der vil førte Damsøengene tilbage til det naturlige vådområde, det var, før Skjern Å blev udrettet og ådalen afvandet.

Lige siden har pumperne afvandet Damsøengene, så lodsejerne har kunnet hente hø og andet vinterfoder til deres dyr. Men nu er der udsigt til, at pumperne bliver slukket.

Lodsejerne har givet Ringkøbing-Skjern Kommune grønt lys til at arbejde videre med Lavbundsprojektet Damsø.

Ifølge biolog Lene Moth, projektmedarbejder ved kommunen og ved landboforeningen Vestjysk, søges der nu om en såkaldt supplerende forundersøgelse, der senere kan bane vejen for, at lodsejerne via jordfordeling eller økonomisk kompensation kan stoppe pumperne og lade området oversvømme.

Virkningen vil være, at der vil stå blankt vand i området om vinteren, mens større dele naturligt tørrer mere ud om sommeren.

Formålet med lavbundsprojekter som Damsø-projektet er at forbedre natur og vandmiljø ved at drifte landbrugsarealerne på de kulstofrige lavbundsjorder mindre hårdt.

Annonce

Projekt fra 2015

Projektet blev første gang fremsat i 2015. Da blev det dog droppet igen, da det blev beregnet, at der var risiko for, at projektets gennemførelse ville frigive knap 2000 kilo fosfor til Ringkøbing Fjord.

Da det for Ringkøbing Fjord er bestemt, at der højst må tilføres 1500 kilo fosfor fra denne type projekter i hele oplandet til Ringkøbing Fjord, var der ikke fosformæssigt plads til Damsøprojektet.

Siden har det imidlertid vist sig, at en regnefejl hos forskerne var skyld i, at udledningen blev vurderet for højt. Reelt udledes der cirka 840 kilo fosfor pr. år fra Damsø-området mod de 2000 kilo, som blev beregnet i første omgang, så med den enorme politiske fokus der lige nu er på lavbundsjorder og klimatilpasning, er projektet altså blevet aktuelt igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Afgift på affald fra loppemarkeder: Det er en ommer

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune roser politikerne det mangfoldige frivillige arbejde, der udføres i vores kommune. Hvor længe kan vi holde motivationen blandt de frivillige til at fortsætte, hvis pengene for vores salg på loppemarked og genbrugsbutikker skal være med til at dække en del af kommunes udgifter ved affaldshåndtering. Vi er 55 frivillige organisationer, som er blevet pålagt ekstra udgifter og skal betale 2012 kroner om året. Mon ikke dette tiltag administrativt går op i hat og briller. Vi modtager rigtig mange ansøgninger. Alle vores penge går til velgørenhed på forskellig vis. En stor del af vores midler uddeler vi til det lokale børne- og ungdomsarbejde. Der er rigtig mange frivillige som gør et kæmpe arbejde for at minimere mængden af affald, sælge de genbrugte ting og dermed giver mulighed for, at andre kan bruge det fremfor at aflevere det på genbrugspladsen. Det kan man kun kalde bæredygtighed i Naturens Rige. Det er en win-win sag, færre varer til genbrugspladserne og respekt for de frivilliges arbejde. Vi fra Videbæk Y`Mens Club tilslutter os de argumenter, som er fremført af Blå Kors Genbrug, Plejehjemmets venner og Kirkens Korshær og håber, at beslutningen kan blive omstødt og ændret politisk.

Navne

Hotel Falken går et niveau op

Annonce